Menu

Civilek együtt
(képes beszámoló a cikk végén)

2009.01.27.

Az elmúlt héten tartotta évindító megbeszélését a civil szervezetekkel a kerület vezetése. Az egyeztetésen részt vett Hajdu László polgármester mellett két alpolgármester: Király Csaba és dr. Pálinszki Antal alpolgármester, valamint a kerület civil referense: Avarkeszi Béla.

A programon szó esett az önkormányzat idei évi rendezvényeiről, a civil szervezetek és az önkormányzat közös testületi üléséről és a civil szervezetek részére nyújtandó idei évi támogatásról is.
Varga József, az OMIS osztály csoportvezetője a rendezvényekről beszélve külön szót ejtett az önkormányzati rendezvényekről, s ezen belül a szabadidős- és sportprogramokról is. Az idei évi rendezvénynaptárban számos új program is helyet kapott. Így májusban a biesdorfi virágfesztivál, októberben Pestújhely 100. évfordulója alkalmából egy ünnepségsorozat, valamint novemberben Radnóti Miklós születésének 100., valamint Kazinczy Ferenc születésének 250. évforduló alkalmából rendezett események.
Az egyeztetésen a civil szervezetek képviselőit arra kérték, hogy amennyiben észrevételük van a felsorolt rendezvényekkel kapcsolatban a hónap végéig juttassák el az OMIS osztályra, valamint a civil szervezetek segítségét várják Pestújhely 100. születésnapja alkalmából szervezett rendezvénysorozat kapcsán, illetve a kerület vezetése programjavaslatokat vár a rákospalotai temető megnyitásának 100. és Újpalota építésének 40. évfordulója alkalmából is.
Hajdu László polgármester arról beszélt, hogy minden évben tartanak együttes ülést a képviselő-testület tagjai és a kerületi civilek képviselői. A tervek szerint idén erre az együttes ülésre március 11-én 17 órakor kerülne sor, ahol váltva szólalhatnak fel az önkormányzati- és a civil szervezetek képviselői három percben.
Avarkeszi Béla civil referens arra hívta fel a figyelmet, hogy várják a fényképeket, egyéb anyagokat arra vonatkozóan, hogy a civil szervezetek hogyan hasznosították a pályázatokon nyert pénzeket. Ezt az anyagot a szervezet tevékenységének bemutatásával együtt a képviselőkhöz is eljuttatják és a kerület honlapjára is felkerülne. Az összeállítás azért is fontos és hasznos lenne, mert így láthatóvá válik, hogy a civil szervezetek számára nyújtott 8 millió forintos támogatásból mi minden valósult meg, illetve, hogy a szinte értékelhetetlenül magas önkéntes munka milyen fontos szerepet kap ebben a köz iránt végzett tevékenységben. A polgármester beszélt arról, hogy az idei évre előirányzott támogatás mértéke azonos lesz a tavalyival: 8 millió forint, ám ezen kívül az önkormányzat nagy értékben juttat a továbbiakban is nem pénzbeli támogatást a civil szervezetek számára (pl. helyiséghasználat). Emellett több olyan szervezet is van, amelyik önkormányzati feladatot vállal át, így velük külön szerződést kötöttek, amelynek fedezetét külön előirányzatból teremtik elő. Hajdu László felhívta a figyelmet arra is, hogy az új újpalotai templom közösségi háza alkalmas számos közösségi program szervezésére. Az egyház képviselői pedig várják, hogy a civilek keressék meg őket és egyeztessenek.
A polgármester néhány gondolatban beszélt a kerület költségvetéséről, valamint a beruházások lehetőségéről. Tavaly 2,1 milliárd forint értékben valósultak meg fejlesztések, amely értékben várhatóan idén is végrehajtanak beruházásokat. Fontos a kerület életében, hogy uniós támogatásból megépítik 4.6 kilométer hosszan az M3-s bevezető szakaszánál a zajvédőfalat a MÁV-telep panellakótelepe melletti oldalon, viszont az út túloldalán a fal megépítésének ügye egyelőre nem jut előrébb, mivel az ott levő kereskedők megakadályozták a zajvédőfal létesítését. A kerület integrált városfejlesztésre 456 millió forintot-, a Kavicsos közben levő bölcsőde visszaalakítására 80 millió forintot nyert, míg a fővárosban elsőként alakítanak ki e-önkormányzatot, amire 50 millió forintot nyertek. Emellett a Panel Plusz Programra 280 millió forint támogatást kapott az önkormányzat.
Ezt követően a civil szervezetek képviselői felvetették, hogy a pályázati pénzeket elosztó civil tanácsadó kollégiumba tagot delegáló civil szervezetek nem részesülhetnek a pályázati pénzekből. Ezen pedig változtatni kellene. Avarkeszi Béla válaszként elmondta, hogy Hajdu László országgyűlési képviselőként kezdeményezte a törvény megváltoztatását, amit a képviselők elfogadtak, de a köztársasági elnök aláírás előtt visszaküldte ismételt megfontolásra az Országgyűléshez. Ettől függetlenül megtalálják a törvényes módját annak, hogy kollégiumi tagok szervezetei is kapjanak támogatást. Szántai Sárközi Ambrus, a BKIK XV. kerületi Tagcsoportjának képviselője felajánlást tett a környezetvédelmi és a kézműves tábor programjainak színesítésére. Eszerint, a környezetvédelemmel foglalkozó kerületi vállalkozások a táborba elmennének, ahol a gyerekeknek bemutatnák a modern, környezetkímélő technológiákat, míg a kézműves táborhoz alapanyagokat, sőt előkészített alapanyagokat is szívesen adnának. Szalóczy Lajos, a PÉE képviseletében arról szólt, hogy szerinte a civilek bizottsági munkája nem kielégítő, így arra kérte a civil szervezeteket, hogy éljenek a lehetőséggel és vegyenek részt az önkormányzat bizottsági munkájában, hogy a civil szervezetek is érvényesíthessék elképzeléseiket.

Kapcsolódó cikkek:

Kapcsolódó linkek:

Kapcsolódó anyagok:

Képes beszámoló