Menu

Az óévben történt II. -Karácsony jegyében

2009.01.01.

Újpalotán, a közösségi házban és a Fő téren is számos program várta az érdeklődőket.

A Zsókavár Galériában Nuridsány Zoltánné nyitotta meg az örmény miniatúrákból álló kiállítást, melyek a karácsonyi ünnepkör jegyében készültek. A megnyitó ünnepségen Avedikián Viktória énekművész csodálatos hangon énekelt miután Kelemen Árpád, az Újpalotai Szabadidő Központ vezetője köszöntötte a megjelent érdeklődőket.
A megnyitó ünnepségen Nuridsány Zoltánné egyrészt történelmi áttekintést adott az örmény kultúráról, másrészt a karácsony ünnepkörébe tartozó miniatúrákról szólt néhány gondolatban. A kiállítás egészen január 16-ig várja a látogatókat a ház nyitva tartásának megfelelően a Zsókavár Galériában.
„Szent Meszrop Mastoc Kr.u. 404-408 megalkotta a 36 fonémából álló örmény ABC-t, amellyel megindul az írásbeliség Örményországban. Kr.u. 301-ben a világon első keresztény hitre térő Örményországban, ekkor fordítják le a Bibliát örmény nyelvre.
Örményországban a kódexirodalom kialakulása kb. 2500 kódexmásoló és kódexeket díszítő miniatúra festő műhely alakul szerte Örményországban a nagyhírű kolostorokban…
Sok közülük művészeti akadémiaként működve, a tájegységek szín és formavilága megjelenítésével, kialakulnak a különböző stílusjegyeket hordozó híres kódexfestő iskolák.
A XV. kerületi Örmény Kisebbségi Önkormányzat három képviselője, Nuridsány Mimi, Nuridsány Judit és Áts József a IX. századtól, a XVIII. századig dolgozták és folyamatosan dolgozzák fel, témakörök szerint, a különböző miniatúrafestő iskolák legszebb képeit. Jelen esetben az adventi és a karácsonyi ünnepkör képeit szeretnék bemutatni másodízben, új képekkel kiegészítve, az Újpalotai Közösségi Házban.
Az Örmény Kódexek különlegesen szépek és igen értékesek. Megtalálhatók a világ nagy kódexgyűjteményeiben. A legtöbb példánnyal a Matenadarán kéziratgyűjtemény büszkélkedhet. Az örmény kódexművészet reneszánsza 400 évvel megelőzi az európait, mert a XII., XIII. és a XIV. század fénykora.
A Zsókavár Galériában látható kiállítás szerkesztői a Matenadarán, a Szent Lázár szigeti Mechitarista kolostor és a Bécsben működő Mechitarista kolostor kiadványaiból dolgoznak, mintegy tíz miniatúrákat tartalmazó albumból.”- olvasható az Újpalotai Közösségi Ház honlapján a kiállításról.
Szintén a karácsonyi ünnepekhez köthetően a Fő téren felállított karácsonyfa mellett ünnepi zenés műsor várta az érdeklődőket az ünnepeket megelőző héten. A programon a László Gyula Gimnázium, Általános Iskola kiskórusa, valamint a Hartyán Nevelési-Oktatási Központ kiskórusa adott elő a hangulatnak megfelelő zenés összeállítást. Rövid szünetet követően pedig az Aranyszamár Bábszínház: Régi karácsony című előadását láthatták a Fő téren járók, a helyszínen megállók. Az előadás
Fekete István Éjféli látogatók c. novellája és a Csodakalács c. népmese segítségével dalban és elbeszélve, mutogatva, énekelve készítette fel az ünnepekre gondolatban, testben és lélekben a helyszínre látogatókat.
Az ünnepi műsor utolsó részében pedig a Viva Voce kórus lépett fel. Edward L. Stauff két művét (On This Day Earth Shall Ring, Dearest, Joseph Mine), M. Fletxa: Riu, riu chiu című darabját, M. Praetorius: Es ist ein Ros entsprungen
című művét, A kis Jézus megszületett című dalt és két Bárdos Lajos művet (Karácsonyi bölcsődal, Adjunk hálát immár) című énekművét adták elő. A programot a Nyírpalota Társaság és az Újpalotai Szabadidő Központ szervezte.