Menu

Testületi ülés után I.

2008.09.17.

A legutóbbi testületi ülés után a hagyományoknak megfelelően a kerület vezetése tartott sajtótájékoztatót a legfontosabb döntésekről.

Elsőként Gyurcsánszky János alpolgármester a Panel Plusz Program folytatásáról szólt. Elmondta, hogy a 3 évvel ezelőtt indult programhoz kapcsolódó pályázaton először csupán két ház, házsor indult. A program azonban olyan sikeres és látványos volt ?már első évben több mint 30%-os energia-megtakarítást tapasztalhattak a lakók-mind a Nádastó parkban, mind a Nyírpalota úton, hogy a következő évben már 18 pályázat érkezett a megadott határidőig. Ebből 16-ot lett eredményes, s közülük több helyen már befejeződtek a munkálatok, illetve folyamatban vannak. Miután a kormány idén is kiírta a pályázatot, a kerületi önkormányzat is kinyilvánította azon döntését, hogy folytatja a programot. Ám emellett továbbra is biztosítani kívánja azt az összesen 30 millió forintos kamatmentes hitelt is azoknak a lakóközösségeknek, melyek nem vesznek részt a PPP-ben.
-Az önkormányzat az idei költségvetésében 100 millió Ft-ot különített el a panelépületek rekonstrukciós pályázatának támogatására és döntöttünk abban is, hogy a pályázóknak maximálisan 20 millió Ft-ot adunk. Ám azzal nem számoltunk, hogy öt pályázónál többen- összesen 27-en küldték el anyagukat. Ha ezek mind sikeresnek bizonyulnak, akkor az önkormányzat által előzetesen betervezett 100 millió Ft-ot az ötszörösére kell majd megemelnünk, ez pedig csak úgy lehetséges, ha a költségvetésünkben máshonnan csoportosítjuk át a pénzeket. Mindenesetre örömmel jelenthetem be, hogy az önkormányzat ilyen feltételekkel is vállalta a pályázatok támogatását, így elmondható, hogy az önkormányzat 500 millió Ft-jával, és az ehhez járuló 784 millió Ft-os állami támogatással és 1 milliárd 118 millió Ft-os lakossági önrésszel ismét látványosan gazdagodni fog a kerület.
Szintén az alpolgármester számolt be arról is, hogy napirendre került a Szilas-parki lakótelep hőellátásának biztosításáról szóló javaslat. Miután a területen az ott található hőközpont működtetését 10 évig egy vállalkozó végezte, a szerződése azonban idén év végén lejár, így új közbeszezrzési pályázatot kell kiírni. Mindennek feltétele, hogy sem az önkormányzatnak, sem a lakosságnak ne kelljen a jövőben plusz terheket vállalnia. Eddig évente 2 millió forintot adott az önkormányzat támogatásként.
A képviselők módosították az Erdőkerülő utca és környékének Kerület Szabályozási Tervét, ezzel lehetőséget biztosítva arra, hogy az önkormányzat a jövőben majd a jelenlegi 47 lakrésszel rendelkező nyugdíjasházat további 76 lakrésszel bővíthesse majd.
Szó esett arról is, hogy folytatódnak az útépítések, így az idei évben összesen hét utcában 1500 méternyi terület kap új szilárd útburkolatot, illetve ezzel párhuzamosan közel 1430 méternyi út felújítása is folyik.
Végül Gyurcsánszky János alpolgármester arról szólt, hogy októberben ismét a Tisztasági Hónap programjai lesznek, ezen belül 18-án akciónap lesz az FKFV Zrt. és a Répszolg Kht. bevonásával. A munkálatokat délután végzik a lakosság bevonásával, miután aznap munkanap lesz. Az alpolgármester megemlítette, hogy az önkormányzat a Tisztasági Hónap feltételeinek megteremtésére 8 millió Ft-ot különített el.