Menu

Ülést tartott a Kerületi Védelmi Bizottság

2009.03.07.

2009. március 3-án tartotta ülését a Kerületi Védelmi Bizottság. A hatfős testületen kívül az ülésen meghívott vendégként részt vettek a fővárosi és kerületi katasztrófa elhárítási, polgári védelmi, honvédelmi és rendvédelmi szerveinek képviselői is.

A tanácskozást köszöntőjével dr. Nagy Antal jegyző, a KVB titkára nyitotta meg. A napirend elfogadása után Hajdu László polgármester, a KVB elnöke ismertette a bizottság 2008. évi munkáját. Beszámolójában jelezte – az elmúlt évben szerencsére nem történt olyan esemény, amely miatt össze kellett volna hívni a bizottságot. Az egyéb feladatokat a testület tagjai saját hatáskörükben látták el. Megítélése szerint, a védelemben résztvevő szervek szükség esetén felkészülten avatkozhatnak be a lakosság ellátásával, élet- és vagyonvédelmével kapcsolatos feladatok végrehajtásába. Fontosnak tartotta, hogy a védelmi munka összehangolt és naprakész legyen a megelőző, felkészülő és minősített időszakokban egyaránt.

Ezt követően dr. Sebe László nyugalmazott vezérőrnagy a Fővárosi Védelmi Bizottság titkára ismertette a 2009. évre tervezett feladatokat. Kifejtette, hogy a védelmi igazgatás centrális felépítésű, alá-fölérendeltségi viszonyban működő szervek tevékenységére épül, ahol a feladatokat a jogszabályok, vagy felsőbb szervek határozzák meg. Előadásában kitért arra, hogy tovább folytatódik a honvédelmi törvényben meghatározott feladatok ellátásához szükséges adatösszesítés, amelynél fontos szerep hárul a kerületi védelmi bizottságok munkáját segítő ügyintézőkre, referensekre. A tömegrendezvények szervezésekor továbbra is kötelező lesz a biztosítási tervek készítése, amelyekkel megakadályozhatják az előre nem látható eseményeknél, időjárási helyzeteknél bekövetkező tragédiákat, káreseményeket. Pályázaton befolyt pénzből tovább folytatják a védelmi ügyintézők, referensek felkészítését, oktatását. Kiemelte, hogy a fővárosi és a kerületi védelmi szervek együttműködése általában példaértékű és hatékony – ez különösen igaz a XV. kerületi KVB tevékenységére.

Ezt követően dr. Varga A. Tamás, a Palota Környezetvédelmi Kft. ügyvezető-igazgatója tartott előadást a gazdasági társaság biztonságtechnikai beruházásairól. A Kft. profiljába a veszélyes hulladékok, az ipari és egyéb tevékenységeknél (kereskedelemben, lakossági szolgáltatásoknál, és háztartásoknál) keletkező, különleges bánásmódot igénylő hulladékok kezelése tartozik. A prezentációval egybekötött előadásban bemutatta a cég európai színvonalú, nagy felbontású, analizáló készülékeit és biztonságtechnikai berendezéseit, valamint ismertette a hulladékkezelés általuk alkalmazott környezetbarát technológiáját.

A hozzászólásokban a meghívott vendégek bizalmukról és együttműködésükről biztosították a bizottságot. Az ülést a KVB titkára zárta be, amelyet a résztvevők kötetlen beszélgetése követett.

Összeállította: Fodor László

Kapcsolódó cikkek:

Kapcsolódó linkek:

Kapcsolódó anyagok:

Képes beszámoló