Menu

Mivel fűtsünk?

2022.01.25.

Felhívás a kerület lakosságához.

A fűtési időszak közepén járunk és egyre több esetben érkezik bejelentés Önkormányzatunkhoz családi házak kéményeiből kiáramló sötét füsttel, illetve az ezzel összefüggő rossz levegőminőséggel kapcsolatban.

Bár levegőszennyezési ügyekben a kormányhivatalok rendelkeznek hatósági jogkörrel, polgármesterként – felelősséget érezve a lakosság egészségéért és környezetünk védelméért – kötelességemnek érzem felhívni a figyelmet a nem szabályszerű fűtés következményeire, illetve néhány hasznos tanáccsal hozzájárulni a helytelen gyakorlat megszüntetéséhez.

A probléma oka egyrészt az lehet, hogy a fűtési költségek csökkentése érdekében sokan az otthoni fűtőberendezéseikben égetik el a háztartásban felgyülemlett hulladékot. Ez amellett, hogy jogellenes és bírsággal sújtandó, nagymértékben szennyezi a környezetünket, károsítja az emberi egészséget, sőt könnyen életveszélyes állapotokat idézhet elő az otthonokban.

Szilárdtüzelésű fűtőberendezésben a hulladéknak minősülő anyagok közül kizárólag papírhulladék és veszélyesnek nem minősülő, kezeletlen, száraz fahulladék égethető el.

Kérem, ne fűtsenek háztartási hulladékkal, lakozott, festett vagy nedves fával, mert egyrészt mérgező gázokat bocsátanak ki, másrészt fokozzák a kéményben a kátrány és a korom lerakódását. Az ilyen lerakódások miatt leszűkül a kémény belseje, a füst visszaáramolhat a házba, illetve a lerakódott vastag korom- és kátrányréteg a fűtés hatására izzani kezd és akár meg is gyulladhat, ami lakástűzhöz vezethet.

A háztartási hulladékok otthoni fűtőberendezésben való elégetése során, olyan mérgező anyagok szabadulhatnak fel, illetve olyan kémiai reakciók indulhatnak be, amelyek új, mérgező vegyületeket létrehozva és a levegőbe kerülve a környező talajba, a növényzetbe és az élő vizekbe is beépülnek. A mérgező anyagok az emberi szervezetbe kerülve is számos súlyos betegség kialakulását okozhatják. A fűtőberendezések nem rendeltetésszerű használata következtében jelentős anyagi kárral és esetenként súlyos sérülésekkel járó tűzesetek is kialakulhatnak, de nem ritka a fizikai robbanás sem.

Környezetünk védelme, egészségünk megóvása és otthonunk biztonsága érdekében kiemelkedő jelentőségű, hogy mindenki a tüzelőberendezéséhez használható tüzelőanyagokkal fűtsön, a kémények kialakítását, karbantartását, ellenőrzését és tisztítását pedig szakemberrel végeztesse el. A házilag barkácsolt berendezések életveszélyesek lehetnek!

A szénmonoxid mérgezések elkerülése érdekében a lakás megfelelő szellőzéséről is gondoskodni kell. Az is nagyon fontos, hogy évente rendszeresen ellenőriztessék tüzelő-fűtő berendezéseiket, továbbá rendelkezzenek szén-monoxid- és füstérzékelővel, mely készülék életet menthet.

Amennyiben elszenvedő alanyaivá válnak a zavaró, irritáló, feltehetően az egészségre ártalmas légszennyezésnek, azt tanácsolom, hogy először próbálják meg a szennyezés okozójánál jelezni a problémát. Ha a személyes megkeresés ellenére a légszennyezés tovább folytatódik, lehetőség szerint próbálják meg azt dokumentálni (fotó, videó), illetve tanúkkal alátámasztani. A jogsértéssel összefüggésben hatósági eljárás lefolytatására és annak eredményeként bírság kiszabására Budapest Főváros Kormányhivatala XV. kerületi Hivatala rendelkezik hatósági jogkörrel.

 

Azokat, akik szociális helyzetük miatt nem képesek a megfelelő tüzelőanyag vagy szénmonoxid érzékelő berendezés beszerzésére, Önkormányzatunk szociális támogatással tudja támogatni, melynek feltételeiről telefonon (305-3185), illetve személyesen az Ügyfélszolgálati Irodán érdeklődhetnek.

 

Vigyázzunk magunkra, egymásra és környezetünkre!

Cserdiné Németh Angéla
polgármester