Menu

Felhívás

2021.12.15.

a kerületi óriásplakátokkal összefüggő környezetszennyezés megelőzésére.

Tisztelt Plakáttartószerkezet tulajdonosok, Ingatlantulajdonosok,
Reklámozók és Plakátelhelyezők!

 

Kerületünkben sajnos gyakran tapasztalható, hogy a lecserélt óriásplakátok a plakáttartó szerkezetek tövében maradnak, ezzel jelentős mértékben szennyezve a környezetet. A leginkább szennyezett terület az M3 lehajtó és a Külső Fóti út közötti terület, a Mélyfúró utca és a Rákospalotai határút palotai része.

Az óriásplakátokból származó papírhulladék közterületen vagy más ingatlanán való elhelyezése vagy elhagyása a hulladékról szóló 2012. évi CLXXXV. törvény 61. §-a alapján jogellenes. A jogsértést nagy valószínűség szerint a plakátragasztó valósítja meg a plakátcsere során, miközben az ő személyének az utólagos beazonosítása a legnehezebb.

A hulladékgazdálkodási szabályok megsértésének felelőse elsősorban a hulladéktulajdonos vagy korábbi -birtokos (övé az elszállítás és kezelés kötelezettsége), és ha az ő személye ismeretlen, másodsorban felelős az ingatlantulajdonos, akinek kötelessége minden tőle telhetőt megtenni az illegális hulladéklerakás vagy elhagyás megelőzése érdekében.

Köztudott ugyanakkor, hogy egy óriásplakát nemcsak az elhelyezőjének és a földterület gazdájának hoz hasznot, hanem a tartószerkezet tulajdonosának és a reklámozónak is, miközben azt már nem tudjuk, hogy a szereplők egymással milyen megállapodást kötnek, és abban, hogyan osztják le a feladatokat, felelősségi köröket.

A környezetszennyezést ugyan több jogág – a büntető-, a szabálysértési és a közigazgatási jog – is szankcionálja, és a különböző szankciók egymásra épülnek, sőt akár egymással párhuzamosan is alkalmazhatóak, én – a környezetvédelem elkötelezett híveként – sokkal inkább a figyelemfelkeltésben és a megelőzésben látom a probléma valódi megoldását, és ebben kérem ezúttal az érintett szereplők segítő hozzáállását is.

Alapvető célom, hogy felhívjam figyelmüket a problémára, és egyúttal kérem, hogy tegyenek meg minden Önöktől telhetőt a megelőzés érdekében! Ezt elősegíthetik már azzal is, ha mindig tisztázzák és rögzítik egymás között, hogy kinek a feladata és felelőssége a hulladék szabályszerű kezelése, majd ennek megtörténtet a megfelelő igazolások bekérésével számon is kérik egymástól, vagy az érintett területet ellenőrzik, és nem teljesítés esetén a végrehajtást kérik számon a felelőstől.

 

Környezetünk védelme mindannyiunk közös érdeke, ezért bízom együttműködésükben, és segítő hozzáállásukat előre köszönöm!

 

dr. Filipsz Andrea
jegyző