Menu

Az idei utolsó testületi ülés után II.

2008.12.26.

A testületi ülés utáni napon a sajtótájékoztatón dr.Pálinszki Antal alpolgármester szavait követően Király Csaba alpolgármester számolt be a szakterületét érintő legfontosabb döntésekről.

-Mielőtt a testületi ülésen született döntésekről esne szó, egy bizottsági döntésről kell beszámolnom-mondta. December 15-én ugyanis a Szociálpolitikai és Egészségügyi Bizottság arról döntött, hogy a rendszeres segélyben részesülők idén is kapjanak 13. havi támogatást. Így azon időskorúak, akik járadékában részesülnek (12 fő) és a rendszeres szociális támogatásban részesülők (41 fő) közel 1 millió Ft, az ápolási díjban részesülők (398 fő) 15-25 ezer Ft, a rendszeres gyermekellátásban részesülők (1634 fő) gyermekenként 5000 Ft karácsonyi ajándékra számíthatnak. Ez összesen 17,4 millió Ft-os önkormányzati többletkiadást jelent majd. Az összeget még a karácsonyi ünnepek előtt minden érintett postán kapja majd meg.
Az alpolgármester beszélt arról is, hogy a Szociális Szolgáltatás Tervezési Koncepcióját 2004-ben a Szociális Törvény írta elő. A koncepciót azonban minden évben aktualizálni kell.
– A koncepciót a bizottság jónak találta. Ennél is fontosabb, hogy az ellenzék is pozitívan értékelte az előterjesztést, amelyet aztán egyhangúan fogadott el a testület.
Ezt követően Király Csaba két rendeletmódosításról szólt. A lakás és nem lakás célú helyiségek bérbeadásán belül a helyi rendelet módosítása azoknak kedvezhet, akik rendelkeznek ugyan keresettel, de annyi pénzük nincs, hogy lakásvásárlásra is gondolhatnának. Az önkormányzat azoknak a lakásoknak a bérleti jogát, melyeket a bérlőik elfogadhatatlan mértékű tartozásai miatt, illetve elutasító magatartásuk miatt az önkormányzat kénytelen volt kiüríttetni, vagy, amelyeket a bérlőik ? általában egyedül maradt idős emberek ? térítés ellenében önként visszaadtak az önkormányzatnak, a jövőben pályázat útján értékesíti, és a döntéshozók minden esetben a jelentkezők teherviselési szándékát veszik figyelembe.
-Az önkormányzat tulajdonában 2100 bérlakás van. Ezekben 2009-ben nem tervezünk lakbéremelést, ugyanakkor a jelenlegi fizetési rendszert mindenképpen átstrukturáljuk. Most ugyanis minden bérlőnk úgynevezett szociális lakbért (jóval a piaci ár alatti összeget) fizet. Erre azonban január 1-től csak a valóban rászorulóknak lesz majd lehetőségük. Akik a rászorultsági körön kívül esnek, azok kénytelenek lesznek költségalapú lakbért fizetni. Az ő díjtételük tehát 199 Ft/m2-ről 299 Ft/m2-re fog majd emelkedni. A fizetendő lakbér jövedelemigazolás alapján lesz majd kiszámolva. Az igazolásokat már be is kértük az érintettektől, de közülük még csak körülbelül az 1/3 rész hozta azt be. Az eddigi tapasztalatunk, hogy a bérlők fele jogosult a szociális lakbérre. Természetesen az egyedülállókat, a 2 vagy többgyermekes családokat, a gyermekeiket egyedül nevelő szülőket nem érinti majd ez a vizsgálat, ők a jövőben is jogosultak lesznek a támogatott lakbér fizetésére.