Menu

A tuba és a fotó
(képes beszámoló a cikk végén)

2008.04.06.

Hogy hogy kerül egy lapra a tubázás és a fotózás? Úgy, hogy mindkettőt lehet művészi módon végezni, mint ahogy Adamik Gábor, a Magyar Állami Operaház tubaművésze és Tóth EGO István, valamint Pók István fotóművész teszi a maga művészeti ágában.

Ők hárman voltak a Múzeumi Esték rendezvénysorozat legutóbbi rendezvényének vendégei, míg a házigazda a korábbi hagyományoknak megfelelően a sokoldalú Dömötör László volt.
Miközben számos klasszikus és modern dallam csendült fel a tuba kvartett előadásában – Adamik Gábor mellett közreműködött Kelemen Tamás, aki a Rendőrzenekar tagja, Lengyel Péter, a Liszt Ferenc Zeneművészei Egyetem hallgatója és egyben Adamik Gábor tanítványa, valamint egy Dániából származó, ám jelenleg Magyarországon élő és gazdálkodó tubás, Csaba Borka-, szó esett arról, hogy igazi örömzenészek mindannyian, amikor együtt tudnak játszani. Hiszen ilyenkor együttnosztalgiáznak. Ennek tükrében csendültek fel Schubert, Verdi, Duke Ellington, Purcell dalai. Az esten arra is fény derült, hogy Adamik Gábor Gergely Gyulánál, a ma már Hubay Jenő Zeneiskola elődjében tanult tubázni. Gergely Gyula ugyanis amellett, hogy palotai és a Magyar Állami Operaház első kürtöse-, a zeneiskola rézfúvós tanára volt több évtizeden át. Ugyan nagyon halkan, de arról is szó esett, hogy az est házigazdája Dömötör László közel húsz évig tubázott, ám Adamik Gábort tubajátékát hallva abbahagyta a zenélést.
Az est második részében Tóth EGO István és Pók István polaroid technikával készített fotóiról, ezek technikai hátteréről illetve a fotózás történetéről esett szó a két alkotó aktív közreműködésével. A művészek elmondták, hogy ugyan a polaroid technika egyszeri és megismételhetetlen, ám a fotókat ma már a technika fejlődésének köszönhetően be lehet szkennelni és a számítógép programjai segítségével át lehet alakítani.
Hogy végül is hogyan sikerült mindebből igazi alkotásokat létrehozni, azt a Rákospalotai Múzeumban mindenki megláthatja, mivel a Felhők és fák című fotókiállítás április 14-ig megtekinthető.

Kapcsolódó cikkek




Kapcsolódó anyagok:

Képes beszámoló