Menu

Sport, közlekedés, egészség, környezetvédelem

2008.09.24.

A Mobilitási Hét rendezvénysorozat folyamán számos olyan program is helyet kapott, melynek a kerület egy-egy oktatási intézménye adott otthont, de olyan tevékenységekre is sor került, amely az egész kerületet illetve a kerületen kívülieket is megmozgatta. De nézzük sorban!

Az Esélyegyenlőség Napját követően a Kerékpározás Napja keretében a Dózsa Gimnáziumban és a Kontyfa Középiskola, Általános Iskola és Óvoda adott otthont a kerékpáros ügyességi, gyorsasági és lassúsági versenynek, majd másnap a kerület diákjai az Ésszerű Közlekedés Napján a szomszédos kerületben, Újpesten a Berda József utcában található Autóklub pályáján KRESZ vetélkedőn mérhették össze tudásukat, illetve kerékpáros ügyességi verseny keretében nemcsak hibátlanul, hanem egyben szépen kellett megülniük a drótszamarat.
A pénteki nap a Környezetvédelem Napja volt. Ekkor egyrészt az alsó tagozatosok számára a Hartyán iskolában az intézmény pedagógusai, valamint a Nyitott Gondolkodók Egyesülete szervezett környezetvédelmi vetélkedőt, miközben a legkisebbek, az ovisok a Micimackó Óvodában vetélkedtek. Többen ismerkedtek meg szervezett körülmények között a Hulladékhasznosítóval, majd buszos kirándulás keretében a Rákospalotáért Egyesület szervezésében a kertváros legszebb kertjeit látogatták végig az érdeklődők.
A hétvége az egészség jegyében zajlott. Szombaton hídi sétával kezdődött a nap, amikor is Dobrev Klára, a miniszterelnök felesége, valamint Hajdu László polgármester feleségével és Weinek Leonard, Zugló polgármestere feleségével együtt sétált át a Csömöri úttól a Drégelyvár utcáig a mellrák ellenes küzdelem jegyében. Annak ellenére, hogy zuhogott az eső, nagyon sokan vállalkoztak arra, hogy közösen sétáljanak át a hídon. Amint Dobrev Klára a séta végén elmondta, minden elismerés azoké, akik együttjöttek és reméli, hogy évek múlva már tízezren lesznek a séta folyamán. Hiszen minden hagyományt meg kell teremteni először.
A program ezután az AsiaCenterben folytatódott, ahol sajtóbeszélgetésre került sor a szűrővizsgálatok jelentőségéről és a megelőzésről. A programon részt vett dr. Fényi Ágnes, a Magyar Orvosnők Egyesületének elnöke, Körtvélyes Éva, az Összefogás Egyesület elnöke, Dr. Csernus Éva, az ÁNTSZ IV.-XV.kerületi tiszti főorvosa, Hajdu László, a kerület polgármester, Weinek Leonard, Zugló polgármester, Lévai Anikó, Abasár polgármester, Zsadon Andrea-Szolnoki Tibor művészházaspár.
Házigazdaként Hajdu László polgármester kihangsúlyozta, hogy sokkal többet kellene tennie az embereknek az egészségükért.
-A mozgás nagyon fontos, ám emellett az is lényeges, hogy mindent mértékkel tegyen az ember az életben. Igyekezni kell sokat tenni azért, hogy ne csak betegek ne legyünk, hanem járó betegek se legyünk- mondta.
Weinek Leonard mindehhez hozzátette, hogy sajnos, nem állunk jól a rákbetegség terén.
-Az emberek helyett nem tudunk tenni semmit, de a civil társadalom erősítésével sokat érhetünk el. Az egyik legfontosabb döntésünk lesz az elkövetkező testületi ülésen, hogy a méhnyakrák elleni oltást a kerületi diákoknak ingyenesen biztosítjuk. Remélem, a testület meg fogja szavazni.
Körtvélyes Éva a magán-, a civil-, az üzleti- és a közszféra összefogására tette a hangsúlyt hozzászólásában.
-Mi arra hívjuk fel a figyelmet, hogy a rákbetegség 90%-ban gyógyítható, ha időben felismerjük. A 45 éven felülieknek rendszeresen kellene szűrővizsgálatra járniuk, míg a 45 éven aluliak önmagukat is vizsgálhatják. Sajnos, a kötelező szűrésekre 100 nőből 40-45 nő megy el. Ez rémisztő!
Az Összefogás Egyesület elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy október 5-én lesz az Egészség Hídja program, melynek során évek óta 2-3 ezer ember sétál át a Lánchídon.
-Egyre több a mellrák betegségben szenvedő fiatal érintett. Fontos tudni, hogy van lehetőség a gyógyulásra!
Zsadon Andrea művésznő saját tapasztalatain keresztül hívta fel a figyelmet a szűrővizsgálat fontosságára, ami nemcsak a hölgyeket, hanem a férfiakat is érinti.
-Azért fontos, hogy mi művészek adjuk a nevünket, az arcunkat egy-egy ilyen programhoz, mert így a közönség is láthatja: mi is emberek vagyunk, nekünk is lehetnek problémáink, s talán hitelesebbek vagyunk a számukra, ha mi mesélünk ezekről a problémákról. Higgyék el, az orvosok segítenek!
Csernus Éva arról beszélt néhány mondatban, hogy nagyon fontos, hogy csökkenjen a rákbetegségben elhunytak száma, és ezzel párhuzamosan növekedjen az egészségben töltött évek száma. Ehhez azonban az egészségmegőrzés a legfontosabb.
Szó esett még a gyógyult rákbetegeket tömörítő szervezetről, akik a segítségüket ajánlják fel mindenkinek.
-Hisszük, hogy meg lehet gyógyulni. És jó, ha ezek az emberek tudják, hogy vannak olyan közösségek, ahol segítenek nekik- hangzott el.
Lévai Anikó, Abasár polgármestere pedig arról beszélt, hogy a 2700 fős településen 11 civil szervezet van és büszkén mondta, hogy bizony a szűrőhelyek, szűrőbuszok mindig tele vannak.
-Nekünk vidéken sokkal nehezebb a dolgunk, mint itt a fővárosban, de meg kell teremteni ott is, hogy az emberek menjenek el a szűrővizsgálatokra. Nekünk, akik az örök vadászmezőkön már jártunk, már más az értékrendünk, s tudjuk, a megelőzés a legfontosabb mindenek előtt. Már a kicsi gyerekbe bele lehet plántálni ezeket a gondolatokat!
Miután a sajtóbeszélgetés véget ért, sokan máris a következő helyszínre látogattak: a Száraznád NOK Pattogós utcai épületében a hagyományos Pattogj a Pattogósban program zajlott. Itt a fogyatékkal élők sportolási lehetőségeinek bemutatására nyílt lehetőség. Ám emellett számos szakma is bemutatkozott- a kosárfonástól az agyagozásig számos elfoglaltságra nyílt lehetőség és a fiatalok nyüzsögtek, élvezték a lehetőségeket.
Mindeközben a kerület más pontjain is számos program várt az érdeklődőkre: a Kozák téren az Angol ? Magyar Képző és Továbbképző Központban a Paulay Alapítvány tartott bográcsfőzéssel egybekötött egészségnapot, a Pestújhelyi Közösségi Házban Kertünk kincsei címmel a virágok tartásáról, szaporításáról, teleltetéséről esett szó, miközben az itt élők a saját kertjükben termett zöldségeket, gyümölcsöket mutathatták be a többieknek, illetve szőlőpréselésre, fűszerolaj-készítésre is sor került.
A Periféria Alapítvány Hídi Vásárt rendezett. Sajnos, csekély volt az érdeklődés, mely főként az időjárásnak is köszönhető. Pedig számos izgalmas programmal készültek a szervezők: mézeskalács- és tűzzománc-készítéssel, kerékpáros ügyességi játékokkal, ping-pongozással és nemezmanó-készítéssel.
Ám a napi program még mindezzel nem ért véget: az AsiaCenterben ugyanis ezzel párhuzamosan a ClubNetCet szervezésében rajkiállításra került sor.
Vasárnap a Drog és a Bűnmegelőzési Napja volt, amikor is a Széchenyi utcai Tanuszodában úszóverseny volt fogyatékkal élőknek, míg délután a pestújhelyi Közösségi Házban a SzertelenKék Alapítvány és a Közrendvédelmi Közalapítvány szervezésében került sor egy programra e témakörben. Melyen részt vett többek között Felvinci Katalin, a Nemzeti Drogmegelőzési Intézet igazgatója, a Desperado együttes, a Dózsa Gimnázium táncművészet tagozatosai illetve Ayala, aki ennek a délutánnak a műsorvezetője volt. Sajnos, a diákok kevés számban képviselték magukat a nagyon érdekes programon.
A hét zárásaként pedig hétfőn az Autómentes Napon aszfaltrajz verseny volt óvodásoknak, alsó tagozatosoknak, valamint a Beller Imre utca lezárt részén Trabanthúzás volt kerékpárral a Kinizsi TTK szervezésében, illetve a kerület útjain kerékpáros felvonulásra került sor. A résztvevők pedig csatlakoztak a Critical Mass felvonuláshoz.