Menu

Fradi, REAC, 90 év

2008.12.16.

Egy élő legenda köszöntésére került sor az elmúlt héten. December 11-én ünnepelte 90. születésnapját Gyetvai László, a legidősebb ferencvárosi focista, aki mivel Rákospalotán él 1971 óta, így lokálpatriótaként a REAC-nak is drukkol.

Gyetvai László 229-szer szerepelt a Fradiban miközben 85 gólt lőtt. Mind a bajnok-, mind a Magyar Kupa győztes csapatának háromszor volt a tagja. Emellett a válogatottnak is tizenhétszer a tagja volt.
A focista ma is jó egészségnek örvend, és fiatalosan anekdotázott a köszöntésére érkező Hajdu László polgármesterrel, valamint dr. Géczi Istvánnal, az Ifjúsági- és Sport Központ igazgatójával, aki többek között olimpiai ezüstérmes labdarúgó, az FTC legendás kapusa.
Gyetvai László 1933-ban jelentkezett a Fradi játékos-toborzóján, ahol egyből felfigyeltek tehetségére. A lépcsőfokokat betartva, a kölyök-, az ifi- és az amatőr-csapaton, a Fradikán keresztül vezetett az útja az 1937. évi profi szerződésig. A válogatott balszélsővel, Kemény Tiborral kellett megküzdenie a csapatba kerülésért. Felváltva szerepeltek már az 1937. évi Lazio elleni győzedelmes KK-döntőig vezető úton.
Legemlékezetesebb bajnoki mérkőzései közül ki kell emelni az 1938-as Nemzeti elleni 3:2-es győzelmet, amikor 0:2-ről fordítottak az ő két, illetve Sárosi dr. egy góljával. A nemzetközi porondon kimagasló élmény volt számára is a Bologna elleni KEK-diadal 1939-ben, amikor a botrányos idegenbeli 1:3 után itthon -Toldi négy góljával- 4:1-re nyertek.
Az aktív labdarúgó évek befejezése után sem távolodott el a foci világától. Több csapatnál vállalt edzőséget, többek között a Ferencváros utánpótlás csapatát irányította.
A köszöntés alkalmából Hajdu László egy aranylabdát, oklevelet adott át Gyetvai Lászlónak, valamint díszdobozban egy üveg bort egy 90-es számmal és két pohárral.