Menu

Útfelújítások a fővárosban és a kerületben

2008.07.23.

A Fővárosi Önkormányzat 2005-ben indított útfelújítási programjának eredményeként az elmúlt 3 évben megújult 400 km, a fővárosi kezelésű utak 40 százaléka. Mindez gyorsabb közlekedést, kevesebb kátyút és átjárhatóbb Budapestet jelent.
A program folytatódik, így a következő 3 évben a Fővárosi Önkormányzat további 300 km fő-, és közösségi közlekedés által igénybevett útszakaszt újít fel- olvasható a Fővárosi Önkormányzat sajtóközleményében.

Idén várhatóan 58 útszakaszra terjed ki a fővárosi útfelújítás, összesen 35,5 kilométer hosszúságban. Az első ütemben 38 útszakasz burkolata újul meg, ebből 24 esetében közműmunka előzi meg az útfelújítást. A második ütem 20 útszakaszának felújítása még tervezési szakaszban van, így ősztől indulhatnak a munkálatok. Az idei útfelújítások összesen 3,9 milliárd forintba kerülnek, ebből 2,3 milliárdot a Főváros finanszíroz.
Ezen belül a XV. kerületben az első ütemben a Bánkút utca – Vasutastelep utca (Szentmihályi út – Széchenyi u.), Bercsényi utca (Szerencs u. – Arany J. u.), Cserba E. utca (Vécsey K. u. – Telek u.), Rekettye utca (Kolozsvár u. – Rákos út)újul meg, míg a második ütemben a Sződliget utca (Fő út – Pozsony u.) felújítására kerülhet sor.
Bár a felújítások a főváros számos pontján párhuzamosan történnek, ám a szakemberek a munkálatokat -a forgalomkorlátozások egyenletes elosztása érdekében ?ősz végéig úgy ütemezték, hogy fokozatosan, csak a város egy-egy részét terheljék. Emellett a munkákat úgy próbálják lebonyolítani, hogy egy-egy útszakaszon viszonylag rövid ideig kelljen korlátozni a forgalmat. Több olyan útszakasz is lesz idén, ahol egy héten belül végeznek az útfelújítók, és az első ütemben, az előzetes tervek szerint, 20 nap lesz a maximum felújítási időtartam.
Az útfelújítások, a régi, elöregedett burkolat cseréje mellett magukban foglalják a szegélyek átépítését, a buszmegállók újjáépítését is. A szakemberek csak a munkába vett területen és csak a szükséges mértékben korlátozzák a forgalmat. A legtöbb esetben sávszűkületre, illetve szakaszos sávlezárásokra kell számítani, teljes lezárás csak kisebb forgalmú utakon fordulhat elő. Az adott szakaszokon a felújítás teljes idejére sebességkorlátozás és parkolási tilalom lép életbe.