Menu

Mihály-napi vásár

2008.10.05.

A kerület több oktatási intézményében minden évben Szent Mihály napjához kapcsolódó rendezvényre kerül sor. A Napsugár Összevont Óvoda Macis csoportja október 3-án ünnepelte e jeles napot, melyről Istovics Jánosné Erzsi néni és Szabó Renáta Reni néni csoportos óvónők számoltak be.

-Csoportunkban 15 éve hagyomány már a Mihály-napi vásár megrendezése. A népi naptár szerint szeptember 29. Mihály napja ősi pásztorünnep. A juhászok, pásztorok, béresek a hideg idő beálltával ezen a napon hajtották be az állatokat a legelőkről. Ekkor kapták meg bérüket, járandóságukat, amelyből megvásárolták a télire való ruházatukat pl. csizmát, ködmönt és egyéb szükséges dolgaikat. Ezért kötődik Mihály napjához búcsú, vásár.
A gyerekekkel az ünnepnek ezt a részét dolgozzuk fel minden ősszel. A készülődés már két-három héttel előbb elkezdődik. Az óvodában sokféle vásárfiát készítünk a gyerekekkel és a szülőkkel együtt. Az ajándékkészítésbe a szülők aktívan részt vesznek pl. gyöngyöt fűznek, apró ajándéktárgyakat készítenek, mézeskalácsot, palacsintát, perecet, pogácsát sütnek. A vidéken járó szülők gyümölcsöt, őszi terméseket hoznak, amelyekkel feldíszítjük csoportunkat, udvarunkat. A vásár napján felállítjuk az eladó pavilonokat, ezeket szőttesekkel, természetes anyagokkal díszítjük fel, majd feltöltjük ajándékokkal. A szülők segítenek az árusításban, a kukoricapattogtatást, a sütemények, pogácsák, üdítők kiadását is ők végzik.
A vásárba meghívjuk az iskolásokat, óvodák többi csoportját és a szomszédos óvodát, bölcsődét is.
A délután hangulatát a népzene is emeli. Ezen a napon gyermekek, szülők és pedagógusok egyaránt sok pozitív élményt szerezhetnek, miközben kellemesen érzik magukat. A közösen végzett munka eredményét, a vásár bevételét minden évben a csoport, az udvar szépítésére, a gyerekek népi ruhájának megvásárlására költjük.
Ezen a nyáron az udvarunk szépítésére került sor. A szülők megbízásából Fülep György, kerületünk kertésze gyönyörű sziklakertet varázsolt a régi helyére. Ennek virágokkal, növényekkel való betelepítése a kertész és a szülők önzetlen felajánlása volt.
Évről-évre örömmel tapasztaljuk, hogy az összefogásnak milyen nagy eredménye van! Köszönet a ?macis? szülőknek a lelkes együttműködésért és önzetlen segítségért, a gyerekek és a magunk nevében- írta beszámolójában a két óvónő: Istovics Jánosné és Szabó Renáta.