Menu

Él nemzet e hazán…

2008.10.17.

Mi a közös bennük:Czabán, Dózsa, Hartyán, Károly Róbert, Kontyfa, Kossuth, László Gyula, Pestújhely, Száraznád, Szent Korona? Igen, mindegyik egy-egy kerületi iskola neve. Azontúl pedig ezen iskolák diákjai vesznek részt több hónapon át az Él nemzet e hazán történelmi kalandjátékban, melynek nyitó rendezvénye az elmúlt hétvégén volt.

A programon nemcsak a diákok vettek részt, hanem a segítséget nyújtó felnőttek is- az iskolák pedagógusai, igazgatói, szabadidő-szervezői, valamint nem utolsósorban a program kitalálói és fő szervezői, a Csokonai Művelődési Ház munkatársai.
Az idei rendezvénysorozat a reneszánsz jegyében zajlik, így rögvest íjászat keretében kellett a csapatok képviselőinek a megfelelő címert eltalálniuk, és ennek megfelelően kapták meg azt a tekercset, amely a vetélkedő következő fordulójának helyszínét és idejét jelölte meg talányos és egyben a kornak megfelelő megfogalmazásban.
A Csokonai Művelődési Ház színháztermébe visszatérve pedig puzzlet raktak össze számítógép segítségével adott időre a csapatok, majd jött az első ?embert próbáló? feladat: Mátyást meg kellett koronázniuk. Nem is akárhogy. Miközben csapatonként egy gyerek Mátyás szerepében a trónt elfoglalta, két másik diák zsinóron mozgatva helyezte fel a koronát a király fejére. A feladat nem volt egyszerű. Nézzük az időket!

I. Kontyfa Középiskola, Általános Iskola és Óvoda 4,97 mp
II. Pestújhelyi NOK 6,13 mp
III. Czabán Általános Iskola és Óvoda 8,35 mp
IV. Dózsa Gimnázium 11,34 mp
V. Kossuth NOK 18,2 mp
VI. Száraznád NOK-Neptun 23,09 mp
VII. Szent Korona Általános Iskola 27,53 mp
VIII. Károly Róbert Általános Iskola 1 perc 19,59 mp
IX. Hartyán NOK 2 perc 14,3 mp
X. László Gyula Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda 3 perc felett

A hangulat azonban még ezután fokozódott, miután a csapatok megkapták a finom kását, a savanyúságot és a korpás cipót, csupán evőeszközt nem kaptak. A feladatot azonban mindenki kiválóan megoldotta. Gergő juhász mintájára a cipót kanálnak használva ették a hajdinából, csirkehúsból, zöldségekből és fűszerekből (pl. lestyán, bors, kakukkfű, só) álló kását.

A záró feladatot megelőzően pedig az iskolák magiszterei közösen tettek fogadalmat, hogy ?minden ingó és ingatlan tulajdonukkal támogatni fogják a csapatokat a vetélkedősorozat folyamán?. A fogadalmat tartalmazó okiratot pedig alá is kellett írniuk, amit mindannyian meg is tettek.
Bár maga a verseny csak ezen a hétvégén veszi kezdetét, ám a nyitó rendezvényen is sor került egy mini díjkiosztóra.
A versenyen 5 pontot gyűjtött a Dózsa Gimnázium és a Kontyfa Középiskola, Általános Iskola és Óvoda csapata, így ők egy kanálon és egy kelyhen osztozkodtak, míg a harmadik helyezett a Czabán Általános Iskola és Óvoda csapata lett.
Folytatás ezen a hétvégén illetve novemberben!