Menu

Testületi ülés után II. (oktatás)

2008.04.03.

A sajtó képviselőit Király Csaba szavait követően dr. Pálinszki Antal alpolgármester tájékoztatta az oktatás területét érintő legfontosabb testületi döntésekről.

– Minden évben márciusban az egyik legfontosabb testületi döntés az oktatási területen a következő nevelési-oktatási év előkészítéséről, a tanévben indítható óvodai, iskolai és napközis csoportok számának meghatározásáról szól. Nehéz így március végén nehéz tudnunk előre, hogy hány gyereket iratnak be a szülők az oktatási intézménybe. Megbecsülni azonban lehet fenntartva a korrigálást lehetőségét- mondta az alpolgármester.
A tájékoztatón kapott sajtóanyag alapján az óvodai beiratkozások 2008. május elején lesznek. A statisztikai adatok és az intézményi egyeztetések alapján 641 óvodaköteles gyermek van a kerületben. Az óvodai csoportok száma a 2008/2009. nevelési-oktatási évben is várhatóan 98. Az általános iskolai beiratkozások 2008. áprilisában lesznek. A népesség-nyilvántartás alapján a tanköteles korba lépő gyermekek száma 647 fő, az óvodákban maradt tanköteles gyerekek száma 140 fő. Összesen 29 első osztály finanszírozása látszik indokoltnak, ebből kettő német nemzetiségi, 1 logopédiai olvasó, 1 angol emelt óraszámú, 1 sportiskolai osztály. Újpalotán a német nemzetiségi oktatást a Hartyán Nevelési-Oktatási Központ látja el, mert a Száraznád német nemzetiségi osztályának fenntartására nincs igény, kimenő rendszerben megszűnik.
– A Czabán Általános Iskola és Óvoda közoktatási típusú sportiskolát szeretne létrehozni. Az első osztály a 2008-2009. tanévben indulna labdarúgás sportági irányultsággal, melyhez második sportágnak a karatét biztosítják. Mindemellett csaknem minden képviselő támogatta, hogy a 0. évfolyamos középiskolai képzés folytatódjon a következő tanévben.
– A középiskolai induló osztályok száma kettővel növekszik (Dózsa György Gimnázium, Károly Róbert Szakközépiskola, László Gyula Gimnázium egy-egy-egy osztállyal bővül, a Kontyfában eggyel csökken). Az érettségire épülő szakképzési évfolyam, a 13. szakiskolai évfolyam és a hagyományos szakképzési évfolyamok beiratkozásai június második felében kezdődnek. Tudni kell azonban, hogy csak a megfelelő létszám (30 fő) esetén indíthatók ezek az osztályok.
Az alpolgármester beszélt arról is, hogy döntés született, hogy az önkormányzat tíz évvel meghosszabbítja a nyolc éve érvényben levő közoktatási megállapodását a Meixner Alapítvánnyal.
-Sajnos nagyon megemelkedett, illetve még mindig emelkedő tendenciát mutat azoknak a gyermekek száma, akik speciális oktatást igényelnek olvasás, írás, és számolási nehézségeik miatt. A Neptun utcai iskolában 117 tanuló, a Hartyánban 11 tanuló, és a Rákospalotai Meixner iskolában 54 tanuló részesül fejlesztő ellátásban. Tehát továbbra is szükséges, hogy a Meixner Alapítvány közreműködjék az önkormányzat közoktatási feladatellátásában. Az iskola eddig is és a jövőben is a volt Tóth István Általános Iskola épületét bérli majd.
Egy másik fontos döntés szerint a Nevelési Tanácsadó, amely a Kontyfa Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium tagintézményeként működik, eddig az iskola melletti régi bölcsődeépületben látta el feladatát. Ebből a szűk környezetből hamarosan a Hartyán köz 3. szám alatti, a Hubay Jenő Zeneiskola által korábban használt épületbe költözhet át, ahol már méltó körülmények között végezheti munkáját a jövőben.