Menu

Szemfüles mezőőrök

2022.02.11.

Környezetkárosítót értek tetten.

A napokban egy betonkeverő tehergépjármű vezetője rendhagyó módon és költségmentesen próbált megszabadulni a jármű felesleges tartalmától kerületünk külterületén.  Az önkormányzat rendészetének mezőőrei épp a Szilas-patak partjánál a Rákospalotai határútról bevezető földút környékén járőröztek, amikor egyikük távcsővel észrevette a termőföldek közepén álló teherautót. A helyszínen érték tetten a sofőrt, aki a tartályában maradt, vélhetőleg feleslegessé vált betont eresztette ki a földre. A  közterület beszennyezése szabálysértésnek minősül, ezért az elkövetőre a jogszabály által megengedett legmagasabb összegű szabálysértési pénzbírságot szabták ki.

A testület döntése értelmében 2021. január 1-étől az önkormányzati rendészet munkatársai látják el a mezőőri szolgálatot is a kerületünkben. Az önként vállalt feladatot korábban a Rákosmenti Mezei Őrszolgálatot Fenntartó Társulás kereteiben látta el a XV. kerület, azonban az önkormányzat vezetése úgy ítélte meg, hogy ezt a feladatot a saját keretei között költséghatékonyabban tudja ellátni, ezért történt a változás.

A mezőőrök az eltelt bő egy évben mindennap szolgálatban álltak a kerület termőföldjein és mezőin, melynek köszönhetően érzékelhetően sokkal kisebb számban történtek rendellenes cselekmények.  Illegális hulladéklerakás sajnos még mindig előfordul, de a lerakott hulladék mennyisége összességében jelentősen csökkent a korábbi évekhez képest.