Menu

Női költők az Eötvösben
(képes beszámoló a cikk végén)

2008.04.08.

Mint minden hónapban, így áprilisban is különleges csemegével várta az irodalmat és képzőművészetet kedvelőket a Krúdy Kör és az Eötvös Könyvtár, melyen házigazdaként Kanizsa József, a kör titkára köszöntötte a résztvevőket.

A Költészet Napja alkalmából tartott program különlegességét az adta, hogy csak női költők, festőművész és diákköltők szerepeltek ezen a délutánon. A rendezvényen Kanizsa József az ünnephez méltóan József Attila: Tedd a kezed című versét mondta el.
-A kiállításra a XV. kerületben élő Rohorovics Anita festő- és restaurátorművész, a Magyar Képzőművészeti Egyetem ötödéves festő-restaurátor szakos hallgatója kapott meghívást, aki gyermekkora óta rajzol, fest- mondta Kanizsa József, aki egyben be is mutatta az alkotót. Amint elmondta, Rohonovics Anita nagyon érett, kidolgozott festményekkel lepte meg a közönséget, akár a Tokaj vagy Balaton, esetleg az Alföld tájait megfestett képeit nézzük, vagy csupán egy utcarészletet.
-Mindegyiken érezhető, hogy fiatalkora ellenére nagyon odafigyelt a részletekre, akár színben, akár a térbeni elhelyezésre, a mértani előírást betartotta. Nagyon talpraesetten beszélt a restaurátori munkáról is, s arról, hogy a preciz, odaadó, odafigyelő munka miért fontos. Igyekszik minden technikát használni a festőművészi munkában, de szíves fest olajjal is- mondta.
-Ezt követően csak női költők versei hangoztak fel. Dénes Móni másodéves egyetemista költőnő Hiány és beteljesedés című első kötetéből olvasott föl szép szerelmes és társadalmi témájú verseket, Farkas Viola: A boldog és boldogtalan című harmadik kötetéből a tavaszról, az emberekhez, a hazához írt szép verseit ismertette. Stancsics Erzsébet: Fortélyok nélkül című nyolcadik kötetéből olvasott föl nagyon szép női hangulatú verseket, míg Porubszky Ildikó, Győrben élő költőnőtől, a Szellemidéző szellemtánc című ötödik kötetéből én magam olvastam fel hangulatos tavaszi és társadalmi verseket- folytatta a beszámolót Kanizsa József.
-Külön érdekessége volt a délutánnak, hogy a Kossuth Nevelési-Oktatási Központ diákjai, lányköltői is főleg téli, vagy tavaszi hangulatú egy-egy saját verset olvastak föl: így Balogh Gyöngyvér, Dobosi Bianka, Halász Hajnalka, Herman Lilla, Kéri Blanka, akik közül Balogh Gyöngyvér a kerületi szavalóversenyen III., míg Dobosi Bianka II. helyezést ért el. Szólóban énekelt még Dobosi Bianka. A Költészet Napi műsor végén a diákok együttes énekkel zárták a délutánt. A műsorra Berta Dénesné tanárnő készítette föl őket.
A közönség között helyet foglalók közül Hámori Zsuzsa egy tavaszi hangulatú, saját verssel kedveskedett még a többieknek, aki maga is ír verseket.
E ritka élményt nyújtó Költészet Napi műsor nemcsak a közönségnek, de a jelenlevő diákoknak is egy életre szóló maradandó élményt nyújtott. Együttszerepelni az egy- vagy többkötetes már befutott költőkkel, szerzőkkel gyönyörű realista hangulatot teremtő festmények varázsában igazán csodálatos- mondta Kanizsa József, aki mindehhez hozzátette, hogy legközelebb május 8-án V. Hedrik Judit, székesfehérvári festőművésszel lovag Kanizsa József író, költő beszélget, illetve anyák napi előzetesként lovag Kanizsa József: Fény-Glóriában című anya-verseket tartalmazó kötetét mutatja be. A műsorban közreműködik Enyedi Béla daltulajdonos.

Kapcsolódó cikkek






















Kapcsolódó linkek

Képes beszámoló