Menu

Testületi ülés után I. (egészségügy, szociális terület)

2008.04.03.

A márciusi testületi ülést követő nap Hajdu László polgármester, Gyurcsánszky János és Király Csaba alpolgármesterek számoltak be a sajtó képviselőinek a legfontosabb testületi döntésekről.

Elsőként Király Csaba alpolgármester a szociális és egészségügyi területet érintő határozatokról, módosításokról szólt.
-A képviselő-testület elfogadta az egészségügy középtávú szakmai tervének 2007. évi végrehajtásáról összeállított beszámolót és a középtávra készített tervet meghosszabbította 1 évvel, így ezen a területen 2012-ig van elfogadott fejlesztési terv.
Az elmúlt évben elvégzett fontosabb felújításokról szólva több beruházás is megvalósult: így a szakrendelő 1. emeleti folyosójának felújítása, festése, laboratóriumi helyiségek felújítása, betegregisztráció kialakítása, a fogászati röntgenhelyiség átalakítása, panoráma röntgen készülék beüzemelése, a nőgyógyászati ultrahang készülék beszerzése, beállítása, urológiai vizsgáló készülék beüzemelése, ügyeleti defibrillátor megvásárlása, sebészeti műtőasztal cseréje, felújításra került a Zsókavár utcai gyermekrendelő védőnői részlege, illetve a telefonrendszer az Őrjárat utcai szakrendelőben és a Tüdőgondozóban.
Várhatóan az idei évben a Rákos úti szakrendelőben a röntgenhelyiség felújítása, klimatizálása, az urológia helyiségeinek felújítása, valamint eszközbeszerzés is lesz, a Rákos út 58. sz. alatti – ügyelet ? épület külső-belső felújítása megtörténik
Elkészült és április elsején adjuk át az Őrjárat utca 4 /b alatt az új gyermekorvosi rendelőt. Ide az Ady Endre utcai orvosi rendelőből kerül át két háziorvos, valamint a közbeszerzési pályázat lezárását követően megvalósul a 24 órás orvosi ügyelet is a hévégi és éjszakai ügyelet mellett. Ez annyi jelent, hogy a háziorvosoknak a rendelési idő alatt nem kell beteghívás miatt félbe hagynia munkáját.
A szociális területen a képviselő-testület módosította a szociális szolgáltatásokról szóló önkormányzati rendeletét, melynek alapvető változása, hogy a szociális étkeztetésben, jelzőrendszeres házi gondozásban, a házi segítségnyújtásban szabályozásra került a rászorultság vizsgálata. A rászorultsági elvet a szociális törvény fogalmazta meg és 2008. január 1-től a szociális otthoni, idősotthoni ellátásoknál is kötelező alkalmazni: vizsgálni kell a kérelmező időskorúak ápolási, gondozási szükségletét.
A szociális szolgáltatások díjai is változtak, a szociális étkeztetést a központi költségvetés támogatja, így a gondozottak a kedvezményes ebédeltetést 65 Ft – 315 Ft /nap térítési díjért vehetik igénybe.
A legjelentősebb támogatást a képviselő-testület a házi gondozás területén biztosítja. A rászorultak a gondozásért óradíjat fizetnek, a képviselő-testület továbbra is biztosította részükre a jövedelemtől függő maximális támogatást, így 100 Ft – 965 Ft/ óra megfizetésével vehető igénybe a hivatásos gondozónői segítség.
Az idősek klubjában, az értelmi fogyatékosok napközi otthonában az idei évtől gondozási díj került bevezetésre, melynek díja napi 100 Ft, ezen felül a gondozottak a kedvezményes szociális étkeztetést vehetik igénybe- mondta Király Csaba.