Menu

Batik képek

2008.11.16.

November 21-ig tekinthető meg Szepesiné Bercsényi Éva művésztanár tanítványainak Batik képek című kiállítása a Zsókavár Galériában, melyet művésztanár kollegája, Vízi Julianna textiltervező, festőművész nyitott meg.

A két pedagógus nyaranta Bernecebarátiban is együtt képzi a gyerekeket a nemzetközi képzőművészeti táborban, így nem véletlen, hogy a kiállított művek többsége is ott készült. A batikalkotások másik részét pedig a diákok Bercsényi Éva tanárnővel a tehetséggondozó szakkörön készítették el.
A kiállítás megnyitón Vízi Julianna először a batikolás történetéről beszélt néhány gondolatban, így arról is, hogy eredete 3-4 ezer éves jávai sarangok- lepelruhák mintázása volt.
-Ott a pamut őshazájában könnyű pamut szőtteseket készítettek, és ezeket tekerik még ma is a derekukra különböző rafinériával férfiak és nők is.
A technika nagy fegyelmet és előrelátó gondolkodást, tervezést igényel, de kortalannak mondható. A batikalkotásokat ugyanis akár 8-10 éves kicsik is nagy örömmel készítik.
A textiltervező kiemelte, hogy mindehhez a munkához azonban szükség van olyan személyiségre, mint Bercsényi Éva, aki segíti, irányítja a fiatal kis művészeket a kompozíciók létrehozásában, kivitelezésében.
Érdemes ellátogatni még az elkövetkező néhány napban a Zsókavár Galériába, ahol egy valóban színes világ fogadja a tárlatra érkezőt.

Mi is az a batikolás?
A batikolás az anyag díszítése olyan módon, hogy az anyag bizonyos részeit forró viasszal fedjük. Ezután hideg vagy langyos festékfürdőbe helyezzük a darabot, amely a viasszal fedett részek kivételével tetszés szerinti színt – színeket – kap.
A batik szabadrajz alapján készül. Korlátlanul megnyilvánulhat itt az egyén művészi tudása és ízlése. Minden batikmunka eredeti, egyedi darab. Ha többször alkalmazzák is ugyanazokat és színeket, a minta sohasem lesz teljesen azonos az előbbivel.