Menu

A hagyományok megelevenednek

2008.06.10.

Ha június eleje van, akkor évről évre a Rákospalotai Javítóintézetben megrendezik a Roma Napot mintegy évzárásként. Idén június 7-én került sor erre az egész napos rendezvényre, melynek egy részét a szeszélyes időjárásnak köszönhetően az épületen belül kellett megtartani.

A programokon nemcsak az intézetben nevelkedő 12-19 éves fiatal bűnelkövető lányok vettek részt, hanem a helyszínre látogató egyéb intézmények neveltjei is. Így érkeztek Zalaegerszegről, Debrecenből, Alsóbélatelepről, Esztergomból, Szegletkőről, Aszódról is.
Az idei Roma Nap fő témája a mese, a roma hiedelemvilág megismerése volt, így a programok is e köré csoportosultak.
A nap fővédnöke: Daróczy Ágnes az MMI-Képzőművészeti Lektorátus tudományos főmunkatársa volt, aki külön kiemelte az intézet vezetőjének B. Aczél Annának és munkatársainak áldozatos munkáját, hogy figyelmet szentelnek a romák identitásának megőrzésére. Délelőtt a Mesterségek utcájában kézművesek, játékok, vásár várta az érdeklődőket, majd az Alsóbélatelepi Gyermekotthon lakóinak munkáiból készült kiállítás megnyitója volt. Kora délután a HAKME cigányzenekara tartott ismét sikeres műsort. Ők legutóbb a farsangi mulatságon is nagy sikert arattak ezen a helyszínen. A nagykátai Tápiómente Táncegyüttes műsora után szintén már hagyományosan a növendékek műsora következett-így a javítóintézet színjátszóköre is fellépett-, míg a programok táncházzal értek véget.
B. Aczél Anna köszönetet mondott az önkormányzat civil referensének, Avarkeszi Bélának, akitől rendszeresen segítséget kapnak az első szóra, illetve akin keresztül a XV. kerületi civil szervezetek közül is egyre többen támogatják a Rákospalotai Javítóintézet programjait.