Menu

Hajdu László polgármester 2008-as évértékelője

2009.01.25.

Kedves Kerületi Polgárok, Tisztelt Olvasók! Legutóbb májusban, a zárszámadás végleges számainak ismeretében adtam értékelést az önkormányzat munkájáról, most ezt már az elmúlt év egészéről is megtehetem, azért, hogy képet kapjanak a Rákospalotán, Pestújhelyen és Újpalotán végbement változásokról, kerületünk fejlődéséről, mindennapi életünkről, közös ügyeinkről.

Forrásaink elegendőek voltak a közoktatás – az óvodák, általános és középiskolák, valamint a szakiskolák – teljes körű finanszírozására. A 2.300 óvodáskorú, a 4.500 általános iskolás, az 1.770 középiskolás – azaz így összesen 8.570 gyerek többet is kapott, mint az állami kötelező ellátás. Hiszen immár tíz éve a kerületben tanuló gyerekek többféle külön szolgáltatást kapnak. Elegendő a felsorolás, amely önként vállalt feladatként a gyerekeinknek jobb nevelési, oktatási, fejlődési lehetőséget biztosítanak. Kiemelt támogatást kapnak a nyári táborozásra, üdülésre, megkülönböztetett lehetőségük van a sportolásra és szabadidős programokra. Kiemelkedő a művészeti oktatás: az ének, zene, tánc, képzőművészet tanításához való hozzájutás. Jelentős forrásokat biztosít a képviselő-testület a gyerekek számítógépes műveltségének fejlesztésére, így ingyenes ECDL szakmai vizsgát tehetnek, amely már önmagában is kenyérkeresési lehetőség. Hasonló szakmát kaphat a kerületben minden gyerek, térítésmentesen a gépjárművezetői jogosítvány megszerezhetőségével. Közismert a szülők és a tanulók előtt az a szolgáltatásunk, amely alapján a középfokú nyelvvizsga-elérést finanszírozzuk meg, – akár több idegen nyelvre is elérhető módon. Ingyenes az I-IX osztályokban az egyébként jelentős költségeket jelentő tankönyv. Az első osztályosok még a füzetcsomagot is ajándékba kapják. Mindez a felhasznált forrás a jövő generációjának fejlődésébe történő befektetés. Ezek a gyermekmegtartó, iskolai rangot ösztönző intézkedései a kerületnek. A gyermekeink nevelését, oktatását, kiszolgálását 773 pedagógus, 211 óvodapedagógus, 503 technikai dolgozó látja el. Nem kellett a 2008/2009-es tanévre leépíteni a 1.487 fő szakemberből, sőt kilenccel nőhetett a létszámuk.

Az oktatás összetett feladatait hosszú évekre döntően a kerületben dolgozó kollégák látják el. Ismerik a gyerekek képességeit, a családokat, a szociális körülményeket. Tudják, hol élnek esélyhátrányban, hol kell többet segíteni, esetleg a család helyett is az iskola közösségének kell a szeretetet megadni. Látunk azonban szomorú eseteket is. Látjuk a szülői jóakaratot, az őszinte erőfeszítést a gyermekért, a családért és látjuk az egyes eseteket, – olykor a szülői közönyt, a nemtörődömséget is. A közoktatásban dolgozók és a szociális ellátás szakemberei sokat tesznek a hátrányos helyzetben lévők, a fogyatékkal élők, és a krízis helyzetben kínlódók emberséges megsegítéséért.

A 2008-as évet értékelő sorok terjedelmi okok miatt csak egy kis szeletét tudják bemutatni az előző év elért teljesítményének. Bonyolult önkormányzati közszolgáltatások értékelésére nincs mód, minden ágazat részletes elemzésére pedig egyáltalán nincs. Az elmúlt esztendő a kultúra, a művelődés területén a reneszánsz évforduló, Mátyás királyunk koronázásának 550. évfordulója jegyében telt el, és egyben a Biblia éve is volt. Ekkor ünnepeltük Rákospalota várossá nyilvánításának 85. évfordulóját, és volt több regionális évfordulónk is, így centenáriumát ülte a pestújhelyi oktatás. E felsorolás mögött számos értékes művelődést, helytörténetet és kulturális kínálatot sorolhatnék fel. Egyházak különböző felekezetei jelentős helyi ünnepségeket tartottak: 80 éves volt Pestújhelyen a Sztárai téri református templom, új bővített szeretetotthont adtak át az evangélikusok Rákospalotán a Juhos közben, megújult a Fő utcai főplébánia toronyépület, jelentős felújításokat láttak el a gyülekezetek sok-sok önkéntes munkával, adományokkal, – ilyen adományozó volt a XV. kerületi önkormányzat is. Kiemelkedik az újpalotai lakótelepen megépült és december 27-én Erdő Péter bíboros, prímás által felszentelt új templom. A Boldog Salkaházi Sára tiszteletére emelt templom az 1990-es rendszerváltás óta a kerületben a legnagyobb adósság törlesztése volt.

A kerületi civil szervezetek, a lakosság önszerveződésével létrejött közösségek száma ma már eléri a 120-at, és pezsgő kerületi közélet áll mögötte. Az itt élő embertársaink egyre többen akarnak tartozni egy-egy vagy akár több civil közösségbe, az önkormányzat ezért is támogatja e szervezeteket. A civil szervezetek közösségi érdekképviseletéhez partner a testületünk is. Vannak jótékonysági, a szociális ellátást segítő, illetve fogyatékkal élő embertársainkat támogató közösségek. A strukturáltságból adódik, hogy több civil szervezet professzionális szakmai célra szerveződött, velük az önkormányzati ellátási szerződést kötött.

Kerületünkben élnek olyan családok, akik rendszeres vagy átmeneti segítséget igényelnek. Sűrűre szőtt szociális háló biztosítja a segítséget, azt, hogy lehetőség szerint ne hulljon ki egyetlen rászorult sem. A közoktatási hálózat a napi tej-kifli akcióval vagy az étkezési támogatás térítésmentes változatáig segíti a gyerekeket, a családokat. Egyesített Szociális Intézményünk több telephelyen, jó és elkötelezett szakemberekkel igyekszik az ellátást biztosítani.

Az új fejlesztések felsorolása csak leltárilag is nehéz feladat. Új utakat építettünk, több kiemelt utat újraaszfaltoztunk, a Pázmány Péter úti rekonstrukció az egyik jelentős programunk. A közutak építése és újraszőnyegezése ma már az akadálymentes átkelés követelményei szerint épül, és – tekintettel a mozgásukban korlátozott kerületiekre – folytattuk intézményeink bejárhatóvá tételét is.

Nem feledkezhetünk meg a Budai II. László stadion világítási rendszerének a kiépítéséről sem, ahogy arról sem, hogy Újpalotán elkészült a 700 négyzetméteres új könyvtár, vagy hogy szökőkutat építtettünk Újpalotán, a Fő téren.

Sok óvoda tornaszobát kapott, több új bölcsődei csoport indulhatott, a MÁV-telepi óvodát felújítottuk, így itt ma már XXI. századi körülmények között nevelik a gyerekeket. Új konyhát, a legmodernebb felszerelésekkel építettük a Hartyán óvodában.

Gyermekorvosi rendelők épültek az Őrjárat utcában, és sok modern orvosi műszerrel javult a kerület járóbeteg-ellátása.

Az új esztendőben a megkezdett fejlesztéseket folytatjuk. Szeretnénk 2009-ben a Wesselényi utcában lévő vásárcsarnokot teljes körűen felújítani. Több tömegközlekedési közút újraszőnyegezése indul terveink szerint, így például a Nyírpalota út és a Sződliget utca. Az új útépítések és felújítások mellett az intézményeink felújítását is szorgalmazzuk. Jelentős magántőke-befektetések indulnak a kerületben, ezek kiszolgálásához intézményi (bölcsődei, óvodai, iskolai) fejlesztéseket fogunk elindítani. Szeretnénk a már kétszer is sikertelenül zárult Őrjárat út 1-5 ingatlan (volt szovjet katonai kórház) pályázatának ügyében előre lépni, és – tekintettel világválságra – megegyezni a társtulajdonos fővárossal egy újabb hasznosítási megoldásról.

Sok tervünk és feladatunk van az új évben, és bízunk abban, hogy – ahogy eddig is – ezekre elő tudjuk teremteni a szükséges forrásokat. A legfontosabb az, hogy a közigazgatási, a közoktatási, az egészségügyi, a szociális ellátási, valamint a városüzemeltetési szolgáltatások az itt élők, az Önök számára zavartalanul elérhetők legyenek.

Köszönöm az Önök visszajelzéseit és köszönöm a média munkatársainak is a munkáját.

Kívánok Önöknek az új esztendőre megbízható és színvonalas önkormányzati szolgáltatásokat, reményt és segítő összefogást, valamint magánéletükben feszültségek nélküli boldogulást!

Tisztelettel:
Hajdu László polgármester