Menu

Nem lehet elégszer ismételni

2022.01.19.

Harc a csendes gyilkos ellen – a szén-monoxid-érzékelő fontossága.

Országszerte évről évre több százan szenvednek otthonukban szén-monoxid-mérgezést. Az akár végzetessé válható probléma megelőzése érdekében rendszeresen tartsa karban  gázkészülékét, rendszeresen ellenőriztesse és tisztítassa  kéményrendszerét szakemberrel, valamint biztosítsa a nyílt égésű gázkészülékek megfelelő levegőellátását a lakáson belül. Biztonsága érdekében szereltessen fel lakásába szén-monoxid vészjelző készüléket.

 


 

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság felhívja a figyelmet a fűtő- és tüzelőberendezések, illetve a kémények rendszeres, szakszerű ellenőrzésének fontosságára, valamint arra, hogy a lakás szellőző nyílásait soha nem szabad eltömíteni! Szintén fontos a rendszeres szellőztetés, valamit a szakboltokban vásárolható szén-monoxid-érzékelő berendezések elhelyezése.

szén-monoxid-érzékelőn kívül nincs olyan eszköz, vagy módszer a kezünkben, amely figyelmeztetne minket arra, hogy szén-monoxid került a lakásunk, házunk légterébe. Ez a gáz akkor képződik, ha az égő láng, vagy az izzó éghető anyag (pl. fa, szén) már nem tud elég oxigént felhasználni az égéshez, magyarul nincs levegő utánpótlása.

 

Konvektor, kazán, cserépkályha – ne csak hőforrásként nézzünk rájuk!
Rengeteg háztartásban használnak nyílt égésterű (a láng látszódik, be tudunk nyúlni az égéstérbe) tüzelő-fűtő berendezéseket. Nem kell bonyolult dolgokra gondolni, ilyen a gázkonvektor, az átfolyós vízmelegítők (fürdőszobában, konyhában), a cserépkályha, a kandalló és a gázkazán is. Az elhanyagolt, karbantartatlan kéményjáratok fokozzák a szén-monoxid visszaáramlását, ezért fontos, hogy rendszeresen és időben ellenőriztessük kéményseprővel kéményeinket és az általunk használt fűtőtesteket.

Nem minden készülék megbízható!
Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság honlapján található két lista, amely a hatóság által bevizsgált szén-monoxid-érzékelők „pozitív” és „negatív” listáját tartalmazza. Sajnos nem mindegyik készülék megbízható, ezért csak azokat a készülékeket javasolják megvételre, amelyek a megfelelő minősítést kapták.

Mik a szén-monoxid-mérgezés jelei?
Kezdetben fejfájás, émelygés, hányinger jelentkezik, jellegzetes tünet még a bőr kipirulása. A rosszullét később súlyosbodik, bénulás, izomgörcsök és hányás jelentkezik – ilyenkor már fennáll az ájulás veszélye is. A legsúlyosabb esetben az izomzat ellazulása és légzésbénulás következik be, amely halálhoz vezethet.

Mit kell tenni, ha érezzük magunkon a tüneteket?
Azonnal hagyják el a helyiséget és meneküljenek a szabadba! Tárcsázzák a 112-es segélyhívót!

Mit kell tenni, ha a szén-monoxid-érzékelő bejelez?
Azonnal hagyják el a helyiséget és meneküljenek a szabadba! Tárcsázzák a 112-es segélyhívót!

 


 

Legfontosabb lépések a mérgezés megelőzése érdekében:

  1. Telepítsen szén-monoxid-riasztót lakásába.
  2. Folyamatosan biztosítsa a tüzelőberendezések és a kapcsolódó rendszerek (kémények, szellőzőnyílások) megfelelő működéséhez szükséges feltételeket.
  3. Évente ellenőriztesse tüzelőberendezéseit és kéményeit.
  4. Rendszeresen ellenőrizze a füstcsövek tisztaságát:
    • olaj- és gáztüzelésű berendezéseknél évente egyszer,
    • szén-, fatüzelésű készülékeknél évente kétszer.
  5. Rendszeresen ellenőrizze a szellőző-, légbevezető csatornák tisztaságát.
  6. Ne dugaszolja el a szellőző-, légbeeresztő csatornákat.
  7. Ne használja fűtésre a gáz főzőlapját, a gáztűzhelyet.
  8. A tüzelőberendezések és kémények szerelési, karbantartási munkálatait csak megfelelő képesítéssel rendelkező szakemberrel végeztesse.
  9. Minden gáz-, olaj-, fa-, vagy széntüzelő berendezés az égéshez levegőt használ fel és az emberi szervezetre mérgező anyagokat tartalmazó füstgázt bocsát ki. Feltétlenül szükséges a megfelelő mennyiségű levegő zavartalan bevezetésének és a füstgáz elvezetésének biztosítása.
  10. Minden helyiségben, ahol tüzelőberendezés működik, biztosítani kell a megfelelő szellőzést és az égéstermék elvezetését.
  11. Ne engedje gyermekeit a tüzelőberendezéseket használni és azokkal játszani.
  12. Ha füstszagot érez a lakásban, azonnal kapcsoljon ki minden tüzelőberendezést, hagyja el a helyiséget és nyisson ki a lakásban minden ablakot, ajtót. Hívjon szerelőt vagy kéményseprőt.
  13. A tüzelőberendezéseket csak a használati útmutatóban leírtaknak megfelelően használja.
  14. Ne alakítsa át tüzelőberendezéseit és a kapcsolódó rendszereket engedély nélkül – engedélyköteles átalakításnak számít például a készülékek, kémények, készülékbekötések átalakítása, áthelyezése és a más tüzelőanyagra történő átállítás vagy akár a frisslevegő-ellátás módjának megváltoztatása ablakcsere következtében.