Menu

Boldog Salkaházi Sára tiszteletére

2008.09.30.

Bécs, Párizs, Lisszabon és Brüsszel után tavaly Budapest adott otthont a Városmissziónak, melynek folytatásaként idén az Esztergom?Budapesti Főegyházmegye missziós hetet rendezett. Ezen belül a befejezés előtt álló újpalotai templomban szentmise volt, majd a Szociális Testvérek szolgálatával szentségimádásra került sor, amely Salkaházi Sára boldoggá avatása során hangzott el a Bazilikában két évvel ezelőtt.

A misét Repcsik Gyula káplán tartotta, aki elmondta üdvözlő szavaiban, hogy egy évvel ezelőtt nem is hitte volna, hogy most itt lehetünk a készülő templom falai közöttt és fedél van a fejünk felett.
-Reményt ad nekünk a földből kinövő templom, amely a jövő felé mutat-mondta. A mise során a pestújhelyi Keresztelő Szent János Plébániatemplom ifjúsági ének- és zenekara közreműködött Molnár Béla plébános mellett.
A templom Boldog Salkaházi Sára tiszteletére lesz felszentelve, így a Városmisszió programjában a misét követően elhangzott a boldoggá avatási ünnepség szentségimádása a Szociális Testvérek előadásában.
Salkaházi Sára 1899. május 11-én született Kassán, aki felcseperedve tanítónőként kezdett el dolgozni. Ám szociális érzékenysége már korán érezhető volt rajta. Számos munkár végzett ebben az időben: irogatott, kalapüzletben, könyvkötészetben dolgozott. Alig 28 éves, amikor a Szociális Testvérekkel megismerkedik Kassán, akikhez két évvel kesőbb csatlakozik miután leszokik a dohányzásról, az újságírói élet adta lehetőségekről és Isten útját követi. Sára testvér ettől kezdve tanít, tanít, tanít, majd a háború folyamán segíti az elesetteket, bújtatta a zsidókat a vezetése alatt álló Bokréta utcai munkásnőotthonban. 1944.december 27-én a nyilasok körbezárták a helyet, és Sára nővér mellett négy gyanús személyt és az egyik hitoktatónőt, Bernovits Vilmát őrizetbe vettek. A kivégzés előtti percben Sára testvér gyilkosai felé fordulva letérdepelt, és égre emelt tekintettel nagy keresztet vetett magára.
Salkaházi Sára boldoggá avatási eljárásának megkezdését a Szentszék 1997. januárjában engedélyezte, a bíborosi testület 2005. június 21-én zárta le az ügyet, majd a pápa 2006. április 28-án aláírta és kihirdette a decretumot. A boldoggáavatási szentmise 2006. szeptember 17-én a budapesti Szent István téren a Bazilika előtt volt.