Menu

Szabadtéren napsütésben

2008.09.15.

Szombaton délelőtt a hagyományoknak megfelelően a Rákospalotai Múzeumban immáron harmadik alkalommal szervezte meg Dréher János az egynapos képzőművészeti kiállítást a múzeum munkatársaival közösen, melyet Feledy Balázs művészeti író nyitott meg.

A köszöntő szavakat Mojzes Ildikó, a múzeum vezetője mondta el, aki köszöntötte a jelenlévő művészeken kívül dr.Pálinszki Antal a kulturális területért felelős alpolgármestert is.
A vezetőnő elmondta, hogy évről évre egyre többen tisztelik meg ezt a pikniket: első alkalommal még közel húszan, míg tavaly harmincan, idén pedig több mint 45 művész jött el, illetve küldte el alkotását.
– Mindezzel párhuzamosan tavaly egy hagyomány is kezdetét vette. Dréher János és Serényi H. Zsigmond annyira jól érezte magát ezen a pikniken, hogy egy-egy alkotását a múzeumnak ajándékozta. Köszönet érte- mondta, majd egy gondolattal megemlékezett a nemrégiben elhunyt Váczy Jépont Tamásról, akinek posztumusz alkotása volt jelen a kiállításon.
Feledy Balázs megnyitójában kihangsúlyozta, hogy örömteli dolog, ha valakinek ebben az országban nem csökken, hanem nő a barátainak a száma.
-Ő Dréher János, aki a képzőművészeti társadalom színe-javát öleli át ezen a tárlaton. Ha statisztikailag vizsgáljuk a művészeket, akkor Dréher Jánosnak vannak új barátai, elveszett barátai és megtalált barátai. Nagyon sok szobrász vesz részt a kiállításon, ám az is érdekes, hogy különböző művészeti irányt képviselő barát alkotásait láthatjuk itt- mondta, majd Lichtenbergtől aforizmájával folytatta, mely szerint a legfontosabb dolgokat e világban csöveken át visszük végbe, bizonyításképp a nemzőszervek, az írótoll és a lőfegyver.
-A sokszínűség kiegészül azzal, hogy nem egy bezárt szubkultúra valósul meg a Belvárosban, hanem egy kicsit kijjebb mutathatják meg valójukat a pesti és vidéki alkotók is, így a Balassagyarmatról érkezett Csemniczky Zoltán szobrászművész, aki nemrégiben kapott Munkácsy-díjat. A generációk jelenléte szintén fontos: a korelnök az 1929-ben született festőművész, Ábrahám Rafael, a legfiatalabb alkotó pedig Zsemlye Ildikó szobrászművész, aki 1969-ben született. Negyven évet fog át a művészet: ám nagyon fiatalok ezek a művek. Az alkotók többsége pedig nem műterembe zárkózó művész, hanem a mai képzőművészeti életben aktívan részt vesz- hangzott el.
Egyéni kiállítással vagy fontos kiállításon való részvétellel jelen van jelenleg is többek között Barabás Márton, Véssey Gábor, Somogyi György, Kopócsy Judit, Simonffy Márta, Kelemen Kata, Gáll Ádám, Zöld Anikó.
A megnyitón külön köszöntötte szintén a hagyományoknak megfelelően a születésnapjukat ünneplőket: 60 éves volt Véssey Gábor festőművész az elmúlt napokban, míg a 65 évesek körébe tartozik ma már szintén három festőművész: Tenk László, Kovács Péter, Vilhelm Károly. Feledy Balázs egy gondolatban szintén megemlékezett Váczy Jépont Tamásról, akinek Útszéli reklámhordozó című alkotása a múzeum kertjében látható.
A megnyitót követően a hagyományos gulyásleves várta a jelenlévő művészeket, hozzátartozókat és a vendégeket. A gulyást Apáti László, Kürti Dezső és Tóth Lajos készítették.

A kiállításon pedig az alábbi művészek vettek részt alkotásukkal:

ÁBRAHÁM RAFAEL festőművész
AKNAY JÁNOS festőművész
BARABÁS MÁRTON festőművész
BIKÁCSI DANIELA festőművész
BRÁDA TIBOR festőművész
CHOCHOL KÁROLY fotóművész
CSEMNICZKY ZOLTÁN szobrászművész
DÖMÖTÖR LÁSZLÓ költő, képzőművész
DRÉHER JÁNOS festőművész
ERDÉLYI ETA festőművész
GÁLL ÁDÁM festőművész
GELLÉR BRÚNÓ ISTVÁN szobrászművész
GYŐRFFY SÁNDOR grafikusművész
GYULAI LAJOS festőművész
GYULAI LÍVIUSZ grafikusművész
HARASZTź ISTVÁN (ÉDESKE) szobrászművész
HÉVIZI ÉVA iparművész
KELEMEN KATA festőművész
KOPÓCSY JUDIT festőművész
KOVÁCS PÉTER BALÁZS festőművész
KOVÁCS PÉTER festőművész
KOVÁTS ALBERT festőművész
KRAJCSOVICS ÉVA festőművész
LENCSÉS IDA iparművész
LOVÁSZ ERZSÉBET festőművész
MATZON ÁKOS festőművész
MAYER BERTA festőművész
NAGÁMI szobrászművész
PUHA FERENC festőművész
SÁRKÁNY GYŐZŐ grafikusművész
SERÉNYI H. ZSIGMOND festőművész
SIMONFFY MÁRTA iparművész
SINKÓ ISTVÁN festőművész
SOMOGYI GYÖRGY festőművész
SZEMADÁM GYÖRGY festőművész
SZENTGYÖRGYI JÓZSEF festőművész
TENK LÁSZLÓ festőművész
VARGA AMÁR LÁSZLÓ festőművész
VÉGH ANDRÁS festőművész
VÉSSEY GÁBOR festőművész
VILHELM KÁROLY festőművész
ZÖLD ANIKÓ festőművész
ZSEMLYE ILDIKÓ szobrászművész