Menu

Díszpolgárok és ünnepeltek
(képes beszámoló a cikk végén)

2008.10.28.

Nemzeti ünnepünk alkalmából a Polgármesteri Hivatal Dísztermében kitüntetési ünnepségre került sor, melyen a hagyományoknak megfelelően azon polgárok és munkatársak kitüntetésére, jutalmazására is sor került, akik az elmúlt időben kiemelkedőt alkottak. Az elismeréseket Hajdu László polgármester adta át.

A XV. kerület Díszpolgára címben idén hárman részesültek: dr. Géczi István, dr. Gosztonyi László és Szőgyényi Ferencné.
-Dr. Géczi István 1965 óta kerületünk lakója. A Ferencvárosi Torna Club labdarúgócsapat kapusa volt 1962 és 1975 között. Sportolóként, klub és válogatott szinten olyan teljesítményt nyújtott, mely nem csak hazai, de nemzetközi szinten is ismertté, megbecsültté tette nevét és országunk sportéleti tevékenységét. Bajnoki, hazai és nemzetközi kupasikerek, olimpiai ezüstérem bizonyítja nagyszerű sportolói képességeit, akaraterejét és küzdeni tudását. Aktív sportpályafutása befejezése után a pedagógiai tevékenységét is nagyszerű eredmények kísérték. A Testnevelési Főiskolán 1969-ben tanári, 1976-ban szakedzői diplomát kapott. 1984-ben a testnevelés doktorává avatta a Testnevelési Egyetemen. 1975-től a Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem testnevelő tanára. 1980-tól az egyetemi sportegyesület ügyvezető elnöke. 1984-től a Testnevelési Tanszék vezetője. 1987-től 1990-ig az Élelmiszeripari Kar dékán-helyettese. 1996 óta a kerületben működő Ifjúsági és Sportközpont igazgatója, melyet nagy szakértelemmel és példamutató szorgalommal irányít.
-Dr. Gosztonyi László Pestújhelyen született 1914-ben és jelenleg is kerületünk lakosa. A II. világháború alatt egészségügyi-biztosként tevékenykedett, a háború befejezése után a Tüdőgondozó beindításában nagy szerepet vállalt. Az Egészségügyi Intézmény megalakulása előtt körzeti orvosként dolgozott a XV. kerületben. Belgyógyász orvosként a kerületi lakosok ellátása tartozott hozzá. A Rákos úti körzeti orvosi rendelőben látta el a hozzáforduló betegeket, közkedvelt, népszerű orvos volt. A Rákos úti Szakrendelő Háziorvosi Szolgálatából vonult nyugdíjba 1972-ben, ezt követően még 1985. július 31-éig praktizált. Orvosi tevékenységével közel ötven éven keresztül szolgálta a rákospalotai betegeket. 94. életévével a kerület legidősebb orvosa.
-Szőgyényi Ferencné 1961 óta él Rákospalotán. 1971-ben lépett be az Erőkar Vöröskereszt Üzemi Szervezetébe. 1979-ben megbízták a Vöröskereszt XV. kerületi Szervezetének gazdasági és szervezési feladataival. Jó szervezőképessége, szakértelme, rátermettsége bizonyítja, hogy három évtizede, nagy lelkesedéssel szervezi a véradásokat, adományokat gyűjt, ifjúsági vetélkedőket szervez. Napi kapcsolatot tart a kerületben élő, segítségre szoruló nagycsaládos, idős, mozgáskorlátozott, egyedülálló emberekkel. Empatikus, nagy beleérző képességgel rendelkező egyéniség. Civil szervezetekkel, nyugdíjas klubokkal is állandó a kapcsolata. 1989 óta a ?Támogasd a Rászorulókat? Alapítvány kuratóriumi tagja. Tevékenykedik a Civilek Összefogása a Fiatalokért szervezetben. Időt, fáradságot figyelmen kívül hagyva, mindent megtesz a közösségi munkáért.

A Kerület Szolgálatáért díjat a polgármesteri hivatal köztisztviselői, ügykezelői és munkavállalói, továbbá az önkormányzat intézményeinél közalkalmazotti jogviszonyban foglalkoztatott azon dolgozói kaphatják, akik munkaköri feladataikat a kerület és a lakosság szolgálatában huzamosabb időn át példamutató módon látták el.
Idén Kerület Szolgálatáért díjban részesült:
-Fáber Istvánné, aki 1992-től először az Igazgatási és Jogi Irodán, majd 10 éve az Igazgatási Osztályon osztályügyintéző. Szakmai ismereteivel segíti az osztályvezető munkáját. Társadalmi munkában a Vöröskereszt kerületi szervezetében és az Őszirózsa Alapítvány civil szervezetében tevékenykedik.
-Lampert Annamária 1994 óta dolgozik a Polgármesteri Hivatalban. Kezdetben titkárnői feladatokat látott el, majd 1999-től jelenleg is a Szociális és Egészségügyi Osztály helyi támogatások ügyintézője. Felkészült, képzett ügyintéző.
Ságiné Nagy Andrea 1991 óta dolgozik a Polgármesteri Hivatalban. 1999-ben került az Adóügyi Osztályra, ahol az adóhatóság vezető könyvelői feladatait látja el.
-Baracskai Éva a XV. kerületi Kontyfa Középiskola, Általános Iskola, Óvoda és Kerületi Nevelési Tanácsadó Micimackó Óvodájának intézményegység vezetője, valamint a Micimackó és a Természet Alapítvány kuratóriumi elnöke. Az elmúlt évtizedek alatt generációk nőttel fel a keze alatt. Kezdeményezései, döntései mindig az óvoda, a szülők és elsősorban a gyerekek érdekeit szolgálják. 1990-ben kapcsolódott be a kerület közéletébe az Oktatási Bizottság tagjaként, majd 2002-től jelenleg is önkormányzati képviselő, a Művelődési Oktatási és Sport Bizottság alelnöke.
-Dr. Dén Sándorné 1975 óta dolgozik nevelőként a Száraznád Nevelési-Oktatási Központban. Kezdetben osztálytanítóként, napközis nevelőként tevékenykedett és munkaközösség vezetői feladatokat látott el. 1988-tól logopédusként a kerületi szakszolgálat keretében a hibásbeszédű gyermekek, tanulók nevelését, oktatását végzi óvodában és általános iskolában. Nagy tapasztalattal, szakmai tudással rendelkezik. Óráit, foglalkozásait a változatosság, élményszerűség jellemzi.
-Felker Lászlóné 1974-től a Csokonai Művelődési Központ alkalmazottjaként a Frankovics Ifjúsági Házban látta el a gondnoki teendőket. 1979-től a kerületi Úttörőházban tevékenykedett. Az intézmény megszűnése után a Pestújhelyi Közösségi Ház dolgozója. Precíz, pontos, megbízható munkatárs. Feladatát mindig felelősségteljesen látja el az intézmény és az intézmény látogatóinak érdekeit figyelembe véve.
-Katona Istvánné 1989 óta dolgozik kerületünkben. 1998-tól a Pedagógiai Központban matematika szaktanácsadóként segítette a kerületi iskolák szakmai munkáját. 2004 óta a László Gyula Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda 5-8. évfolyamának igazgatóhelyettese. Munkavégzését kiemelkedően magas szakmai színvonal, alaposság, problémaközpontúság jellemzi. 2006-tól a Kavicsos Deák Alapítvány kuratóriumi elnökeként nagy gondot fordít az iskola hátrányos helyzetű diákjainak támogatására, segítésére.
-Luib Zoltánné 1980 óta a Hubay Jenő Zeneiskola dolgozója. 2000-től gazdasági igazgatóhelyettesként tevékenykedik. Mint vezető komoly részt vállal az intézményi feladatokból, biztosítja a zavartalan működés feltételeit. Felkészült, alapos szakmai tudással rendelkező kolléga. Személyisége meghatározó az intézmény és a kerületi oktatási intézmények életében. Évek óta az Önkormányzati Érdekegyeztető Tanács gazdasági tanácsadója. Az intézményben zajló Budapesti Műszaki Egyetem Közoktatásvezetés képzés gyakorlati foglalkozásainak szakavatott előadója.
-Nagy Lászlóné 1989-től dolgozik kerületünkben. Húsz éve az idősgondozás területén tevékenykedik gondozónőként. Munkája során az idős, hátrányos helyzetű emberek érdekében hosszú éveken át hittel és meggyőződéssel végzi szakmai munkáját, az idősek szeretik kedvességéért, türelméért és megbízhatóságáért. A gondozónői feladat ellátása mellett a Jelzőrendszeres Házi Segítségnyújtás készenléti szolgálatát is ellátja.
-Szuhenyákné Papadaki Hajdo 1979 óta a kerület pedagógusa, a Sződliget utcai Általános Iskola biológia-kémia szakos tanáraként kezdte tevékenységét. Sok éves osztályfőnöki és szaktanári munkája során a különböző családi hátterű, képességű tanulók fejlesztésében, közösséggé alakulásában volt jelentős szerepe. 1993-tól az igazgatóhelyettesi, majd az iskolák összevonása után általános igazgatóhelyettesi munkakört tölti be.

A XV. kerület biztonságáért végzett kiemelkedő bűnmegelőzési és bűnüldözési tevékenységük elismeréseként pénzjutalomban részesült
A XV. kerületi Rendőrkapitányság munkatársai közül Balogh Zoltán rendőr főtörzsőrmester, Cseresznye István rendőr törzszászlós, Jókay-Guttmann Zsolt Imréné közalkalmazott, Niklesz Norbert és Ortó József rendőr törzsőrmester, Urbán Györgyné rendőr főtörzszászlós, valamint a Palotai Önvédelmi Védegylet szervező titkára Turcsányi Péter és a Palotai Polgárőrség munkatársa, Matuz László polgárőr

A XV. kerület tűzvédelmének biztosítása érdekében végzett kiemelkedő tűz- és kárelhárítási tevékenységük elismeréseként pénzjutalomban részesült az Észak-pesti Tűzoltási és Mentési Parancsnokság Újpesti Tűzőrségének munkatársai közül Bötkös Zoltán és Mihancsa Sándor tűzoltó törzsőrmester, Nagy Ferenc tűzoltó törzszászlós, Szabó Sándor tűzoltó főtörzsőrmester, Tátrai Zsolt és Veréb Zsolt tűzoltó őrmester.

Pénzjutalomban részesült az ?56-os Szövetség XV. kerületi Szervezet tagjai közül Hanol Jánosné, Kis Amadéné, Kókai Sándor, Nacsa Lajos, Spárk Pál, lovag Tesch Ferenc és a POFOSZ XV. kerületi Szervezetének tagjai közül Fuchs Aladár, Ganyu Józsefné, Kecskés Mihály, Kövi Tiborné, Matók Józsefné, Palkovits László.

Ezen az ünnepségen hangzott el az a hivatalos bejelentés, mely szerint az önkormányzati miniszter állami ünnepünk alkalmából a XV. kerület fejlődése érdekében végzett kiemelkedő szakmai tevékenysége elismeréseként Naszádi Lajos István részére ?A Köz Szolgálatáért Érdemjel? kitüntetés bronz fokozatát, míg a közigazgatás területén végzett felelősségteljes és kiemelkedő szakmai, vezetői munkája elismeréseként Németh Tibor részére ?A Köz Szolgálatáért Érdemjel? kitüntetés bronz fokozatát adományozta, melynek átadására 2008. október 22-én az Önkormányzati Minisztériumban került sor. Szintén itt hangzott el, hogy az egészségügyi miniszter dr. Küttel Péter részére, négy évtizedes, az egészségügyi ellátás területén végzett kiemelkedő szakmai tevékenysége, szolgálata elismeréseként a ?Batthyány-Strattmann László? díjat adományozta, melynek átadására 2008. október 28-án került sor, valamint, hogy a Budapest Főváros Önkormányzata dr. Paskai László bíboros, nyugalmazott eszergom-budapesti érsek részére kiemelkedő lelkipásztori tevékenysége, életútja, az egyházért és a hívekért végzett áldozatos, lelkiismeretes, odaadó munkája elismeréseként a ?Pro Urbe Budapest? díjat adományozta, melynek átadására 2008. november 17-én kerül sor.
Az ünnepség zárásaként Hajdu László polgármester mondott rövid pohárköszöntőt.
Szavaiban felelevenítette az ünnepségsorozat állomásait, a Karácsony Benő parkban és az Epres soron történteket, illetve, hogy milyen sokan vehettek részt ezeken a programokon.
-1956. az összefogás ünnepe is volt. Akkor tudtak összefogni az emberek. Összefogni azért, hogy szabadság legyen. Az összefogás ünnepét jelenti az is, hogy 1956 eredményeként 1989-ben a harmadik Magyar Köztársaságot lehetett kikiáltani. Magyarország demokratikus köztársaság lett. Azt gondolom, hogy 1989 is az összefogás szüleménye és eredménye, és ma, itt a teremben és a kerületben itt élők egyet értünk abban, hogy ezért a kerületért csak az összefogással, az egymás segítésével lehet eredményesen tenni- mondta a polgármester.

Kapcsolódó cikkek

Kapcsolódó linkek

Képes beszámoló