Menu

Hét napig a mobilitás jegyében

2008.09.23.

Idén ismét a FENO adott otthont a Mobilitási Hét nyitó rendezvényének, melyen a hagyományos bowlingversenyre is sor került. Idén a FENO I., II., valamint az ÉNO csapata mellett vendégként érkezett a Molnár Viktor utcai helyszínre Hódmezővásárhely, Balatonmáriafürdő és a XI. kerületi Habilitációs Központ csapata, akik mellett segítőként közreműködtek többek között: Hajdu László polgármester, Király Csaba alpolgármester, Tóth Imre, Marsovszky Györgyné képviselők. Rajtuk kívül a programon részt vett dr. Nagy Antal jegyző, Gyurcsánszky János alpolgármester, dr. Hetyei László, Máté Gyula, Mihály Zoltán és Mihályi Zoltán képviselők.

A programsorozatot és a versenyt Kiss Péter miniszter, országgyűlési képviselő nyitotta meg.
-Hatodik alkalommal rendezi meg a kerület a Mobilitási Hete, de tudni kell, hogy ez a programsorozat nemcsak itt a kerületben zajlik, hanem Európa-szerte több mint 2 ezer városban. Ez óriási fejlődését mutatja a rendezvénynek.
Az EU-ban és nálunk Magyarországon a dolog arról szól, hogy hogyan lehet európai értékek szerint együttműködni embertársainkkal, hogyan lehet olyan értékek szerint viszonyulni egymáshoz és a világhoz, amit Európában mi szeretnénk látni, s amilyen módon Magyarországot is szeretnénk látni. Nem véletlen, hogy az esélyegyenlőséggel kezdődik a Mobilitási Hét. És nagyon örülök, hogy itt a FENO-ban nyithatjuk meg a rendezvényt.
Büszke vagyok arra, hogy nagyon komoly produkciókkal készültek a résztvevők, s hogy önök a házigazdái a XV. kerületi Mobilitási Hét megnyitójának. Az az igazság, hogy amilyen európai Magyarországot szeretnénk, amilyennek szeretnénk látni Magyarországot és a XV.kerületet, az éppen arról szól, hogy a fogyatékosságról ne az akadálymentesítés jusson eszébe a többségi társadalomnak, vagy legalábbis úgy klasszikus értelemben: rámpákat, meg lifteket, feljárókat. Hanem az akadálytalanított hozzáférést mindenki számára a teljes élethez. Azt a lehetőséget, hogy mindenkinek, aki másképp született, nehezebb körülmények között él, legyen meg a lehetősége, hogy teljes életet éljen. A többségi társadalomnak pedig legyen dolga erről gondoskodni. Sem nem félrenézni, sem nem alázattal segítséget nyújtani- ez önmagában kevés. Hanem sokkal inkább egyenrangú partnerként biztosítani a feltételeket mindehhez. Hogy egy ilyen rangos hét sorában az első az esélyegyenlőség kérdése, az választott értékeinkről is szól. Arról, hogy az emberség és az esélyegyenlőség egymással karöltve jár. És minden más, ami ezen a héten szóba kerül a XV. kerületben is, az az egészségről, a sportról, a drogmentes, kábítószermentes életről, a közlekedés lehetőségeiről szól, mindarról, ami mindenki másnak, a többségi társadalomnak is jelenti az európai életkörülményeit, lehetőségeit. Nagyon fontosnak tartom, hogy a kerület úgy döntött évek óta, hogy ebben a közösségben tartja a megnyitót- mondta a miniszter, majd az Értelmi Fogyatékosok Napközi Otthonába járók adtak egy kedves műsort a látogatóknak, a versenyen részt vevőknek.
A verseny végül is a FENO csapatainak győzelmével ért véget.