Menu

A Tavasz megérkezett Prágába

2008.05.30.

Csak a szervezésen és némi szerencsén múlt, hogy a Tavasz Kórus még május első napjaiban Prágában adott hangversenyt. Amint Murányi Eszter, a kar vezetője elmondta, a Csokonai Művelődési Ház munkatársa Kuczkó Andrea nagyon sok segítséget nyújtott nekik az utazás megszervezéséhez.

-A Vencel tér közelében található Havas Boldogasszony templomban léptünk fel- mondta. Ez a gótikus templom hatalmas oltárral és nagyon jó akusztikával rendelkezik.
A karvezető az úttal kapcsolatban elmesélte, hogy első nap az orgonás próba után a pap bácsi a barokk könyvtárba invitálta őket, ahol több tudományágban láthatók és forgathatók kódexek. Ezek annyira tetszettek a kórustagoknak, hogy a gregoriánok közül néhányat el is énekeltek.
-Nagy élmény volt Prágába eljutni. Szép négy napunk volt, és ezalatt tulajdonképpen 3 koncertet adtunk: a saját hangversenyünk mellett egy liturgián és egy misén is énekeltünk. Emellett jutott idő a városnézésre is. A kórustagok fele ugyanis még nem volt Prágában, aki pedig már járt ott a korábbiakban, az is rácsodálkozott a városra, hogy mennyire megváltozott. Láttuk a Szent Vitus Székesegyházat, a Károly-hidat, ellátogattunk a zsidó negyedbe a zsinagógához, voltunk a Fő téren, meglátogattuk a kiskocsmákat és volt knédlievés is a fakultatív programokon belül.
– Ezúton is szeretnénk köszönetet mondani a Tavasz Kórus Alapítványnak, a Csokonai Művelődési Háznak és az önkormányzatnak, mert támogatásuk nélkül nem jutottunk volna el Prágába- mondta Murányi Eszter, majd rögtön hozzátette, hogy természetesen azok, akik nem lehettek velük Csehországban, most június 1-jén a Rákospalotai Evangélikus Templomban meghallgathatják a Tavasz Kórust. A programban kicsi változtatással a prágai koncert darabjai csendülnek fel, így többek között Bartók, Brahms, Kodály Bárdos, Caplet, Mendelssohn darabjai.