Menu

A 100. születésnap elé

2008.11.20.

A ma Pestújhelyen élők nem feltétlenül foglalkoznak azzal, mi volt ezen a földdarabon 100, vagy akár 110 évvel ezelőtt. Mivel a mai Pestújhely földrajzilag és közigazgatásilag 1909-ig Rákospalota része volt, talán a palotaiaknak sem kell erről a helytörténeti tényről tudniuk.
1898. januárjától, tehát 110 éve parcellázták fel a volt katonai gyakorlóteret, és jelentek meg az új tulajdonosok. A parcellázást Rákospalota végezte el, és több mint tíz évig tartott. Sok-sok nehézséget értek meg azok, akik itt vásároltak ingatlant, akik ezzel új települést építettek, és akiknek végül ez lett az otthonuk.

Először Rákospalota Széchenyi telep néven lett ismert a terület. Miután a puszta gyakorlóteret mérték ki telkeknek, így az infrastruktúra még sokáig nem épült ki. Így például a szennyvíz főgyűjtőcsatorna csak 1995-96-ban készült el a Körvasút sor és a Pestújhelyi úton, amely majdnem 100 év után tette lehetővé Pestújhely teljes csatornázását.

Jövőre lesz 100 éve annak, hogy az akkori belügyminiszter a 82/19464-1909 számú rendeletével kikapcsolta az anyaközség, Rákospalota fennhatósága alól a Széchenyi telepet: az 1909. október 27-ei keltezésű alapító okirat engedélyezi az önálló község, Pestújhely megalakulását.

Jövőre e közigazgatási, települési, helytörténeti évfordulóra, a 100. jubileumra a XV. kerületi önkormányzat képviselő-testülete külön programmal készül, ennek részleteiről még ebben az évben döntést hozunk.

A közigazgatásilag 1909 végétől önálló Pestújhely alapítói nehéz éveket küzdöttek le, az eredmények sok vitával és nehezen születtek, a folyamatnak végül 1950-ben a Nagy-Budapesthez csatolás vetett véget. Ettől kezdve a városrész újra Rákospalotával közös igazgatás alá került, tanácsi irányítás alatt.

Az ünnep, az évforduló 2009-ben nem csak a 41 év önálló községi igazgatásra emlékezik majd, hanem a 110 év minden fontosabb eredményére és eseményére.

Hajdu László polgármester

Kapcsolódó linkek