Menu

Az öröm nekik a legfontosabb

2008.12.16.

Az ünnepi hangulat mindenki számára nagyon fontos, de kiemelten azon gyermekek számára, akik állami gondoskodásban nevelkednek. Ám egyetlen gyermek sem maradhat ajándék nélkül.

Épp ezért sok éves hagyománya van a kerületben annak, hogy a nehéz körülmények között élő családokban nevelkedő gyermekek, és a kerületből állami gondoskodásba került gyermekek karácsonyának szebbé tételéhez hozzájárul az önkormányzat.
A kerületben 80 gyermek nevelkedik állami gondoskodásban, akiket önhibájukon kívül a szülők életvitele ill. egyéb problémái miatt a családból ki kellett emelni. A gyermekek a Fővárosi Önkormányzat gyermekotthonaiban, lakásotthonaiban ill. nevelőszülőknél nevelkednek, közel ötven gondozási helyen. A XV. kerületi Önkormányzat a kilencvenes évek eleje óta nyújt karácsonyi támogatásként pénzt ajándékvásárlásra a gyermekek részére, mellyel próbálja pótolni a szülői gondoskodást. Ebben az évben a gyermekek 15.000.-Ft összegű pénzbeli támogatásban részesültek, melyet az elmúlt héten vehettek át a polgármesteri hivatalban ünnepélyes keretek között, illetve két alapítvány- a Lehetőség a Rászorulóknak és az Alapítvány a Holnapért- összesen 20 gyermeket részesített külön pénzbeli támogatásban.
Az ünnepségen részt vett többek között Hajdu László polgármester, Király Csaba, Gyurcsánszky János és dr. Pálinszki Antal alpolgármesterek, Mihályi Zoltán, a Szociálpolitikai és Egészségügyi Bizottság elnöke mellett a főváros részéről dr. Szőke Sándor, a Fővárosi Területi Szakszolgálat munkatársa is.
Az ünnepségen meglepetésként Szandi állt a képzeletbeli színpadra, hogy jókedvet varázsoljon a gyerekek számára, mosolyt az arcokra.
Szandi egy olyan előadóművész, akinek 13 éves korában, 1989-ben jelent meg az első lemeze. Ebből néhány hét alatt 270 ezer példány kelt el, így ő a legfiatalabb magyar platinalemezes előadó. 1991-ben filmfőszerepet kapott a Szerelmes Szívek-ben, s összesen 14 arany-, 5 platinalemezt, több mint 2 millió eladott lemezt tudhat magáénak.
A fergeteges hangulatú műsort követően Hajdu László polgármester köszöntötte a gyerekeket.
– Karácsonyi hangulatot szerettünk volna idevarázsolni Nektek. A szeretetet szeretnénk behozni ebbe a terembe. Sokan közületek gyámmal, nevelőszülővel érkeztetek, és csak kevesebben vannak, akik mellett a szüleik ülhetnek. És sokan nagyon messziről utaztatok ide. Azok a gyerekek, akik családban nőhetnek fel, azok a Ti sorsotokat kevésbé értik. Nekünk, akik ebben az épületben dolgozunk, azonban ismernünk kell benneteket. Tudjuk, hogy sokan közületek jól tanulnak, sokszor erőn felül teljesítenek. Legyen ez a délután mindnyájatok számára jutalom is a jól elvégzett munkáért, és kívánom, ha felnőttök olyan család legyen majd körülöttetek, amelyben könnyebb és boldogabb élete lehet majd a gyerekeknek- mondta, majd e szavakat követően a két alapítvány képviselője: Gyurcsánszky János (Alapítvány a Holnapért) és Podmaniczky Elek (Lehetőség a Rászorulóknak) adta át 10-10 gyermeknek a 12 ezer forintos jutalmat, majd minden jelenlévő átvehette egyrészt a 3.500- értékű ajándékcsomagot és a 15 ezer forintos vásárlási utalványt, melyeket a kerületi önkormányzat adományozott.
Az ünnepség végén pedig uzsonnára is hivatalosak voltak a gyerekek és kísérőik, akik így egy igazán felejthetetlen délutánt tölthettek el.