Menu

Változások kerületünk tömegközlekedésében
(képes beszámoló a cikk végén)

2008.08.14.

Valamennyi fővárosi kerületet érintő – tájékoztató-sorozat részeként, a XV. kerületi változásokról tartott sajtótájékoztatót Szilágyi Károly a BKV Zrt. szóvívőjének bevezető gondolatait követően Hajdu László polgármester, valamint Budai László, a BKV Zrt. Szolgáltatásfejlesztési és -tervezési Főosztály vezetője. Egyes járatok átszámozása mellett, az utazási igényekhez igazodva meghosszabbított útvonalak, összekötések várnak a XV. kerület lakosaira.

Amint a polgármester elmondta a paraméterkönyv elkészülését megelőzően időről időre rendszeresen folytatott a kerület egyeztető tárgyalást a BKV
Zrt.-vel.
-Az egyeztetéseknek érdemi feladatai voltak, és fontos volt, hogy a mi elképzeléseinket is figyelembe lehetett venni. A most elfogadott paraméterkönyvet tudjuk támogatni, ám a 24-es és a 25-ös autóbuszjárattal kapcsolatos változások rendkívül kedvezőtlenül érintik a lakosságot.
A BKV Zrt. főosztályvezetője megerősítette a polgármester azon mondatait, amelyek arról szóltak, hogy tavaly december óta folynak az intenzív egyeztetések, míg végül 2008. május 28-án született meg a paraméterkönyvvel kapcsolatos döntés.
A BKV Zrt. is nagy feladat előtt áll- hangzott el, melyek közül a kerületet érintő változások körében augusztus 21-én kisebb, míg szeptember 6-án nagyobb változások lesznek. Évek óta nem volt ekkora változás a fővárosi közösségi közlekedésben, mint az augusztus végétől életbelépő új menetrend. Sok járat új számozást kap, néhánynak az útvonala megváltozik, a legtöbbnek pedig a menetrendje is megváltozik.

-A BKV Zrt. mindent megtesz a zökkenőmentes átállás érdekében, azonban hosszabb-rövidebb ideig tartó nehézségek, problémák kialakulhatnak, ezért kérjük a budapestiek, a fővárosban utazók türelmét, megértését! – mondta Budai László- Az átállás megkönnyítésére a BKV igyekszik gyors és pontos információt adni az utazóközönség részére. Ennek megfelelően bérlet vásárlása esetén a jegy- és bérletpénztárakban minden utasunk tájékoztató kiadványt kap, valamint a társaság augusztus 21-én és szeptember 6-án, a fontosabb csomópontokon lévő megállóhelyekre az utasok tájékoztatására segítőket küld.

A XV. kerületet érintő paraméterkönyvi változások

Autóbusz:

A Pólus-busz új jelzése 273E. Menetrendje kissé módosul.

A 73-as autóbusz új száma 173-as. Késő este 15 helyett 20 percenként jár.

A gyors 173-as autóbusz új száma 173E. A reggeli csúcsidőben sűrűbben közlekedik valamint késő este is jár 20 percenként.

A 24-es autóbusz új száma 124-es. Útvonala módosul, Rákospalotán a Rákos út és a Közvágóhíd utca között a Szőcs Áron utca – Deák utca – Fő út – Sződliget utca – Károlyi Sándor út útvonalon közlekedik. Menetrendje kissé módosul. Délután ritkábban 12 helyett 15 percenként jár.

A 25-ös jelzésű busz helyett az 5-ös autóbusz közlekedik. Meghosszabbított útvonalon, a Pasaréti térről Rákospalota, Kossuth utcáig közlekedik. Az Erzsébet hídtól a Rákóczi úton halad a Keleti pályaudvarig, majd a mai 67V vonalán a Mézeskalács térig, onnan pedig a mai 25-öshöz hasonló útvonalon, a Rákos út érintésével éri el Rákospalotát, a 104-es végállomását.

A gyors 25-ös autóbusz új jelzése 225-ös lesz. Mindkét irányba új megállókat kap. Továbbra is csak csúcsidőszakban jár, reggel 10, délután 15 percenként.

A gyors 25A új száma 25-ös. Útvonala Rákospalotán kis mértékben módosul, a Rákos út helyett az Eötvös utcában közlekedik, a megszűnő fekete 25-ös miatt. Alapjárat, minden megállóban megáll. Teljes üzemidőben közlekedik, nem csak csúcsidőszakokban. Napközben 10, hétvégén 15 percenként indul.

A 70-es autóbusz új száma 125-ös. Menetrendje kissé módosul, délután ritkábban, 12 helyett 15 percenként jár.

A gyors 170-es autóbusz új száma 170-es. Szombaton délután és vasárnap is közlekedik, egész nap 20 percenként. Munkanap napközben 30 helyett 20 percenként jár.

A 96-os busz két járatra válik szét. Az új 96-os és az új 296-os buszok Újpalotától a Fóti útig a 96-os régi útvonalán haladnak. Onnan a 96-os Újpestre áttérve a Szilágyi utcán át éri el Rákospalota – Újpest vasútállomást, majd a megszűnő 47-es autóbuszt pótolva közlekedik a Váci úthoz, a Fóti úti hurokba. A 296-os busz a Fóti útról az Iglói utcán és a Sporttelep utcán keresztül Káposztásmegyer, Szilas-patak végállomásig megy. A 96-os és a 296-os járatok egész nap összehangoltan felváltva közlekednek.

A gyors 96-os autóbusz új száma 196-os. Napközben 15, este 20, hétvégén 15 percenként közlekedik, összehangolva betétjáratának (196A) a menetrendjével.

A gyors 96A autóbusz új száma 196A. Napközben, este és hétvégén is közlekedik Újpest Városkapuig, minden időszakban összehangoltan a 196-os alapjárattal. A 196A napközben 15, este 20, hétvégén15 percenként közlekedik.

Az Auchanig közlekedő járatok a 104-es, a ma is létező reggeli és esti székesdűlői betétjáratok pedig a 104A jelzést kapják.

A 277-es busz délután 12 helyett 15, szombat délután és vasárnap 15 helyett 20 percenként jár.

A 231-es autóbusz útvonala és megállói nem változnak, de rákospalotai végállomása Rákospalota, Széchenyi tér lesz (a régi Epres sor megálló). Menetrendje kissé módosul.

A 130-as busz a Fogarasi úton is minden megállóban megáll. Csuklós helyett szóló autóbusszal közlekedik, sűrítve, a reggeli csúcsidőben 8-9, délután 12 percenként.

A 67V jelzésű autóbusz megszűnik, helyette az 5-ös autóbusz közlekedik.

A 175-ös jelzésű busz reggel 15 helyett 20 percenként, az új 174-essel összehangoltan közlekedik.

Villamos:

A 62-es villamos útvonala a Mázsa tértől (Liget tértől) a Kőbányai úton és a Népszínház utcán át a 28-as vonalán a Blaha Lujza térig hosszabbodik. Betétjárat közlekedik 62A jelzéssel a régi 62-es útvonalán. A 62-es csak csúcsidőben közlekedik. Csúcsidőn kívül csak a 62A jár, amely munkanap este is közlekedik, 23.00 óráig.

A 12-es villamos szombat délelőtt 15, szombat délután és vasárnap 20 percenként jár.

A metróval kapcsolatban elhangzott, hogy az üzemidő 10-15 perccel meghosszabbodik, vagy is egy plusz járatot indít a közlekedési cég. Ez annyit jelent, hogy este 23.35-kor a Deák téren bevárja egymást a három metró- közel 5 percet áll majd- és csak ezután folytatja útját, hogy senki ne maradjon le a járatokról.

A sajtótájékoztató végén a jelenlévő szakemberek kihangsúlyozták, hogy a BKV Zrt. eltökélt szándéka, hogy a 2009. évi paraméterkönyv elkészítésekor a lakosság minden észrevételét figyelembe tudják venni. Ezért is kérik, hogy az itt élők folyamatosan adjanak tájékoztatást a bevezetésre kerülő változásokkal kapcsolatosan.
-A társaság honlapján (www.bkv.hu) már megtekinthető az új Paraméterkönyv tájékoztató kiadványa. Utasaink emellett bővebb információt kaphatnak a 06/1 BKV-INFO (06/1-258-4636) telefonszámon, vagy a BKV Zrt. Ügyfélszolgálatán.
-A BKV minden utasát arra kéri, hogy időben tájékozódjon a változásokról, hogy a megállókban már senkit ne érhessen meglepetés- hangzott el.

A járatokat érintő kiadvány letölthető pdf formátumban a BKV honlapjáról:

Kapcsolódó cikkek:

Kapcsolódó linkek:

Képes beszámoló