Menu

Kiállítás, koszorúzás és verseny

2008.10.22.

A XV. ker Örmény Kisebbségi Önkormányzat ez évben is megemlékező ünnepségsorozattal adózott az aradi vértanúk emlékének, melyről Nuridsány Zoltánné, a XV. kerületi ÖKÖ elnök-helyettese számolt be.

– A megemlékezések során kiemelten adóztunk azon személyek emléke előtt, akik örmény származásúak voltak. Így különös tekintettel az örmény eredetű, magyar nemességet szerzett családból származó Kiss Ernő honvéd altábornagyra, aki kinevezése után 1848 októberben az Országos Főparancsnokság élére került, majd vértanú halált halt. A másik örmény eredetű Lázár Vilmos honvéd ezredes katona családban született és Felső-Magyarország védelmét bízták rá. Bem parancsára a temesvári vesztett csata után még megpróbálta a széthullott sereget is egybefogni, ám Világos után ő is megadta magát. A legbűnösebbek közé sorolták, de amiért letette a fegyvert, a bitófa helyett, golyó általi halálra ítélték.
Czetz János honvéd tábornok is magyar nemességet kapott örmény család sarja.
Bem vezérkari főnöke volt. A szabadságharc leverése után emigrált, megírta az erdélyi hadjárat történetét, majd Argentínában telepedett le, így kerülte el a bitófát. Buenos Airesben megalapította az Argentin Katonai Iskolát, melynek igazgatója lett. Feltérképezte az országot és más hadászati elméleti munkákkal is foglalkozott. 82 éves korában hunyt el. Az argentin fővárosban a katonahősök temetőjében, díszsírhelyen nyugszik. Tiszteletére Buenos Aires egyik frekventált terén lovas szobrot állítottak. Kevesen tudják, hogy igen sok örmény származású, magyar nemesi családból származó hazafiak áldozták vérüket a szabadságért, ám csupán néhányuk neve vált ismertté. A három Szentpétery fiú: Ferenc, Imre és Miklós már 1849-ben nem élt. Hősi halált haltak. Még kevesebbet tudunk az örmény származású magyar érzelmű közkatonákról, akik közül nagyon sokan harcoltak és sok önkéntes is csatlakozott hozzájuk. Kegyelettel adózunk az ismeretlen hősök emlékének is- mondta Nuridsány Mimi, majd az ünnepségsorozaton történtek felidézésével folytatta beszámolóját.
-A Hartyán NOK iskolájában október 3-án az aradi vértanúk képeinek kiállítására került sor, melyet a XV. kerületi ÖKÖ ajándékozott az intézménynek. Köszönet illeti Gulyás Gabriella szabadidő szervező asszony mindenkori készséges segítségét az ünnepségsorozat elejétől a végéig és Prepokné Sinkó Anikó rajztanárnő szép kiállítás rendezését.
Minden évben nagy gondot fordítunk arra az iskolai versenyre, amely a
?Ki tud többet az 1848/49-es szabadságharcról, csatáiról, hőseiről, vértanúiról és az örmény származású résztvevőkről? címet viseli. A vetélkedő délután két órakor kezdődött. Ez évben a versenyre 21 tanuló jelentkezett a 6. osztályosoktól a végzősökig bezárólag. A vetélkedő szeretetteljes megvendégeléssel kezdődött, és oldottan, jó hangulatban folytatódott.
A versenyzőknek a nem könnyű kérdésekre kellett a helyes választ megadniuk, ugyanis a feltett három kérdéscsoportból csak az egyik volt a helyes.
Voltaképpen 13 x 3 kérdéscsoportot állítottunk össze képviselőtársaimmal.
Köszönet illeti a felkészítő tanárokat, /Somló Zsuzsa és Kókáné Szuda Erzsébet történelem tanárokat/ mert önként jelentkező tanítványaik helytálltak a nem könnyű versenyben. Sőt, Kókáné Szuda Erzsébet és Gulyás Gabriella még a vetélkedő levezetésében is segítségemre voltak. A jutalmazás során igyekszünk mindig történelmi ismereteket gyarapító könyveket ajándékozni a legjobbaknak.

Végeredmény:

I.Jónás Bence, Nagy Ádám, Jávorcsik Alexandra (8 helyes válasszal)
II. Prépost Krisztina, Tergely Alex, Lik Zoltán
III. Koppány Zsófia, Oravecz Barrbara, Iluv Edina
IV. Lieszkovszky Zsolt, Lekli Henrietta, Balogh Tamás

Az első helyezettek Kedves Gyula hadtörténész a Hadtörténeti Múzeum igazgatójának az 1848/49-es szabadságharc huszárjairól szóló könyvritkaságnak számító, korabeli öltözetekkel és harci eszközökkel illusztrált könyvét kapták.
A második helyezett csoportot a szabadságharcról szóló, ?Fényesebb a láncnál a kard?c. 1848-49 Emlékkiállítás ismertetőjével ajándékoztunk meg. Igényes, szép kiadvány, korhű illusztrációkkal. A Hadtörténeti Múzeum kiállítási anyagáról ad bő tájékoztatót, melyet Cs.Kottra Györgyi, Kedves Gyula és Ságvári György állítottak össze.
A harmadik helyezett csoportot, Ádám Ferenc, ?48 emlékezete Rákospalotán? c. kiadvánnyal jutalmaztuk. E jól összeállított kis könyvből, megismerhetik a diákok a neves rákospalotai 48-asokat és több helyi híres személyiséget. Továbbá minden résztvevő örmény miniatúrákkal díszített oklevelet vehetett át ez évben is, amely elismerés már a tavalyi évben is nagy sikert aratott. Ugyanis a múlt évben továbbtanuló diákok oklevelét pozitívan értékelték a felvételi vizsgán.
Október 6-án délelőtt az örmény származású Kiss Ernő altábornagy, aradi vértanú emléktáblájánál, melyet a XV. ker. ÖKÖ készíttetett 2002-ben (a márványtáblát díszítő Kiss Ernő bronzplakett, a kerületben alkotó, Nagy Előd festő és éremművész munkája) a Hartyán NOK iskola két tanulója (Fenyvesi Viktória 6. osztályos és a török származású, Arikan Szuhelyla Solmaz 6. osztályos német szakos) emlékezett Kiss Ernő és Lázár Vilmos a siralomházban írt utolsó levelüknek mélyen átélt felolvasásával. Köszönet illeti a felkészítő magyar tanárnőjüket Szabóné Berki Katalint asszonyt.
E megrendítő emlékezés után helyeztük el a kegyelet és a tisztetadás koszorúit, virágait: a Hartyán NOK részéről Szőcs Tamás igazgató úr, Csörgő Mária elnök igazgató asszony, Gulyás Gabriella szabadidő szervező asszony és a két bájos szereplő leány, Fenyvesi Viktória és Arikan Szuhejla Solmaz, az Országos Örmény Önkormányzat és a Fővárosi Örmény Önkormányzat részéről Heim Pál elnök helyettes úr, a XV. kerületi ÖKÖ részéről jómagam. Rajtunk kívül Podmaniczky Elek, valamint Mihály Zoltán és Vizér Klára képviselők tisztelték meg jelenlétükkel megemlékezésünket, illetve a kerület, valamint más kerületek civil tiszteletadói tették le az emlékezés virágait Kiss Ernő emléktáblájánál.
A XV. kerületi Örmény Önkormányzat méltóan emlékezett ez évben is október 6-án- számolt be Nuridsány Zoltánné.

Kapcsolódó cikkek









Kapcsolódó linkek