Menu

Közös tervezéssel készülhet el a volt Növényolajgyár területén az új városrész

2008.12.12.

Az egykori Növényolajgyár helyén közösségi tervezéssel új városrész, szabadidő és lakóövezet építését tervezi az Eltis 2006 Kft. beruházásában az XV. kerületi önkormányzat. A fejlesztés során a 10 hektáros területen 65%-os zöldterület mellett 1200 -1500 lakás építését tervezik, teraszokkal, üzletekkel ellátott főtérrel, parkkal, kerékpárúttal és egy tó kialakításával. A forgalom ellensúlyozására különböző zajvédelmi megoldásokat terveznek. Az új városrész nevének kitalálására az Eltis 2006 Kft. ötletpályázatot hirdet.

Az Eltis 2006 Kft. és az önkormányzat úgy döntött, hogy a kerület érdekeinek megfelelően felszámolják a környező lakóövezetekbe ágyazott, környezetidegen és elszennyeződött gyárterületet, helyette egy új, központi funkciókat is ellátó kertes lakóövezetet hoznak létre. A projekt révén egyben lehetővé válik, hogy a XV. kerület EU-s támogatásokra is pályázzon. A városrészben helyet kapnak majd szabadidős és önkormányzati funkciók is, amelyek jelenleg hiányoznak a környékről és jól szolgálnák a kerület érdekeit. A jelenlegi munkahelyi övezetből intézményi területté átsorolt, vegyes városias beépítésű 10 hektáros területen 65%-os zöldterület mellett 1200-1500 lakást építenének, ami jelentősen javítaná a kerületrész arculatát.

A fejlesztést közösségi tervezés előzi meg, ahol felmérik a kerületi igényeket. A fejlesztőknek feltett szándéka, hogy környezetbarát, a lakosság érdekeit szolgáló lakónegyedet építsenek, minden velejáró szolgáltatással, szép környezettel, ezért együtt kívánnak működni a lakossággal, és számítanak a támogatásukra. Az Eltis 2006 Kft. és az önkormányzat szervezésében rendezett fórumokon az önkormányzat képviselői, tervező építészek, mérnökök, helyi civil szervezetek és a lakosság vett részt. A fórumon elhangzott felvetések alapján fontos szempont, hogy az épületek szervesen illeszkedjenek környezetükhöz és ne emelkedjen ki a környező épületek sorából. A komplexumot a T2.a Építész Iroda Kft. tervezi, amely a 2008-as Budapesti Építészeti Nívódíjat elnyerte ?környezet-, és arculatformáló innovatív alkotás? kategóriában a Kopaszi gát épületegyütteséért.
Közös érdek, hogy megszűnjön a szennyezettség, létesüljenek zöld területek, közösségi terek, szociális funkciók, fejlődjön a közösségi közlekedés és csillapítsák a forgalomból adódó zajártalmat, valamint megszüntessék a jelenlegi raktározási funkcióból származó forgalmi terhelést. A BKV várhatóan járatsűrítésekkel oldja meg a terület jobb kiszolgálását, a főváros és a kerület pedig a saját tulajdonukban levő utakat fogják fejleszteni. A terület észak-déli átjárhatóságát is megteremtenék a Közvágóhíd utca és az Énekes utca közötti kapcsolat kialakításával. A városrész zárvány jellegét pedig úgy kívánják feloldani, hogy kelet-nyugati irányba biztosítják a külső kerületi körút nyomvonalának helyigényét. A Horváth Mihály utca felől és a Közvágóhíd tér felől tervezik a terület gyalogos kapcsolatának a biztosítását, a patak menti sétány és vízfelülettel gazdagított közkerten keresztül.

Szeles Béla az Eltis 2006 Kft. fejlesztési igazgatója kiemelte, hogy nem bontanak le a környező utcák házaiból egyet sem, kizárólag a gyárterületet építik át. Továbbá elmondta, hogy az építkezéssel járó zaj és egyéb környezetszennyező hatásokat igyekeznek alacsony szinten tartani. A fejlesztők célja, hogy a fejlesztés után a terület és a környező ingatlanok is felértékelődjenek.
Tervek szerint új városrészi főtér is épülne, üzletekkel, étteremmel, kávézókkal, és helyet kapnának kulturális és szociális létesítmények is. Beruházó vállalja, hogy bölcsődét, és rendelőt is létrehoz a területen. Mindez szervesen kapcsolódna a gyár területén keresztülfolyó Szilas patak felduzzasztásával létrehozandó mesterséges tóhoz. A tervek szerint közparkokat építenének, növényekkel és fákkal dúsan ellátott környezetet hoznának létre, amely szervesen illeszkedne a környező kertvárosias területhez.
Az Eltis 2006 Kft. figyelembe veszi a lakosság észrevételeit, ezért további fórumok szervezésével folytatja a fejlesztés kapcsán elkezdett dialógust. A honlapon nyomon követhetők a tájékoztató fórumok beszámolói, valamint várják a további hozzászólásokat, kérdéseket akár a honlapon, akár személyesen a jelenlegi kultúrház épületében.

Kapcsolódó anyagok:

Budapest építészeti nívódíjas iroda az új városrész megálmodója

A volt Növényolajgyár területén megvalósuló új városrész épületeit a T2.a Építész Iroda Kft. tervezi, amely 2008. december 3-án ünnepélyes keretek között vette át az idei Budapesti Építészeti Nívódíjat ?környezet-, és arculatformáló innovatív alkotás? kategóriában a Kopaszi gát épületegyütteséért. Az alkotást közösségi terek és az azt nem beépíteni, hanem kiszolgálni vágyó építés példaszerű alkotásaként díjazták. A város számára fontosak az ilyen ?kísérletek?, ahol a fejlesztő és az építész együttműködéséből az ott élők számára ?jó helyek? keletkeznek, emellett gondolatiságukkal és igényességükkel a város arculatát gazdagítják.
A T2a Építész Iroda Turányi Gábor DLA és Turányi Bence építészek vezetésével 2003-ban alakult Budapesten. Az Építész Iroda magas színvonalon működik közre lakó, közösségi és intézményi ingatlanok megvalósításában. Az iroda generáltervezőként teljes körű munkát végez, szakági tervezői a legnevesebb magyar mérnökirodák közül kerülnek ki, együttműködéseik több éves, kipróbált múltra tekint vissza.
A T2a Építész Iroda célja, hogy megtalálja az épített és természeti környezet adottságaira adható legpontosabb választ. Kutatja a hely, a funkció és az anyagok közötti összefüggéseket. Magyar és nemzetközi megbízóival közösen az elmúlt években számos kiemelkedő épület létrejöttében vettek részt. Munkáikról rendszeresen jelennek meg publikációk a hazai és nemzetközi szakmai folyóiratokban, könyvekben, írott és elektronikus sajtóban.