Menu

A gyermekvédelem aktualitásai

2008.03.22.

A FIÓKA minden évben a gyermekvédelem aktuális helyzetéről tart tanácskozást. Így volt ez idén is. Március 18-án a polgármesteri hivatal Dísztermében gyűltek össze a szakemberek, hogy egy ülés keretében beszéljék meg a felmerülő problémákat, illetve vitassák meg egymással tapasztalataikat.

Az elmúlt években a szokásos évi tanácskozáson már szó esett a jelzőrendszerről, arról, hogy egy-egy szakterület hogyan tudja alkalmazni mindez munkájában: az egészségi állapot jelzésében, a készség- és képességfejlesztés területén, a lakáskörülmények területén, a szülői foglalkoztatottságának javítása területén, a támogatások területén.
Idén Hajdu László polgármester mondta el köszöntő gondolatait, melyben kihangsúlyozta a több mint 10 éves FIÓKA- a Gyermek- és Ifjúságvédelmi Központ munkáját. Szavait követően hivatalosan is kezdetét vette a tanácskozás, melyen elsőként dr. Németh László jogász beszélt a kapcsolattartási ügyelet jogszabályi hátteréről, dr. Révész Magda, a FIÓKA szakmai vezetője a központban folyó munkáról adott tájékoztatást. A program során orvos, pszichológus, gyermekvédelmi szakember, szociális munkás, óvodavezető és iskolavezető beszélt a szakterületének megfelelő jelzőrendszerrel kapcsolatos tapasztalatairól. Beszámolt munkájáról Dr. Sigmond Anikó gyermekorvos, Mellen Katalin vezető védőnő, Kiss Károlyné, a Kontyfa utcai tagbölcsőde vezetője, Kissné Zachar Piroska, a Tóth István utcai óvoda óvodavezetője, Banga Mercédes, a Szent Korona NOK gyermekvédelmi felelőse, Miklós Klára, az Újpalotai Családsegítő Szolgálat szociális munkása, Molnárné Berkó Márta, az Aranyhíd Gyermekek Átmeneti Otthonának vezetője, Andó Erzsébet, a XV. kerületi Nevelési Tanácsadó pszichológusa, Kelemen Gábor, a Szociális- és Rehabilitációs Alapítvány vezetője.
A tanácskozás Marsovszky Györgyné, a Szociálpolitikai és Egészségügyi Bizottság alelnökének zárszavával ér véget.
Amint a korábbiakban is beszámoltunk róla, még tavaly ősszel ünnepelte fennállásának 10. évfordulóját a FIÓKA. A központ tevékenységének célja elsődlegesen a kerületben élő gyermekek testi, lelki egészségének, családban történő nevelésének elősegítése. Épp ezért a központban dolgozó munkatársak igyekeznek minél többet megtenni annak érdekében, hogy a gyermekek családban, egészséges körülmények között nevelődjenek. Ehhez mind a szülőknek, mind a gyerekeknek segítséget nyújtanak, felvilágosítást, tanácsot adnak többek között az igénybe vehető ellátásokról, támogatásokról, szabadidős programokról.