Menu

A megelőzés a legfontosabb

2008.10.15.

Október 11-én szombaton 9. alkalommal vehettek részt a kerületi Egészségnapon az érdeklődő lakók a Rákos úti rendelőben. Az egész napos rendezvény fő célja a megelőzés illetve a szűrés volt.

Már reggel 8 órakor sokan keresték fel a szakrendelőket, hogy egészségi állapotukat felmérjék ezen a rendkívüli programon. Dr. Neszt Kálmán főigazgató- főorvos a kora reggel érkezőket is köszöntötte, majd a nap folyamán többször elsétált a folyosókon, bekukkantva a rendelőkbe, hogy minden rendben zajlik-e.
Mindeközben volt arra is ideje, hogy az irodájában leüljünk egy kis beszélgetésre. Amint a főorvos elmondta, nagyon sokat lehet köszönni Sándor Gyulánénak, a Szemészeti Osztály vezető asszisztensének, aki ezt a prevenciós programot immáron sokadszor szervezte meg. A szakrendelések mellett különböző egészségügyi szolgáltatásokat, termékeket bemutató cégek is jelen voltak, így a Richter Gyógyszergyártó cég támogatásával csontritkulás-mérésre is lehetősége nyílt az érdeklődőknek, valamint négy napon át ? előzetes bejelentkezés alapján- mammográfiai szűrésen is részt vehettek a szűrőbuszban a jelentkezők.
-Ezek a programok azért is jók, mert így felmérhetjük, melyek azok a programok, amelyeket igénybe vesznek a lakosok, és melyek azok, amelyeket még propagálnunk kell. Azt már most látjuk, hogy a szemészetnél, az EKG vizsgálatnál sokan vannak- mondta dr. Neszt Kálmán, de hozzátehetjük, hogy épp olyan sokán álltak sorba a diatetikusnál, az orr-fül-gégészeten, a vérnyomás- és koleszterinszint-mérésnél és még sok egyéb helyen.
Nagy sikere volt a Jókai Biopatika szolgáltatásának is. Ingyen masszírozást kapott az, aki kivárta a sorát, így jobb vérkeringéssel sétálhattak tovább a felfrissültek a szolgáltatások között. Az ÁNTSZ munkatársa a mellrák megelőzéséről beszélt az asztalukhoz látogatóknak, sőt, még azt is bemutatta, hogyan kell a mellet vizsgálni, kitapintani benne a csomót.
Visszatérve a főorvos úrhoz arról is tájékoztatást nyújtott, hogy milyen fejlesztések voltak és lesznek a kerületi egészségügy területén.
-Az Ady Endre utcai rendelő átköltöztetése befejeződött, valamint a pszichiátriai gondozószolgálat és a 24 órás orvosi ügyeletnek helyszent adó Rákos úti helyiségét is átépítettük. A műszerparkot is fejlesztjük, így az Urológiai Osztályra a prosztataszűrés kiegészítésére új készüléket vásároltunk. A tüdőgondozó állomásra egy digitalizáló berendezést szerzünk be, és ezzel a vizsgálatokat is sokkal modernebb körülmények között tudjuk végezni. Közbeszerzési eljárást írtunk ki a szakrendelő II. emeleti folyosójának felújítására, így azt is rendbe hozzuk a közeljövőben ugyanúgy, ahogy a földszint és az első emelet már megújult. A terveink között szerepel még, hogy talán a jövőben be tudjuk vezetni az Interneten keresztüli betegelőjegyzést. Ez azonban még a jövő reménye- mondta dr. Neszt Kálmán.