Menu

Civil szervezet a MÁV-telepért

2008.06.18.

Bemutatkozó fórumra hívta a lakosságot, valamint az országgyűlési és önkormányzati képviselők több tagját a nemrégiben alakult MÁV Telep Baráti Köre Közhasznú Egyesület vezetősége Arlett Annamária elnök és Tóth Zsolt elnök-helyettes.

A beszélgetésnek a MÁV-telepi református templom gyülekezeti terme adott otthont. Amint az elnök asszony elmondta, az egyesület alapítását januárban adták be bejegyzésre, melyről a végzést áprilisban kapták kézhez.
Az egyesület 12 alapító tagja számos célt fogalmazott meg ebben. Így többek között a régi MÁV-telep védettségének megőrzése érdekében tevékenyen részt kívánnak venni a Műemlékvédelmi Felügyelőség és Városvédelem munkájában, szeretnék megóvni a telep zöld területeit, segíteni szeretnék a rehabilitációs pályázatokon a területen lévő épületek és környezetük sikeres részvételét, a Fővárosi – és a XV. kerületi Önkormányzat munkájának segítése a MÁV-telep lakosainak és tulajdonosainak érdekeit képviselve.
Mint meghívott vendég, a fórumon Romhányi András, a Wekerle Centenáriumi Program koordinátora és egyben a Wekerle telepi Társaskör vezetője arról beszélt, hogy ők hogyan tudták segíteni, befolyásolni az éppen 100 éves településrészük állagának megóvását, illetve, hogy hogyan tudták bevonni a munkába, az ünnepségsorozatba az ott élőket. Amint elhangzott, a XIX. kerületi önkormányzat a 100. születésnapi programokra 30 millió forintot szavazott meg teljesen egyhangúlag. Vagyis: az ő egyesületük pártoktól függetlenül működik.
A MÁV Telep Baráti Köre Közhasznú Egyesület ugyanezt tűzte ki zászlójára: pártsemlegesen szeretnék munkájukat végezni- hangsúlyozta ki külön Tóth Zsolt alelnöke is, aki az egyesület tagjai által megfogalmazott petícióról szólt néhány gondolatban. A petícióban tíz pontban szerepel, hogy a MÁV-telep lakói hogyan kívánnak részt venni közvetlen környezetük megújításában. Ezek között olyanok találhatóak, mint pl. készüljön el az egyesület részvételével a rákospalotai MÁV-telep városrehabilitációs terve, a telep belső útjainak forgalomcsillapított lakó-pihenő övezetként való fenntartása és korszerűsítése, a MÁV-telep építészeti arculatának visszaállítása, az M3-as autópálya hatékony zajcsillapítása. Az Ozmán utcai óvoda helyén maximum 36 lakásos lakóépület építése oly módon, hogy e lakóház alsó szintjén épüljön egy minimum 2 csoportos óvoda az itt élő egyre több gyermekes család óvodai ellátásának biztosítására, a kertészet helyén csak nagy zöldfelületet igénylő intézmény (sport, egészségügyi, oktatási, kulturális) építése.
Gyurcsánszky János alpolgármester hozzászólásában elmondta, nagyon valós kérdéseket fogalmaztak meg a lakosok. Az egyesület megalakulásához gratulált és a megoldáshoz személyes támogatásáról biztosított az egyesület tagjait. Fontosnak tartotta kihangsúlyozni, hogy a helyi érdekeket a kerület érdekeivel össze kell hangolni, és konszenzusra kell jutni.
-Az M3-as autópálya mellett a zajvédelme nem megoldott, de a 4 méter magas szabályos zajvédőfal meg fog épülni. Arról is biztosította a jelenlévőket, hogy a szabályozási terv csak a lakossági véleményekkel együtt alakulhat ki végleges formájában.
A lakossági megbeszélésen jelen volt több képviselő is, akik véleményüket kifejtették- így Marsovszky Györgyné, Hetyei László, Góró Oszkár, László Tamás-, ám mindannyian egyet értettek abban, hogy szükséges az összefogás. Balázs Zoltán főépítész pedig az egész területre érvényes alapelvet fogalmazta meg, mely szerint bármilyen fejlesztés is történik a területen, annak az épített környezetbe be kell illeszkednie.