Menu

Összefogással könnyebb

2008.12.07.

A XV. kerületben a szociális és egészségügyi területen tevékenykedő civil szervezetek fórumot tartottak az elmúlt héten. A programot a Palota Sclerosis Multiplex Egyesület szervezte.

A Sclerosis Multiplex (röviden SM) a fiatal felnőttkor leggyakoribb neurológiai betegsége, amelyben a világon mintegy két millióan szenvednek. A világstatisztikák szerint a betegség túlnyomórészt a mérsékelt égövön élő fehér bőrszínű embereket sújtja. Gyakorisági rátája 35/1000 000, ám hazánkban ennél is sűrűbben fordul elő.
750 lakosra jut egy beteg. Hazánkban a különféle becslések szerint 8-12000 SM-es beteg lehet, ám a számok a diagnosztika nehézségei miatt bizonytalanok. A körülbelül 150 éve ismert betegség még gyógyíthatatlan, ám az utóbbi tíz év kutatásainak köszönhetően ma már többféle kezelési mód áll rendelkezésre. Az egyelőre ismeretlen eredetű betegség lényege, hogy az agy és gerincvelő idegsejtjeit burkoló ?szigetelőanyag?, az úgynevezett myelin-hüvely elpusztul, így a csupasz idegrostokon az ingerületvezetés romlik, illetve lehetetlenné válik- olvasható a Magyar Sclerosis Multiplex Betegekért Alapítvány anyagában
A Polgármesteri Hivatalban tartott konferencián Avarkeszi Béla civil referens köszöntötte a résztvevő szervezetek képviselőit, majd a Szociálpolitika a gyakorlatban címmel dr. Kovárik Erzsébet szociálpolitikai szakállamtitkár tartott előadást. A szakállamtitkár beszélt arról, hogy a szociális biztonság mindenkinek jár hazánkban, azaz senki nem halhat meg, vagy fagyhat meg az ellátás hiányában. A szociálpolitika formálói azonban nem az érintettek, mivel az ő érdekérvényesítő képességük helyzetüknél fogva is igen gyenge. Amint elmondta, Magyarországon közel kétmillió ember él szegénységben. Ha nem lenne az állami gondoskodás, akkor mára körülbelül háromszor ennyien élnének nyomorúságos körülmények között. Az államtitkár hozzátette, hogy a családtámogatásra jelentős összeget költ az állam, viszont a szociálpolitika más területein az uniós átlag alatt van a támogatások mértéke.
Szintén súlyos gond, hogy hazánkban idősödik a társadalom. A két évvel ezelőtti felmérési adatok azt mutatják, hogy száz gyermekre százkét időskorú jut. Ha ez a tendencia folytatódik, akkor 2020-ra még rosszabb lesz a helyzet.
A gyerekekkel kapcsolatban azonban az is elhangzott, hogy ma 2,2 millió gyerekből négyszázezer él szegénységben, de a létminimum alatt is nagyon sok gyerek él. Kovárik Erzsébet a munkanélküliséggel kapcsolatban elmondta, hogy a regisztrált kétszázezer munkanélküliből kettőezer-ötszáz a diplomás, de többségük vagy csak 8 általánossal vagy csak néhány osztállyal rendelkezik. Az előadó azt viszont hangsúlyozta, hogy a segélyezettek 80 százaléka dolgozni akar. Ehhez pedig hozzásegíti őket az ?Út a munkához? kormányprogram, amire a jövőben többet fognak költeni. A munkanélkülieket az önkormányzatok is segítik, hiszen azzal, hogy adnak nekik munkát, tapasztalatot szerezhetnek a munka világában, és így már a későbbiekben jobban el tudnak helyezkedni másik munkaadónál.
A szakállamtitkár előadása után beszélgetésre is lehetőség nyílt, majd a civil szervezetek mutatkoztak be. A Miskolci Civil Műhely együttműködési tapasztalatait osztotta meg Tohai Éva, a miskolci civil műhely képviselője a hallgatósággal. A beszélgetések után A betegjogok a XV. kerületben címmel dr. Munk Julianna betegjogi képviselő tartott előadást a megjelenteknek.

A Palota SM Egyesület programján résztvevő szervezetek
-Lehetőség a Rászorulóknak Alapítvány
-Budapest XV. kerület Idősek és Nyugdíjasok Egyesülete
-Nagycsaládosok Újpalotai Egyesülete
-Hálózat a Kultúráért, Művészetért Egyesület
-Rászorulókat Támogató Egyesület
-Vöröskereszt XV. kerületi szervezete
-CORTEX Alapítvány
-56-os Szövetség XV. kerületi szervezete
-HÁTHA Műhely
-Magyar Kékkereszt Egyesület
-Nemzetközi Kórház Hálózat Alapítvány
-Középpont Mentális Egészségvédő Egyesület
-Lakásbérlők Egyesülete