Menu

III. Határtalan Civil Nap-(Pestújhely, 2008. május 23-25.)
(képes beszámoló a cikk végén)

2008.06.27.

A Pestújhelyi Pátria Közhasznú Egyesület (PEPE) és a Civitalis Egyesület harmadik alkalommal szervezte meg háromnapos rendezvényét, melyre a kerületi civil szervezetek mellett határainkon túli vendégek is hivatalosak voltak. Immár hagyományosan megjelentek kolozsvári (Bodó Barna és Somai József) és kassai barátaink (Básti Ernő, Buday Ernő, Szabó József, Tóth József) és két-két fővel képviseltette magát testvérvárosunk, Maroshévíz (Bodor Attila és Veress Csaba), illetve a vajdasági Ada is (Kuzma József és Kuzma Vera). A „legnépesebb” küldöttség a borok városából érkezett, (természetesen némi hazai nedűvel felszerelkezve): az Egri Civil Kerekasztal állította ki, Bárdos Ferenc vezetésével hatan tisztelték meg rendezvényünket.

Péntek este a Pestújhelyi közösségi Házban fogadtuk vendégeinket, a PEPE Asszonyklubjának jóvoltából finom szendvics, pogácsa és hideg itóka várta a fáradt érkezőket. Rövid ismerkedés, „bemelegítés” után közösen részt vettünk a Pestújhelyi Napok megnyitóján és megtekintettük a Bolt hát bolt volt? című kiállítást. Az estét üdítő beszélgetésekkel, végül szerény nótázással fűszerezett ízletes vacsorával zártuk.
Szombaton került sor a tulajdonképpeni „Határtalan Civil Napra”, a találkozó szakmai programjára. A helyi civil barátainkkal együtt bő félszáz főnyi hallgatóság délelőtt a civil összefér(cel)hetetlenségről folytatott diskurzust. Bárdos Ferenc, mint levezető bevezető előadását követően élénk vita bontakozott ki egyfelől az önkormányzat-civil párbeszéd, együttműködés mikéntjéről, előnyeiről és buktatóiról, másfelől a közelmúltban elfogadott összeférhetetlenségi törvénynek a közeljövőben várható, a lokális viszonyokra, kialakult pozitív együttműködési formákra „kifejtendő” hatásairól.
Ebéd után a „Kilencvenkilenc év – egy híján száz” jegyében a centenáriumát ünneplő Wekerle-telep civil társaskörének képviselői, Nagy Tamás és Romhányi András vetítéssel egybekötött gondolatébresztő beszámolóját hallgathattuk meg arról, hogyan, miként vehet részt, sőt vállalhat kezdeményező szerepet a helyi civilség egy ilyen esemény megszervezésében. Az elhangzottakból leszűrhető hasznos tapasztalatok, tanácsok – a bemutatót követő beszélgetések visszhangja alapján – nem maradtak „következmények nélkül”; lázas gondolkodásra, „ötletelésre” ösztönözték a résztvevőket a jövő évi pestújhelyi születésnap lehetséges programjait illetően.
A rendezvény záróakkordjaként „Civil Totó” keretében adhattak számot a helyiek és vendégeink saját, illetve egymás szűkebb pátriájára vonatkozó ismereteikről – mindezt „értékes nyereményekért”, azaz az egyesületi életben nélkülözhetetlen irodaszerekért.
A konferencia után vendégeinkkel kellemes séta keretében megtekintettük kerületrészünk ékességeit és éktelenségeit, megkoszorúztuk az alapító atyák egyikének, Bezsilla Nándor emléktábláját, majd rövid látogatást tettünk a Rákospalotai Múzeumban. Este a Femina sörözőben finom gulyásleves elfogyasztásának feladata várt ránk, ám előtte Ayala (alias Illés István) szigorúan civilként, a Szertelen-Kék Alapítvány képviseletében fergeteges paródiákkal szórakoztatott el bennünket. Az addigra már nemcsak élményekkel jóllakott társaság – ki-ki a maga módján – tekézéssel és/vagy a Közösségi Házban rendezett nosztalgiabálban szabadíthatta fel feles energiáit.
Vasárnap délelőtt autóbuszos rövid városnézéssel egybekötött kirándulást tettünk a budai Várban. Először bejártuk a borzongatóan lenyűgöző Sziklakórházat, majd Páljános András jóvoltából exkluzív idegenvezetéssel megtekintettük a felújítás alatt álló, ám így is fenséges látványt nyújtó Mátyás templomot.
A háromnapos program méltó zárásaként a rendezvény fővédnöke, Hajdu László, kerületünk polgármestere ebéden látta vendégül a küldöttségeket. Stílszerűen a pestújhelyi Hörpentőben rendezett ünnepélyes találkozót a jó hangulat mellett a rövid beszédek és a hosszú fogások jellemezték, s meg kell jegyezni, minőségi kritika egyiküket sem illethette.
A délutánba nyúló ebéd utáni kötetlen beszélgetések után sorra búcsút vettünk vendégeinktől, s jólesően jegyezhettük meg, hogy ezen a hétvégén nem csupán hasznos tapasztalatokkal, fontos ismeretekkel lettünk gazdagabbak, hanem újabb barátokkal is.
A III. Határtalan Civil Nap megrendezését a XV. kerületi Önkormányzat és a Nemzeti Civil Alapprogram támogatatta.

Kapcsolódó cikkek

Kapcsolódó linkek

Képes beszámoló