Menu

Svédek után a kerületiek énekelnek

2008.05.16.

Ismét nemzetközivé vált a Viva Voce kórus fellépése. A korábbiakban már ausztrál énekkart is vendégül látott a XV. kerületi kórus, most pedig Svédországból látogatott el a GE-kleven kar, akikkel közös koncerten léptek fel a Rákospalotai Evangélikus Nagytemplomban.

Az 1980-ban alakult svéd énekkar repertoárján épp úgy szerepel népzene, mint jazz, gospel, egyházi vagy klasszikus zene. Ezen az estén a két kórus tagjai John Bennet, Knut Nystedt, Hugo Alfven, Bárdos Lajos, Pászti Miklós, Farkas Ferenc és Kodály Zoltán műveit adták elő. Vezényelt Csernyik Balázs és Lena Rieback.
A GE-klaven kórus az elmúlt napokban magyarországi turnén vett részt, melynek keretében nemcsak a XV. kerülettel, hanem a fővárossal és az ország több látnivalójával is megismerkedett. Így ellátogattak a Hortobágyra és a Balatonhoz is, illetve a Viva Voce kórus meghívására a templomba.
A hazai kórus is már 13 éves múltra tekint vissza. Hajdanában a Rädda Barnen utcai Ének Tagozatos Általános Iskolába járó diákok, akik Cseszka Edit és Surán Sándor kezei között nevelkedtek, alapították meg baráti társaságként a kórust. Az évek múlásával hamarosan testvérek, barátok, családtagok is csatlakoztak a karhoz.. Vezetőjük nyolc éven át Csernyik Réka volt, majd azóta testvére, Csernyik Balázs tartja kézben a kórus körüli teendőket. A kar az egyszólamú művek mellett kórusművekkel, spirituálékkal színesíti időről időre repertoárját.
Ugyan a Rákospalotai Evangélikus Nagytemplomban legutóbb „csak” ezt a két kórust hallhatta a közönség, ám néhány nap múlva: május 24-én 16 órától ezen a helyen lesz a Hallgasd a Bibliát! címmel a kerületi ökumenikus kórustalálkozó. A műsorban fellép:Pestújhelyi Keresztelő Szt. János katolikus templom ifjúsági kórusa, Rákospalotai evangélikus gyülekezet énekkara, Rákospalota-újvárosi református gyülekezet énekkara, Rákospalota MÁV-telep: Jézus Szíve Kórus, Rákospalotai baptista ifjúsági kórus, Rákospalota kertvárosi Árpádházi Szt. Margit templom ifjúsági kórusa, Rákospalotai baptista énekkar, Pestújhelyi Keresztelő Szt. János katolikus templom felnőtt kórusa, Rákospalota MÁV-telep: Lumen Christi Gospel Kórus.