Menu

A lyányok, a lyányok…

2008.03.15.

Március 8. Ezen a napon sokkal nagyobb figyelem irányul a hölgyek felé számtalan országban. A Nemzetközi Nőnapot csaknem egy évszázada ünnepeljük. Még 1910. augusztusában Koppenhágában Clara Zetkin javaslatára határozták el, hogy Nemzetközi Nőnapot tartanak március 8-án annak emlékére, hogy 1857. március 8-án New Yorkban 40 ezer textil- és konfekcióipari munkásnő sztrájkolt a béregyenlőségért és munkaidő csökkentésért. Magyarországon 1914-ben ünnepelték először, bár a nőnapi felhíváshoz egy évvel korábban csatlakozott, amikor az Országos Nőszervező Bizottság röplapokat osztott.

Ezt követően több mint hatvan évvel később, 1977-ben ezt a dátumot az ENSZ is elismerte. A nőnap ma hazánkban sokaknak egy lehetőség arra, hogy egy kedves gesztussal felköszöntsék a körülöttük élő nőket, s szeretetüket és tiszteletük fejezzék ki irántuk.
Épp ezért a XV. kerületben is számos helyszínen és program keretében került sor a hölgyek köszöntésére napokon keresztül. S csak néhányat kiemelve a programok közül: a Polgármesteri Hivatal vezetése március 6-án Nyertes Zsuzsa és Gregor Bernadett színművésznők közreműködésével egy igazán pikáns kabaréra várta a Csokonai Művelődési Házba a hivatalban dolgozó hölgyeket. A műsor megkezdése előtt pedig dr. Nagy Antal jegyző köszöntötte a munkatársnőit.
A kellemes műsorról pedig álljon itt az ajánlója:
Két különböző hajszín, két különböző szerepkör, két különböző életkor. Ennek ellenére a két színésznő egymásra talált. Műsoruk nem kínál mást, mint puszta szórakozást, vidámságot, játékot. Ebben a játékban minden dal, minden jelenet, számukra íródott. A jelenetekben hol gyerekeket, hol rosszlányokat, hol féltékeny feleséget és szeretőt, hol tanítónőt és anyukát alakítva mondják el véleményüket a jó öreg kabaré nyelvén a mai világról és közben néha még dalra is fakadnak.
Bernadett sejtelmes dalaival némi nosztalgiát is becsempészik a műsorba, elhangzik egy monológ egy furcsa szerelemről, Zsuzsa sodró latin egyveleget énekel és láthatnak egy laza sztriptízt is, természetesen magyar módra. A finálé híven tükrözi a műsor mondanivalóját: „lazítsunk, nevessünk, mert az élet -ha úgy vesszük- kész kabaré”.
Másnap szintén a Csokonai Művelődési Ház adott otthon egy ünnepségnek, amikor is a kerületi nőket Hajdu László polgármester, országgyűlési képviselő és Kiss Péter miniszter látta vendégül. A hölgyeket ezúttal először a polgármester köszöntötte, aki beszédében annak a véleményének adott hangot, hogy a nők nélkül a férfiak nem lennének „egészek”. Köszöntő gondolatait egy, a nőknek szóló kedves verssel fejezte be.
Kiss Péter miniszter rövid beszédében a nőnapot a szeretet napjának nevezte.
-A nők azok, akik sokat tesznek az emberi kapcsolatokért empátiájukkal, tudásukkal. Ők azok, akik a hétköznapokban szeretettel figyelnek párjukra, gyermekükre- mondta, majd külön kihangsúlyozta, hogy szeretetből, barátságból még több kellene mindannyiunknak.
A köszöntéseket követően az ismert színész házaspár: Zsadon Andrea és Szolnoki Tibor lépett a színpadra, akik népszerű operett részletekkel, slágerekkel szórakoztatták a közönséget. A kellemes, fülbemászó dallamokat Körmendi Vilmos kísérte zongorán.
Szintén ezen a napon az Erdőkerülő utcai Nyugdíjasházban Hajdu László polgármester, Osgyány Éva az Egyesített Szociális Intézmény igazgatója, Majdán Ferencné, kerületi vezető gondozónő és Árkosi Sándor főmérnök köszöntötte a házban élőket, a dolgozókat és a vendégeket.
Az ünnepségre a Kontyfa Általános Iskola diákjai, akik egyben a Hubay Jenő Zeneiskola növendékei hangszeres játékkal, és tánccal készültek. Műsorukban megszólalt a furulya, a csengettyű, a fuvola, a trombita, és akik megszólaltatták mindezeket: Valtner Soma, Karakai Dóra, Csáki Szabina, Hajdu Enikő. A táncot Cziráki Tünde és Tseng I Lin adta elő, szólót énekelt Csepregi Mónika, verset mondott Jenei Betti és Szőke Nikolett. Felkészítőjük Lampek Éva tanárnő volt.
A másik produkcióban a Száraznád NOK Neptun utcai intézményének 8. osztályos diákjai a már korábbiakban látott humoros balettet adták elő, amely ismét mindenkit megkacagtatott. Felkészítőik: Zsoldos Mónika és Nagy Diana tanárnők voltak.
Az ünnepség pedig természetesen egy-egy szál virág átadásával fejeződött be.
De még mindig nem ért mindezzel véget a hölgyek, a nők, a lyányok ünneplése, hiszen az Egészségmegőrző Egyesület is minden évben külön köszönti hölgytagjait. Idén egy közösen elfogyasztott ebédet követően a Közéleti Házban Benedek Istvánné Terike, az egyesület vezetőjének és néhány hölgytársának közreműködésével láthattak a vendégek egy kedves, aranyos, énekes, verses összeállítást, melyben elhangzott többek között Óbecsey István: Szeressétek az öregeket című verse is, illetve felcsendült a Szeressük egymást gyerekek című dal. Ezen az ünnepségen részt vett Hajdu László polgármester mellett többek között Gyurcsánszky János alpolgármester, Marsovszky Györgyné a Szociálpolitikai és Egészségügyi Bizottság alelnöke, Avarkeszi Béla civil referens is.