Menu

Testületi ülés után II.

2008.06.29.

A polgármester szavait követően Gyurcsánszky János a városüzemeltetéssel kapcsolatos testületi döntésekről adott tájékoztatót.
– A közlekedés szabályozásáról nagyon fontos szólni, hiszen a lakosság számára nem mindegy, hogy milyen körülmények között tudnak közlekedni, parkolni, a szolgáltatásokat igénybe lehessen venni, a turisták jó körülmények között tudjanak közlekedni.

A képviselő-testület elfogadta a kerület közlekedés szabályozásának középtávú koncepcióját. A koncepció célja az országos és fővárosi úthálózathoz kapcsolódó helyi úthálózat hiányzó elemeinek feltárása, a terület felhasználáshoz illeszkedve, megfelelő területi forgalomszabályozás bevezetése, az átmenő forgalom átvezetésének, a kerület egyes részei közötti kapcsolat és kommunikáció biztosításának- az érintett területek legkisebb zavarása melletti-megoldása, a forgalomcsillapított területek kijelölése, északi vállalkozási terület tehergépjármű forgalmának szabályozása, parkolásvizsgálat (parkolók építése nem a zöldterületek rovására, mélygarázsok, parkolóházak építése), konfliktusvizsgálat- baleseti helyzet elemzése, tömegközlekedési hálózat fejlesztési lehetőségeinek feltárása, a szükséges fejlesztések megvalósításához ütemezett sorrend felállítása.
Az útépítésnél együttműködünk a vállalkozókkal. Azt szeretnénk, ha az idetelepülő cégek vállaljanak részt a kerület fejlesztéséből.
-A köztéri sporteszközökkel kapcsolatosan szólva, fel kell mérni, hogy minden korosztály igényének megfelelő eszközök álljanak a rendelkezésre. Épp ezért a sűrűbben lakott területen a kicsi korosztálynak- bölcsis, ovis, kisiskolás korúaknak legyen közel megfelelő játszóeszköz, míg a periférikusabb részeken a nagyobb gyerekek találják meg a számukra fontos eszközöket, illetve született döntés éppen tegnap abban is, hogy építsünk kamaszparkokat, sportparkokat, sportcentrumokat, ahol sokirányú elfoglaltságnak ad lehetőséget a hely. Már több helyre van elképzelés, ezeknek a vizsgálata már folyamatban van. Nagyon fontos, hogy ne legyenek balesetveszélye játszóeszközök, ezeket lebontjuk. Emellett próbálunk forrást teremteni az új eszközök beszerzésére is- mondta a Gyurcsánszky János, majd szólt az útépítésről.
-Még mindig van tennivalónk ezen a területen, így az alábbi utcákban lesznek útépítések a tervek szerint: a Harsányi Kálmán utca, Nyaraló utca, Tarpai utca, Gyám utca, Vörösmarty utca, Petőfi utca, Kisfaludy utca, Benkő István utca. Útfelújítás utca lesz a Pázmány Péter utcában a Szerencs utca-Bácska utca között, a Népfelkelő utcában a Szerencs utca-Arany János utca között és a Bezerédi utcában a Szerencs utca-Rákos út közötti szakaszon. Ezeken a helyeken jelentős útfelújítás lesz és ahol van lehetőség, fasorfelújítás lesz.
A főváros is számos főútvonalat újít fel az idei évben: a Bánkút utca-Vasutastelep utca Szentmihályi út- Széchenyi utca, a Bercsényi utcában a Szerencs utca- Arany János utca, a Cserba Elemér utcában a Vécsey utca-Telek utca közti szakaszon, a Rekettye utcában a Kolozsvár utca-Rákos út, a Nyírpalota utcában a Madách utca-Szentmihályi út illetve a Sződliget utcában a Fő út- Pozsony utca közti szakaszon.
Kiemelten kell kezelni a Harsányi Kálmán utca és a Dunakeszi út közötti kapcsolatot, amely nélkülözhetetlen a családi házas övezetek nehézgépjármű forgalom alóli mentesítés érdekében, a Taksony sor és Pázmány Péter utcák közötti kapcsolatot, a Mogyoród útja- Szlovák út közötti kapcsolatot, amely a fejlesztési területeink felé biztosít összeköttetést az M0 felől.
-A Közép-Magyarországi Operatív Program keretében, ez év májusában megjelent felhívás belterületi utak fejlesztéséhez, azaz földutak szilárd burkolattal való ellátásához igényelhető támogatás megszerzéséért nyitott pályázati lehetőséget. A pályázat keretében elnyerhető – vissza nem térítendő – támogatás, az összes elszámolható költség 65%-a lehet. A képviselő-testület úgy döntött, hogy a kerület önkormányzata nyújtson be pályázatot nyolc utca-útszakasz szilárd burkolat építésének támogatására. Pályázatunk elfogadása esetén, összességében, több mint 3 km szilárd burkolatú úttal gazdagodna a kerület. A teljes beruházási költség 230 millió forint, melyből 150 millió lenne a támogatás, és 80 millió az önkormányzati költségvetésből biztosított saját forrás. Az érintett útszakaszok a Csomád utcában az Árokhát utca ? Székely E. utca, a Harsányi Kálmán utcában az Árokhát utca ? Sipos tér, a Benkő István utca teljes hosszában, a Vághó Ferenc utcában a Csővár utca-Kosd utca közti szakaszon, a Vácbottyán utca teljes hosszában, az Árokház utcában a Harsányi Kálmán utca-Kanizsai Dorottya utca szakaszon, a Taksony sor Rákos út-Taksony sor 19. szám közötti szakaszán illetve az Öregfalusi utca teljes hosszában.
– A Közép-Magyarországi Operatív Program akadálymentesítéssel kapcsolatos pályázati kiírásai nyomán a Száraznád Nevelési ? Oktatási Központ 25 M Ft támogatást nyert. A támogatási szerződés összeállítása folyamatban van, az építési, felújítási munkák 2008. II. félévében várhatók. Két intézményünk, a Kolozsvár Általános Iskola és Óvoda, valamint a Kontyfa Középiskola, Általános Iskola és Óvoda pályázata anyaga megfelelt a kiírás követelményeinek, döntés még nem született- mondta az alpolgármester, majd a panel-felújítási program jelenlegi állásáról szólt.
-Az Önkormányzat és Területfejlesztési Minisztérium 2007. februárjában és áprilisában hozott döntései értelmében 16 pályázat nyert el állami támogatást. A lakóközösségek és az Önkormányzat között létrejött támogatási szerződések értelmében, 280 M Ft vissza nem térítendő támogatást biztosítunk a 16 nyertes pályázónak. Négy esetében a kivitelezés befejeződött, a műszaki átadás-átvétel is megtörtént, így a Báthory u. 7-13. (Dobó u. 45., Palotás tér 6.), a Páskom park 14-24., a Kőrakás park 35. és a Drégelyvár u. 13-17. szám alatti házsoroknál, míg további 11 pályázat esetében a munkálatok jelenleg is folyamatban vannak, befejezésük 2008. augusztusában várható. Egy lakóépület esetében, a Csobogós u. 4. számú házban a közbeszerzési eljárást júniusban bonyolítják le, így a felújítási munkálatok várhatóan 2008. júliusában kezdődnek majd el, ugyanis a lakóközösség 100%-os nyílászáró-cserét kíván megvalósítani- mondta zárásként Gyurcsánszky János alpolgármester.