Menu

Sikeresen lezárult az októberben kiírt költségelvű lakáspályázat

2022.01.12.

A napokban értesítik a nyertes pályázókat.

Budapest Főváros XV. Kerület Rákospalota, Pestújhely, Újpalota Önkormányzata a tulajdonában lévő lakások bérbeadására költségelvű lakbér fizetése mellett, felújítási kötelezettséggel történő nyílt pályázatot írt ki 2021. október 18. napjától 2021. november 12. napjáig, 11 db üres lakás bérleti jogának elnyerésére. A kiírásban szereplő lakások 6 hónapra szóló használati szerződéssel + 5 év határozott időtartamú bérleti szerződéssel kerülnek birtokba adásra. A bérleti jogviszony további 5 évvel meghosszabbítható.

A pályázat célja az volt, hogy az önkormányzat jó adottságokkal rendelkező ingatlanokat olyan pályázóknak adjon ki, akik vállalják a szükséges felújítási munkák elvégzését. A bérlőnek tehát egyszer kell egy nagyobb összeget felújításra költenie, de utána évekig a piacon található lakbérek töredékéért lakhat a felújított lakásban.

 

Összesen 11 lakást hirdettek meg. A pályázat lezárult és a tapasztalatok azt mutatják, hogy elérte célját.

A leadási határidőig 200 pályázat érkezett, melyből 70 érvényes és 130 érvénytelen pályázatot nyújtottak be.

 

A 2021. évi költségelvű lakáspályázat eredményei:

 

 


Mi a teendője, ha nyert a pályázaton?

  • Miután az Önkormányzat a nyertes pályázót értesíti, vele a PALOTA-HOLDING Zrt. az elnyert lakásra előírt felújítási kötelezettség teljesítésének  6 hónapos időtartamára, lakáshasználati szerződést köt. A lakáshasználati szerződés megkötésének feltétele, hogy a pályázó a PALOTA-HOLDING Zrt. (1156 Budapest, Száraznád u. 4-6.) részére előzetesen benyújtja az egy hónapnál nem régebbi köztartozásra vonatkozó “nullás” igazolást (Polgármesteri Hivatal Adóügyi Osztályán szerezhető be) és az adótartozásra vonatkozó “nullás” igazolást (Nemzeti Adó és Vámhivatalnál szerezhető be). A lakáshasználati szerződés időtartama alatt a lakáshasználónak a költségelvű lakbérnek megfelelő lakáshasználati díjat kell fizetnie. A bérleti szerződés megkötésére csak akkor kerülhet sor, ha a lakáshasználó a lakást a lakáshasználati szerződésben foglaltak szerint felújítja és annak maradéktalan teljesítését a PALOTA-HOLDING Zrt. igazolja. Amennyiben a lakáshasználó felújítási kötelezettségét nem teljesíti, a lakást 15 napon belül kártalanítási és elhelyezési igény nélkül át kell adnia a PALOTA-HOLDING Zrt. részére.
  • A felújítási kötelezettség igazolt teljesítését követően az Önkormányzat a lakáshasználóval 5 év határozott időre szóló lakásbérleti szerződést köt. A szerződés megkötésével  egyidejűleg  kerül sor a kéthavi lakbérnek megfelelő összegű óvadékot kifizetésére. A lakásbérleti szerződés az 5 év határozott idő letelte után is meghosszabbítható.
  • A nyertes pályázóknak a pályázati költség összegét a polgármester által kiadott tulajdonosi nyilatkozatban foglalt feltételeknek megfelelően kell teljesíteni.

 


A felmerülő kérdésekkel kapcsolatban a Palota-Holding Zrt.-nél a 06-1-414-7100-as telefonszámon, valamint az Önkormányzat Lakásosztályán a 06-1-305-3316 és a 06-1-305-3124– es telefonszámokon kérhető felvilágosítás.

 

A pályázat eredményhirdetése ITT  tekinthető meg, továbbá a Polgármesteri Hivatal Ügyfélszolgálatán (1153 Budapest, Bocskai utca 1-3.)  és a Palota-Holdin Zrt. Ügyfélszolgálatán (1156 Budapest, Száraznád u. 4-6.) is kifüggesztésre kerül:
Az eredményeket a jelentkezéskor kapott sorszám alapján ellenőrizhetik a pályázók.