Menu

Az elszalasztott lehetőség

2008.11.11.

Az Együtt Újpalotáért Egyesület október 30-án tartotta meg az előzetesen meghirdetett Civil Fórumát, melyre a a kerületi civil szervezetek kaptak meghívást. A Zöld Klubban rendezett fórumon történtekről, az előzményekről Valló Péter, az egyesület elnöke számolt be.

-A fórumra az eddigi civil aktivitásnak megfelelően, valamint a előzetes személyes megbeszélések, és a civil szervezeteket évek óta foglalkoztató napirendi témák alapján, mintegy 20-25 kerületi civil szervezet megjelenésére számítottunk. Javasolt témáink: a civil szervezetek és a kerületi médiák, valamint a civil szervezetek tanácskozási joga volt.
Az előzetes várakozásnak és ígéretek ellenére azonban a Fórumot csak hét civil szervezet és néhány érdeklődő tisztelte meg jelenlétével, így a jelenlévők döntése értelmében, az nem tölthette be a tervezett szerepét, és nem tehetett javaslatot a kerületi civil szervezetek nevében. Elnökségünk véleménye szerint a civilek ismét elszalasztottak egy lehetőséget az összefogásra, valamint az ígéreteik ellenére távol maradó szervezetek vezetőinek el kellene gondolkodniuk, hogy távol maradásukkal mennyiben segítették a civil szervezetet, illetve a kerület civil szervezeti tevékenységét.
Első napirendi pontunk szerint, a Fórum határozatai alapján kérhettük volna az Önkormányzat vezetőit, hogy tegyék lehetővé a civil szervezetek számára, hogy évente egyszer-kétszer a Városházi Naplóban tájékoztathassák a kerület lakosságát a szervezeteik terveiről és tevékenységeiről. Ez nagyon fontos, mivel a lakosság az SzJA 1 %-os felajánlásához megismerhetné a támogatandó szervezetet. Segíthetne ebben a helyi Kábel TV is azzal, hogy a civil rendezvények közvetítésein túl, alkalmanként néhány percben arcot adnának egy-egy civil szervezetnek. Tudomásul kell venni, hogy a civil szervezetek tevékenységét jóformán csak azok mikró környezete ismeri, hogy ez a civil tevékenység a lakosság makró környezete által is megismerhető legyen, ehhez kellene a kerületi médiák nagyobb segítsége.
Második napirendi pontként a Civil Szervezetek Fóruma javasolhatott volna hat-nyolc civil szervezetet, amelyeknek a Képviselő-testület, az SZMSZ-ében – az Önkormányzati törvény előírása szerint – tanácskozási jogot és előterjesztési anyagot biztosíthatott volna a testületi ülésekre, ez a civil javaslat megakadályozná a pártos kijelölés feltételezését.
Az előzetes várakozásnak és ígéretek ellenére azonban a Fórumot csak hét civil szervezet és néhány érdeklődő tisztelte meg jelenlétével, és így a jelenlévők döntése értelmében, az nem tölthette be a tervezett szerepét és nem tehetett javaslatot a kerületi civil szervezetek nevében. Ennek ellenére a jelenlévők, kötetlen beszélgetés formájában kifejtették véleményüket a felvetett témákkal kapcsolatban, sok esetben komoly, alkotó vita alakult ki.
A közel két órás eszmecserén a jelenlévők megállapították, hogy a Városházi Napló a civil szervezeti tevékenységek lakossági megismertetése céljából kiemelten fontos és szinte nélkülözhetetlen kerületi sajtó, mivel megjelenése rendszeres, és ingyenesen jut el minden kerületi családhoz. Meg kell tehát találni a módját, hogy a civil szervezeteknek az újság megfelelő megjelenési fórumot biztosítson.
A testületi üléseken való tanácskozási jog a civil szervezetek számára azért is fontos, mert az előterjesztési anyagok biztosítása mellet a szervezet három perces felszólalási, hozzászólási lehetősége nem függne pártpolitikai szempontoktól, szimpátiától, és ezzel is lehetőség nyílna a civil tevékenység fokozottabb lakossági megismertetésére.
Megállapítottuk, hogy az elégtelen érdeklődés ellenére a beszélgetés hasznos volt, azt folytatni kell, bevonva minél több civil szervezetet, mindaddig amíg a felvetett témákban pozitív előre lépés nem történik.
Véleményünk szerint a civilek ismét elszalasztottak egy lehetőséget az összefogásra, valamint az ígéreteik ellenére távol maradó szervezetek vezetőinek el kellene gondolkodniuk, hogy távol maradásukkal mennyiben segítettek egy civil szervezetet, illetve a kerület civil szervezeti tevékenységét- mondta Valló Péter.