Menu

SzeptEmber Feszten fesztelenül
(letölthető képek a cikkben)

2008.09.07.

A hétvégén ismét birtokba vehették a szórakozni vágyó családok a XVIII.kerületi Bókay kertet, ahol 14 hektáron tölthették el idejüket és kóstolhatták meg a finomabbnál finomabb pörköltöket, így a XV.kerületi csapat által főzött rozmaringos csirkepörköltöt májjal dúsítva csigatészta körettel.

A csapat tagjai (Hajdu László polgármester, Székely István, Lowescher Vilmos, Szabó László, Kádas Imre, Soha Julianna, Gráf Zsuzsanna) igazán kitettek magukért, s hozták a tőlük megszokott formát: finom, mindenki számára ízletes, enyhén csípős étket tálaltak fel, amely előtte bográcsba készült. Igaz, a verseny épp erről szólt: bográcsban készült pörköltvariáció készítése.
Amint Lowescher Vilmos, a BKIK XV. kerületi Tagcsoportjának elnöke elmondta, semmi titok nincs a készítésében: egy hagyományos csirkepörköltbe kell babérlevelet illetve rozmaringot tenni. Aztán idővel ki kell szedni a léből. Hogy miből mennyi kell és mikor érnek össze az ízek, ez maradjon egyelőre titok, de legközelebb erre is fény derül. Ami biztos, a XV. kerületi csapat különdíjban részesült.
A közel egy évtizedes múltra visszatekintő fesztivál minden évben egyre több látogatót vonz Pestszentlőrincre., így idén is négy színpadon 120 zenei program várt a mintegy százezer érdeklődőre. Így lépett fel többek között
Roy és Ádám, Szekeres Adrienn, Emilió, Zséda, CopY Con. A fesztiválon egyedülálló teljesítményre készült ef Zámbó István festőművész, aki óriásfestményt készített, míg a Kézenfogva Alapítvány az ?elfogadás kamionját? hozta el, ahol nem mindennapi tapasztalásokat tehetett a látogató.
A Kézenfogva Alapítvány célja, hogy az értelmi és halmozottan fogyatékos, autista emberek társadalmi egyenértékűségére irányítsa a figyelmet. A járművet úgy alakították át, hogy viszonylag kis térben többféle benyomás érje a látogatót, lásson, halljon, sőt maga is cselekvő részeszévé váljon a kamion világának. Videó üzenőfalon bárki elmondhatta benyomását, élményeit, egyúttal megtapasztalhatta, hogy milyen nehézségeket kénytelenek leküzdeni az értelmi fogyatékos emberek életük során nap, mint nap.
Újra volt civil sátor, melyben az info-sarokban megtalálhatóak voltak az Európai Unióval kapcsolatos kiadványok, tájékoztató füzetek.
A rendezvény fővédnöke dr. Mester László polgármester, országgyűlési képviselő, Simon Gábor országgyűlési képviselő, védnöke dr. Gurmai Zita, az Európai Parlament képviselője volt.
Itt volt a Back II Black, Kaukázus, Goulasch Exotica, Váradi Roma Café, Maksa Zoltán, Maszkura és a tücsökraj, Unisex, Bódi Guszti, Deák Bill Blues Band, Kiscsillag, P. Mobil.
A SzeptEmber Feszt programjából nem hiányozhatott a politikusok főzőversenye. Szombaton a polgármesterek és csapataik mérték össze főzőtudományukat, vasárnap hagyományos módon a honanyák ragadtak fakanalat.