Menu

A szeptemberi testületi ülés után
(képes beszámoló a cikk végén)

2008.09.30.

A hagyományoknak megfelelően a testületi ülést követő napon az önkormányzat vezetői sajtótájékoztató keretében számolnak be a legfontosabb döntésekről. Így volt ez szeptember 25-én is, amikor Hajdu László polgármester mellett Gyurcsánszky János, dr. Pálinszki Antal és Király Csaba alpolgármesterek voltak jelen a tájékoztatón.

Amint a sajtótájékoztatón is elhangzott, a testületi ülést megelőzően Deutsch László, a BZSH Újpesti Templomkörzetének főrabbija az elmúlt években a kerületér végzett munkája elismeréseként köszöntésben részesült, miután munkáját más szolgálati helyen, a XIII.kerületi Hegedűs Gyula utcai körzetben folytatja az elkövetkező időben. Szintén a testületi ülésen tette le hivatali esküjét Bringye Viktória önkormányzati képviselő.
A sajtótájékoztatón először Gyurcsánszky János számolt be a testület azon döntéséről, mely szerint az önkormányzat a Közép-Magyarországi Operatív Program keretében földutak szilárd burkolattal való ellátására pályázik, így 35%-os önkormányzati önrészből és 65% KMOP-támogatásból hat utcában szándékoznak ilyen utat építeni.
-Emellett folytatódnak az útfelújítások, melyek egy részét az önkormányzat saját költségvetéséből végzi, míg más utcák, utak fővárosi beruházásból újulnak meg. A munkálatok miatt elképzelhető, hogy a kerület egyes pontjain dugók, torlódások lesznek, ezért ezúton is türelmet kérünk minden járművezetőtől. A célunk, hogy a felújítások révén a jövőben jobb körülmények között lehessen majd közlekedni a kerületben- mondta az alpolgármester, majd szólt arról is, hogy ebben a hónapban indult el a kerületben az új rendszerű tömegközlekedés, melyet megelőzően az önkormányzat hónapokon keresztül egyeztetett a BKV Zrt. vezetésével. Az alpolgármester elmondta, hogy vannak előnyös és hátrányos változások is.
– A 124-es busz új menetrendjéből három korábbi megállóhely kimaradt, megváltozott a 25-ös busz útvonala, ami szintén nehezíti a közlekedést, az 5-ös busznak meg a végállomása okoz gondokat a Fő út – Kossuth utca találkozásánál. A BKV vezetésével úgy egyeztünk meg, hogy az elkövetkező hetekben tapasztalatokat gyűjtünk és ennek megvitatását követően a változtatási tervet novemberben eljuttatják a BKV Zrt. vezetőihez. Ennek megfelelően pedig januárban már korrigálni lehet a hibákat.
Szintén Gyurcsánszky János számolt be arról is, hogy készül a kerület hosszútávú fejlesztési koncepciója is, melyet előzetesen mind a lakossággal, mind a civil szervezetekkel szeretnék megvitatni.
-Azért, hogy mindenki elmondhassa a véleményét, egy kérdőívet juttatunk el a lakosokhoz, melyet kitöltve szeretnénk majd visszakapni. Ebben a témában, mint mindenben, számítunk majd a lakosság együttműködésére. Az általunk felvázolt fejlesztési tervben több akcióterületet jelöltünk ki – Újpalotán hármat, Rákospalotán kettőt -, illetve több terület szabályozási tervét is javasoltuk. Mindez egyébként feltétele az EU-s támogatásoknak.
Az alpolgármester beszélt arról, hogy a beruházások során az Újpalotai Parkváros projekt keretében öt év alatt 3600 lakás épül egyéb infrastrukturális beruházásokkal együtt, miközben egy másik helyszínen Palotai Parkváros néven 900 lakás fog majd épülni. Az M3 mellett létesül egy bevásárlóközpont, a volt Növényolajgyár helyén egy kisebb lakótelep, valamint egy filmstúdió létesül. Emellett számos beruházás és annak előkészítése van folyamatban még, így a Wesselényi utcai piac rekonstrukciója, amely jövő tavasszal készül el, az újpalotai Fő tér további fejlesztés, a sportcsarnok megépítése, melyre jelenleg három helyszínt találtak megfelelőnek, valamint elkészült a MÁV-telep rehabilitációs programja.
Gyurcsánszky János a sajtótájékoztatón szavait azzal zárta, hogy felhívta a figyelmet arra, hogy az októberi hónap hagyományosan a tisztaság hónapja. A közterületek megtisztítását megcélzó akciónap pedig október 18-a lesz. Idén 15.000 gyűjtőzsákot vásárolt az önkormányzat, melybe -portánként 4 ingyenes zsákba – gyűjthetik a lakosok a zöldhulladékokat.

Kapcsolódó cikkek

Kapcsolódó linkek

Képes beszámoló