Menu

70 év és még egy kicsi
(képes beszámoló a cikk végén)

2008.03.15.

A cím nem a véletlen műve. Ugyanis a Szent István Bélyeggyűjtő Kör az elmúlt hétvégén ünnepelte 70. születésnapját, ám a bélyegekből rendezett kiállításon sokkal régebb időkbe is elkalandozhat a kedves látogató. Az ünnepi együttléten zsúfolásig megtelt a Csokonai Művelődési Ház kiállítóterme, ahol először Ferk Ilonka a Csokonai Művelődési Házban lévő kiállítások szervezője köszöntötte a megjelenteket, köztük Hajdu László polgármestert.

Az ünnepi szavakat pedig egy igen szakavatott személy, Király Csaba alpolgármester és egyben a Szent István Bélyeggyűjtő Kör tagja mondta el, aki egyben felidézte az elmúlt 70 év legfőbb eseményeit is.
-A kor története városunk, kerületünk történetének egy darabja is- mondta. A rákospalotai Kaszinóban 1937-től kezdődően rendszeresen találkozó lelkes filatelisták felkérték dr. Egry Péter Pált az asztaltársaság egyesületté való alakítására, aki felvette a kapcsolatot a Magyar Bélyeggyűjtők Egyesületének Országos Szövetségével. Elkészítette az önálló egyesületi alapszabályt és megalakította a Rákospalotai Bélyeggyűjtő Egyesületet, amely 1938. április 20-án tartotta alakuló közgyűlését. Ez az első magyar király halálának 900 éves évfordulójának évében történt, ezért ennek emlékére hivatalos névként az eddigi asztaltársaság a Szent István Bélyeggyűjtő Egyesület nevet vette fel- hangzott el.
Az egyesület elnöke dr. Egry Péter Pál, alelnöke Csala Miklós, titkára Müller Károly lett, míg maga az egyesület 26 gyűjtőt számlált. A filatélia kedvelőinek köre egyre szélesedett: 1968-ban 350 fő volt az egyesület tagja, azóta viszont lassan csökken. Jelenleg tagjainak száma 68. Ezen hetven év alatt több helyszínen tartotta összejöveteleit a kör: több rákospalotai vendéglőben- a Vass, majd a Szalay Vendéglőben. 1951-ben azonban ezt a vendéglőt lebontották, így majd kilenc évig helyiség nélkül maradtak a bélyeggyűjtők. 1960-ban azonban a Csokonai Művelődési Házban állandó klubszobába költözhettek, ahol jelenleg is összejöhetnek, tarthatják programjaikat.
Király Csaba külön kiemelte a ház munkatársainak és vezetőjének, Tóth Lajosnak a támogatását, valamint Hajdu László polgármester segítségét, majd szólt arról, hogy a kör tagjai közül kilencen a MABEOSZ alapító tagjai voltak, illetve ahogy a korábbiakban, úgy most is többen vannak olyanok, akik a MABEOSZ arany-,ezüst-,bronz jelvényével rendelkeznek.
-Nem feledkezhetünk meg Vass Ferenc alapító tagunk által az 50 éves jubileumon tett felajánlásáról: a Vass Ferenc Vándordíjról, melyet az alapító akaratának megfelelően évente annak a gyűjtő társunknak ítéli oda a kör, aki a legtöbbet tette a kör jó működése-, a kör belső elbírálása-, a kör bélyeggel való ellátása-, a baráti szellem ápolása érdekében, illetve aki kimagasló erkölcsi teljesítményt nyújtott. A 2007. évi munkája alapján Pető András kapta ezt az elismerést, a vándorserleget.
Hajdu László polgármester a kerület nevében köszöntötte az évforduló alkalmából a kör tagjait, majd az önkormányzat nevében elismerő okleveleket adott át a 70 éves Bélyeggyűjtő Kör részére, melyet Csizmadia Ferencné, a kör elnöke vett át.
Külön kapott elismerő oklevelet a kör elnöknője és a vezetőség: Pető András, Földházi Sándor, Csörgő Károly, Udvary László, Bencefi Ferenc, Kupó József. 55 éves tagsága elismeréseként Bunda Rezső, Török Sándor, 40 éves tagsága elismeréseként Hegyi
Sándor és Béla Ferenc.
Glatz István a Magyar Bélyeggyűjtők Országos Szövetségének elnökségi tagja, egyben a Kiállítási Bizottság elnöke a MABEOSZ nevében köszöntötte a kör tagjait. Külön kifejezte elismerését azért, hogy immáron 70 éves a kör, ami nem kis idő, illetve elmondta, hogy manapság kevés ilyen rendezvény van, ahol elismerik az évfordulókat.
Kovács László rákospalotai lakos és egyben bélyeggyűjtő Kiss Péter miniszter elismerő szavait, köszöntő gondolatait tolmácsolta, aki ugyan nem tudott jelen lenni személyesen a rendezvényen, ám az elkövetkező időszakban szeretné a kiállítás anyagát megtekinteni illetve meghívta a kör tagjait a Parlamentbe egy kis látogatásra és egy kis beszélgetésre.
Polyák Edit a Csokonai Művelődési Ház nevében köszöntötte a jubileumát ünneplő kört, és mindenkit biztosított arról, hogy a jövőben is megkapják az eddig kapott támogatást a háztól, a ház munkatársaitól.
-A bélyeggyűjtők azok ugyanis, akik folyamatosan részt vesznek a kerület életében, az iskolákban pedig folyamatosan megjelennek, kiállításokat szerveznek- hangzott el, majd Polyák Edit elismerő okleveleket adott át a kör régi tagjai közül Bunda Rezsőnek, Földházi Sándornak, Gubics Jánosnak, Kupó Józsefnek, Udvari Lászlónak, Valentinyi Lászlónak, az Ifjúsági Kör vezetőjének: Hegyi Sándornak, illetve a jelenlegi aktív tagoknak: Bencefi Ferencnek, Csizmadia Ferencnek, Csörgő Károlynak, Dr. Ikrényi Andrásnak, Király Csabának, dr. Kovács Lászlónak, Péntek Albertnek, Smidelik Istvánnak, Török Jánosnak.
A köszöntéseket követően egy kis beszélgetésre várták a jelenlévőket, a vendégeket a kör tagjai, akik bepillantást engedtek adni a kör életébe, és a kiállítás keretében a gyűjteményük egy-egy részletébe.

Kapcsolódó cikkek

Kapcsolódó linkek

Képes beszámoló