Menu

120 éve született Karácsony Benő

2008.09.18.

120 éve született Karácsony Benő, egyik kerületi parkunk névadója, az erdélyi irodalom egyik legjelentősebb, ám alig méltatott prózaírója, akiről nemrég a Duna televízió egy portréfilmmel emlékezett meg. A korán jött polgár című egy órás portré előtt Karácsony Benő legnépszerűbb regényéből, a Napos oldalból készült filmet láthatták a nézők Mihályfy Sándor rendezésében.

A filmben olyan színészek szerepeltek, mint Székhelyi József (Felméri Kázmér), Mensáros László, Benedek Miklós, Balázs Péter, Tímár Béla és Kubik Anna.

Karácsony Benő, eredeti nevén Klärmann Bernát Gyulafehérváron született, Kolozsváron ügyvédkedett, írásai, novellái a helyi Napkeletben jelentek meg. Sikeres művei közé tartozik a Válás után című színdarab (1923), valamint elbeszélés-kötete, a Tavaszi balladák (1924). Magyarországra is kiterjedő népszerűségét regényeinek köszönheti: Pjotruska 1927, Új élet kapujában 1932, Napos oldal 1936, Utazás a szürke folyón 1940. 1946-ban posztumusz műként jelent meg A megnyugvás ösvényein című regénye, a Napos oldal folytatása.

Karácsony Benő (1888-1944) sokak szerint a romániai magyar irodalom egyik legrokonszenvesebb hangú prózaírója a két világháború között. Első regénye, a Pjotruska egy vidéki városka ironikus rajzát adja az első világháború körüli időszakban. Főhőse, Balthazár György újságíró kalandjai alkalmat adnak az írónak, hogy érzelmes-humoros, csúfondáros kritikáját adja a század eleji magyar vidék kisszerű társadalmának.

A rendkívül megfigyelőképesség és jellemzőerő, az okos, bájos humor, a gyöngéd érzelmesség, a zamatos stílus, a mulatságos meseszövés és a megható nosztalgia az emberséges, szebb élet után, minden írásában érvényesül – írják művei ismerői.

Karácsony Benőt 1944-ben, az auschwitzi lágerben láttak utoljára.