Menu

50 éves a rendőrkapitányság
(képes beszámoló a cikk végén)

2008.09.30.

Pénteken délelőtt ünnepelte a BRFK XV. kerületi Rendőrkapitánysága 50. születésnapját, melyen több volt kerületi rendőrkapitány is részt vett.

Amint Galambos Ferenc alezredes, jelenlegi kapitányságvezető elmondta, rendőrőrs már 1886-ban volt Rákospalotán, még pedig Légy Lajos rendbiztos vezetésével. Sőt, külön ruhájuk is volt, melyet vörös-zöld színű kardszalag díszített.
-A lakók már akkoriban kevesellték a rendbiztosok számát: egy rendbiztos esett 1600 lakosra. Az 1950-es évektől a Kajár utcában volt a Rendőrkapitányság, majd ezen a helyen 1958. szeptember 16-án vehették birtokba az épületet a kerületi rendőrök. Az első rendőrkapitány Bene András volt, aki 12 éven át teljesített itt szolgálatot. Azóta a hely nem változott, csak a neve: volt Liba tér, majd Széchenyi tér, Czabán Samu tér, majd ismét Széchenyi tér- mondta Galambos Ferenc, majd részleteket olvasott fel az 1958-ban az épület átadásáról szóló újságcikkekből. A cikkek szerint a környék dísze volt az épület kívülről és belülről is, ahol szobánként 1-2 előadó dolgozott.
-Ötven évvel később ugyan nem a környék legszebb épülete ez és ma már nem 1-2 előadó dolgozik egy-egy helyiségben, ám büszkén dolgozunk itt és szolgáljuk a kerületet- mondta a kapitányságvezető.
Mindezek után jutalmak átadására került sor. Jutalmat vehetett át az 1958-ban már itt szolgáló Szabadi László rendőr őrnagy, valamint Palló Péter rendőr őrnagy, Béres Józsefné főhadnagy, Ihász István törzszászlós, Szűcsné Németh Ildikó közalkalmazott.
Az önkormányzat nevében Hajdu László polgármester köszöntötte a megjelenteket és elmondta, hogy a kerület számára is ünnep ez a nap, hiszen 5 évtized alatt a kerület számos lakosát védték, szolgálták az itt dolgozók. A polgármester elmondta, hogy rendőrőrs működik Újpalotán, és ő is reméli, hogy amennyiben a rendőrségnek lesz pénze, akkor az épület megújulhat, netán egy emelet ráépülhet, amire nagy igénye lenne az itt szolgálatot teljesítőknek. Szólt arról is, hogy egy ingatlan beruházás folyamán a kerületben szolgálatot teljesítő rendőrök közül 40-45-en lakáshoz juthatnak, így le tudnak a kerületben telepedni. Mindez épp azért van, hogy a kiképzésük után néhány évvel ne kelljen elmenniük innen.
Az ünnep alkalmából 15 számítógépet kapott a kapitányság, melyet már használnak az itt dolgozók.
-Nagyon örülök, hogy itt lehetek- mondta dr. Tóth Gábor, rendőr dandártábornok, budapesti rendőrfőkapitány. Különösen azért örülök, mert a jelenlegi kapitányságvezetővel a rendszerváltás után néhány évig már együtt dolgozhattam. Egy olyan kerületről van szó, ami egy kisváros, és ahol kiegyensúlyozott és eredményes bűnügyi munka folyik- mondta, majd szót ejtett arról is, hogy az emeletráépítésen közösen kell gondolkodniuk.
Az ünnepség egy kiállítás bemutatásával folytatódott, melyről a Tarnamérai Rendőrmúzeum vezetője, dr.Gulyás István beszélt, majd a program csúcspontjaként a Víg Kalmár étterem ajándékaként két torta érkezett, melyet az 50-es szám díszített.
A programon részt vett dr. Túri András rendészeti szakállamtitkár mellett dr. Nagy Antal jegyző, dr Pálinszki Antal alpolgármester is, valamint több volt rendőrkapitány: dr. Naszvadi Sándor ny. rendőr alezredes, dr. Kökényesi Antal altábornagy, dr. Gáborjárni Szabó Attila ny. rendőr ezredes, Horváth Ferenc rendőr alezredes.

A BRFK XV. kerületi kapitányságának az elmúlt 58 évben az alábbiak voltak a vezetői: Bene András, Őri Sándor, Orosz István, Kéri János, Farkas István, dr. Naszvadi Sándor, dr. Ölveczky István, dr. Szakács Zsolt, dr. Illyés József, dr. Kökényesi Antal, dr. Gáborjárni Szabó Attila, dr. Kesztyűs Rudolf, Horváth Ferenc.

Kapcsolódó cikkek

Kapcsolódó linkek

Képes beszámoló