Menu

Környezetvédelmi program

2009.02.19.

A kerület környezetvédelmi programját, amely a 2009- 2014 közötti időszakot öleli fel, az önkormányzat felkérésére a Pannon Natura Kft. munkatársai állították össze, majd egy lakossági fórum keretében mutatták be, hogy a véleményeket meghallgathassák minderről.

Mindez azért fontos, hogy ezek figyelembe vételével tárgyalhassa az önkormányzat a márciusi ülésén.
A környezetvédelmi programot Csigó Ernő vezető szakértő, a Pannon Natura Kft. ügyvezető igazgatója mutatta be az elmúlt héten az érdeklődő lakosságnak. A szakértő elmondta, hogy az önkormányzatoknak a Nemzeti Környezetvédelmi Program elfogadása után kell elkészíteniük saját környezetvédelmi programjukat hat évre, miután a nemzeti program is ennyi időre szól.
A kerület jelenlegi állapotáról szólva elmondta, az adatok szerint a kerület mérete 26,95 négyzetkilométer, ahol 132 km burkolattal ellátott- és 12,9 km burkolatlan út van, a lakosság száma körülbelül 81 ezer fő. A csatornahálózat hossza 139 kilométer, azonban a kerületben nem mindenhol csatlakoztak rá a meglevő hálózatra a lakók. A földgázhálózatra való rákötöttség a kerületben viszont 100 százalékban megvalósult. Az alternatív, például geotermikus és napelemes fűtési hálózat használatára is van mód a városrészben.
A felszíni és a felszín alatti vizek miatt érzékeny vízminőség-védelmi területnek tartják a kerületet. A zöldfelületről elhangzott, hogy a városrészben 112 hektáron végeznek zöldfelület-gazdálkodást és 69 játszóteret létesítettek. A zöldfelületek közül a 10 hektáros Nagy Turjános számít kiemelten védendő területnek.
A zajterhelésről a szakértő elmondta, hogy a lakóutcában 45-55 decibel a zaj, az utak mentén pedig 50-60 decibel. Az M0-s és a Kacsóh Pongrác úti zajvédő fal megépítése után a zaj- és a rezgésártalom csökkent.
A hulladékok szelektív gyűjtését a lakosok két hulladékgyűjtő udvarban és számos szelektív hulladékgyűjtő szigeten valósíthatják meg. A közterülten elhelyezett különböző színű konténerekbe fém dobozt, fehér és színes üveget, papírt és műanyagot dobhatnak be a lakók külön-külön.
A környezetvédelmi program legfontosabb céljairól Csigó Ernő elmondta, hogy az egyik lényeges elem a légszennyezéstől védendő területek meghatározása. A közlekedési emissziót is csökkenteni kell, sőt a hulladékégetés és a porszennyezés mérséklése szintén fontos szempont. A szálló port többek között az utak aszfaltozásával csökkenteni lehet. A levegőszennyezést mérő állomások hálózatának fejlesztését is javasolják a program készítői.
Szorgalmazzák továbbá az egységes csapadékvíz-elvezető rendszer megépítését. Az élővizek szennyezését el kell kerülni, és a takarékos vízfelhasználást kell előtérbe helyezni a jövőben. A szennyvíz kezelésének elengedhetetlen feltétele, hogy növeljék a rákötések számát a meglevő hálózatra és felszámolják az illegális szennyvízelvezetést. A szakértő arra is figyelmeztetett, hogy a vizek védelme fontos, ugyanis a szakemberek vízzel kapcsolatos krízist jósolnak a jövőben.
A környezet-egészségügy is része a programnak, amelynek hangsúlyos eleme a prevenció. A zaj- és rezgésártalmak okozta betegségekkel szemben az ártalomelnyelő létesítmények építésével lehet védekezni, de fejleszteni kell a zaj- és rezgés térképet is. A légzőszervi problémákat okozó allergiát kiváltó növényeket pedig folyamatosan kaszálni kell a zöldterületeken.
A kerületben gondoskodni kell arról, hogy a meglevő parkokat gondozzák, az épített értékek pedig kapjanak védettséget. A zöldfelület fejlesztése is fontos célkitűzése a programnak.
A hulladék gyűjtésével és hasznosításával kapcsolatban a szakértő kifejtette, hogy több gyűjtőszigetet kellene építeni, ezen kívül a veszélyes hulladékokat külön kell gyűjteni. A zöldhulladék komposztálást is javasolják a szakemberek. Az illegális lerakók felszámolásának fontosságát külön kihangsúlyozta Csigó Ernő. A szekértő végezetül kiemelte, hogy a lakók környezettudatossá tétele és a környezet védelmére való nevelés nélkül a program nem valósítható meg.
A bemutatót követően a jelenlévők mondhatták el véleményüket.
Felmerült, hogy
-az építkezések miatt zöldfelületek tűnnek el az építkezések miatt.
-az M3-as autópálya mellett épített zajvédőfal nem szolgálja a zaj- és a rezgésvédelmet, épp ezért épüljön még zajfogó, de már más műszaki megoldással.
-a műemléki védettséget élvező épületek listájára vegyék fel, pl. az Észak-pesti Kórház egyes régi épületeit, valamint a MÁV- és a Széchenyi-telepek valamint az Észak-pesti Kórház meglevő zöldfelületei és a Platán utcai platánok is kerüljenek fel a védendő zöldterületek listájára.
-a porszennyezés nemcsak az utak burkolásával, hanem a folyamatos takarításával is csökkenthető.
-a programban legyen benne, hogy az energiatakarékosság a házak utólagos hőszigetelésével részben megvalósítható.

Kapcsolódó cikkek:

Kapcsolódó linkek:

Kapcsolódó anyagok: