Menu

Milyen a múlt? Folyamatos?
(képes beszámoló a cikk végén)

2008.05.05.

Kár. Nagy kár. Már mint, hogy csupán páran vettünk részt Marton László Távolodó: Folyamatos múlt című új könyvének bemutatóján. Pedig jó volt, nagyon jó volt, leírhatatlanul jó volt.

Zene, irodalom, film keveredése a múlttól a jelenen át…talán a jövőig. Emlékek, emlékezések, esetek, portrék, interjúk…zene: rock, beat, dzsessz…élet és halál, a hetvenes évek, a nyolcvanas évek, a kilencvenes évek.
Április 29-én zenével, vetítéssel, felolvasással és némi beszélgetéssel fűszerezett esten mutatkozott be Marton László Távolodó könyvén keresztül. Vendégként közreműködött Szőke Szabolcs gadulkán, aki zenész, képzőművész, színházi alkotóművész egy személyben, s bár hegedülni tanult eredetileg, ám a későbbiekben a keleti hangszerek iránt kezdett érdeklődni, így a kalimba, a sarangi, a gadulka felé. 11 évvel ezelőtt megalapította a Hólyagcirkusz Társulatát, akikkel mind itthon, mind külföldön sikerrel szerepeltek színházi produkcióikkal. Emellett hat éve az Ektar együttes is a kezei közül nőtt ki, így zenészként a jazz és az indiai zene ötvözetét hozta létre, és ezt a vonalat képviseli.
Visszatérve Marton László Távolodóra…az 52 éves író, újságíróra, aki több mint 16 éven át volt a Magyar Narancs zenei szerkesztője, miközben az elmúlt nyolc évben a Sziget Fesztivál programjainak is részese, hiszen a Világzenei Nagyszínpad művészeti vezetője. Emellett a Művészetek Palotája világzenei tanácsadója, illetve több mint két éve a Nemzeti Kulturális Alap Zenei Kuratóriumának a tagja. Számos világzenei filmet szerkesztett a Duna Televízió számára, illetve szépirodalmi, valamint zenekritikusi munkássága is jelentős. Utóbbiak között említendő az 1990-ben megjelent Krízis-Rock, a 2001-ben megjelent Érintés- Világzeném és a most napvilágot látott Folyamatos múlt című kötete.
Bár a hangulatot a könyvbemutató alkalmával a résztvevők személyesen is megérezhették, ám a hanganyag is kárpótolhat némileg.

Kapcsolódó anyagok:

Kapcsolódó cikkek:








Kapcsolódó linkek

Képes beszámoló