Menu

Pedagógiai Napok és a tehetség
(képes beszámoló a cikk végén)

2008.03.14.

Március 10-13. között került sor a Tavaszi Pedagógiai-Szakmai Napokra, amely a Tehetségek Napja programmal vette kezdetét a Hubay Jenő Alapfokú Művészetoktatási Intézmény és Pedagógiai Szakkönyvtárban.

Miután a tehetséges diákok zenei bemutatóját meghallgatta a közönség- így Madej Dorina és Iványi Diána fuvolán, Lakatos Henrietta és Papp Kiss Artúr hegedűn, Lehotay-Kéri Kitta zongorán játszott-, Németh Angéla, a MOS Bizottság elnöke nyitotta meg a pedagógiai programsorozatot és a Tehetségek Napját.
-A Pedagógiai -Szakmai Programok hagyományosan valamilyen évfordulóhoz is köthetőek. Így volt ez ősszel, amikor a 20 éves kerületi pedagógiai szakmai szolgáltatást ünnepeltük. Most pedig a 40 éves Hubay Jenő Zeneiskolát, vagy hosszabb, hivatalos nevén a Hubay Jenő Alapfokú Művészetoktatási Intézmény és Pedagógiai Szakkönyvtárat ünnepeljük- mondta Németh Angéla. Egy rövid történeti áttekintéssel kezdem. Tényleg röviddel, hisz januárban, amikor elkezdődött az évforduló ünnepségsorozata, akkor a leghitelesebb forrásból kaphattunk képet az elmúlt időszakról egy videovetítés formájában. Az önálló zeneiskola 1968-ban alakult Bozsér Zoltán igazgató vezetésével, a Bocskai úti Általános Iskola épületében. Az első változás a zeneiskola életében akkor következett be, amikor a Művelődési Minisztérium felkérésére az iskola a zene mellett a klasszikus balett tanítását is bevezette. Ezzel a kísérlettel utat nyitott a művészeti iskola kialakítása felé. Ebben kiváló partner volt az akkori Neptun utcai iskola vezetése és tanári kara. 1993-ban a megszűnt a Hartyán közi bölcsőde épületében kapott helyet a Zeneiskola. Nagy változást jelentett, amikor az iskola felvette Hubay Jenő nevét és tagja lett a Hubay Jenő Társaságnak. Ekkor az iskola létszáma már 1000 fő körül volt, 800 fő zenét, 200 növendék táncot tanult. Bővültek a külföldi kapcsolataink is. 1999-től a zene és tánc mellett bevezetésre került a képzőművészeti tanszak, és rövid idő alatt nagyszerű eredményt ért el. 2004-ben a zeneiskola új intézményegységgel bővült, a Pedagógiai Szakkönyvárral, és egyben koordinátora lett a kerületben folyó szakmai, módszertani, tehetséggondozó pedagógiai programnak. 2004-ben az iskola életében egy új fejezet kezdődött, amikor az önkormányzati döntés értelmében a Bocskai úti iskola épületét, a megszűnő iskolai oktatást követően a művészetoktatás, könyvtár és a leendő tehetséggondozó, módszertani központ céljára átadta.
Amíg az alsó tagozatos tanulók művészetoktatása – az elmúlt évtizedekhez hasonlóan – a délutáni órákban változatlanul a kerület iskoláiban folyik, addig az önállóan közlekedni tudók számára a kerület egyik legszebb épületében – ahogy régen nevezték – a kultúrpalotában folyik a tanítás. Ez az épület helyet ad a zene-, tánc- és képzőművészet oktatásának, művészettörténeti, zenetörténeti előadásoknak. A hangversenyterem komolyzenei hangversenyeknek, könnyebb műfajú koncerteknek, bérleti sorozatoknak, stúdió felvételeknek, tánc előadásoknak és kiállításoknak nyújt lehetőséget. A pedagógiai szakkönyvtár működése országosan is példaértékű. Az iskolát a Hubay név kiemelte a többi intézmény közül. Hagyományosan minden évben megrendezésre kerül a tanítványok részére a Hubay Fesztivál. Hagyománya van a nyári táboroknak, Bernecebarátiban művészeti, Mosonmagyaróváron pedig a népzenei tábornak is.
Az elmúlt évtizedekben az iskolában több ezer növendék tanult zene, tánc és képzőművészeti tanszakon. Közülük többen választották hivatásuknak a művészeti pályát. Sokan lettek közülük pedagógusok is, akik a művészet iránti szeretetet továbbadják tanítványaiknak. 1968 óta több generációt neveltek, akik most már gyermekeikkel együtt térnek vissza iskolába.
És a születésnapon túl még egy aktualitása van a mai napnak. A Tehetségek Napja. Az őszi tehetségnapon elhangzottakhoz képest újdonság, hogy ezekben a hetekben, hónapokban indul útjára a Magyar Géniusz Program. Ez a program az Új Magyarország Programjának egyik zászlóshajója. A Magyar Géniusz Program támogatást és segítséget nyújt a civil bázison szerveződő tehetséggondozásnak. Jelentős eszközökkel járul hozzá ahhoz, hogy egyetlen egy tehetség se vesszen el. Ez a nemzeti program nem konkrét tevékenységet ír elő, hanem kereteket ad. Biztosítja, hogy tudjanak egymásról az országban működő tehetségsegítő szervezetek, a tehetségeket gondozó kiváló iskolák akkor is, ha egy kicsi, eldugott faluban vannak. Felrajzolja az ország tehetségtérképét, és elérhetővé teszi mindenkinek. Helybe hozza a lehetőségeket, a helyi jó szándékot egybefogó Tehetségpontok megalakítását serkenti minden régióban, minden kistérségben. A maihoz hasonló Tehetségnapok sokaságát rendezik meg. Beindítják a Tálentum/Tehetségbatka programot: a tehetségek segítésében végzett munkát és a kapott tudás értékét elismerő virtuális pénzt vezetnek be, hogy tudatosítsák a tudás értékét, és összetartsák a tudástermelő közösségeket.
Segítik a tehetséges fiatalok önszerveződését és tehetségük hasznosulását.
Miközben a tehetségekről beszélünk, kell egy mondatot arról is szólni, hogy több odafigyelés és több eszköz kell arra, hogy ne maradjanak le azok, akik bár nincsenek tehetség híján, bár lehet, hogy tehetségük nem kiugró, de rendkívül nehéz családi és szociális helyzetből jönnek. Azonban koncentrált erőfeszítés kell azokra, akikben a legfényesebb tűz lobog, akiben ott van a tehetség ezer jele. Megtalálni és velük foglalkozni, tanárok, civilek, iskolák, kormányzat, önkormányzat, oktatáspolitika és egyéb szereplőknek a közös feladata- mondta Németh Angéla, majd egy Einstein idézettel zárta gondolatait, és nyitotta meg a szakmai napokat: Az okos emberek megoldják a problémákat, a zsenik pedig megelőzik őket
A program az ősszel a Hubay iskola és az Apáczai Kiadó közösen kiírt a ?Biblia világa? című országos rajzpályázat eredményhirdetésével folytatódott. A pályázatra több mint háromezer munka érkezett be. A pályamunkákat egy háromfős zsűri értékelte: Szalay József a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének főtitkára, Szabó Gábor szobrászművész és Szabó András festőművész.

A programon Szalay József a zsűri elnöke, értékelte a diákok munkáját. Elmondta, hogy számos egyéni ötlet valósult meg a munkákban. Épp úgy láthattuk Noé bárkájának sokféle módon való kivitelezését, mint a három királyokat, Jézus születését, a betlehemet.
A díjakat Homor Istvánné a Hubay Jenő Zeneiskola igazgatója és Esztergályos Jenő az Apáczai Kiadó igazgatója adta át, aki egyben a pályázati anyag díjnyertes alkotásaiból álló kiállítást is megnyitotta a Hubay Galériában. A kiállítás április 26-ig tekinthető meg.
A díjátadást követően Esztergályos Károly, az Apáczai Kiadó igazgatója köszönetet mondott a Hubay Jenő Alapfokú Művészetoktatási Intézmény és Pedagógiai Szakkönyvtárnak, mint a házigazdáknak, hogy ez a kiállítás itt lehet.
-A szeretet átsugárzik át a színeken. Ez az élmény kísérjen végig egyéni utatokon- mondta, majd külön kihangsúlyozta, hogy az életben az 1% tehetséghez szükség van 99% kitartásra, szorgalomra. Majd sok örömet kívánt minden résztvevőnek az eljövendő élethez!

A pályázat díjazottjai:

Grafika és színes munkák:
1.-2. osztályosok:
1. helyezett: Vidovics Gergő és Lantos Alexandra (2. c) -„Három királyok I.”
Koszta József Általános Iskola, Szentes
Felkészítő tanár: Oltyán Gyula
2. helyezett: Méhes Krisztina (2. b)
Zuglói Hajós Alfréd Magyar-Német Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola
Felkészítő tanár: Fogarassy Anita
3. helyezettek: Vasas Viktória (2. o.)
Tolnay Lajos Általános Iskola, Inács,
Felkészítő tanár: Nagy Zalánné
Marinovszki András (8 éves)
Bartók Béla AMI, Budapest
Felkészítő tanár: Breitkopfné Losovy Beáta
3.-4. osztályosok:
1. helyezettek: Vankó György (4. o.) -„A vihar lecsendesítése”
Kunhegyesi Általános Iskola, AMI, Szakiskola, Óvoda és Könyvtár
Tiszaroffi Tagintézmény
Felkészítő tanár: Zámbori Zoltánné
Perlohf Luca (9 éves) -„Noé”
Nádasdy Kálmán Alapfokú Művészeti és Általános Iskola, Budapest, Felkészítő tanár: Neuberger István
2. helyezett: Pongrácz Panna (9 éves)- „color”
Szépia Rajzstúdió, Budapest,
Felkészítő tanár: Illyés Rozália
3. helyezett: Varga Dorka Luca (3. o.) ? ?Nagy utazás Noé bárkáján?
Mezőberény-Bélmegyer Kistérségi Általános Iskola

5.-6. osztályosok:
1. helyezett: Ferkai Luca Anna (6. b.) -„Dániel az oroszlánveremben”
Budapest – Fasori Evangélikus Gimnázium
Felkészítő tanár: Jernei Anikó
2. helyezettek: Fazekas Döníz (5. b)
Benka Gyula Evangélikus Általános Iskola és Óvoda, Szarvas, Felkészítő tanár: Buzás Mihály
Mezei Csenge (5. a) -„N 43”
Néri Szent Fülöp Katolikus Általános Iskola, Budapest
Felkészítő tanár: Simonyiné Zentai Mária
3. helyezett: Pénz Krisztina (5. b.) -„K.K.01”
Könyves Kálmán Általános Iskola és AMI Tagintézménye:
Kaffka Margit Általános Iskola és AMI, Miskolc
Felkészítő tanár: Kertész Angelika
7.-8. osztályosok:
1. helyezett: Nemes Adorján (8. o.) -„Jézus születése”
S.P.I.C. Művészeti Tagiskola, Tiszakeszi,
Felkészítő tanár: Hajdú József
2. helyezett: Borsi Flóra (8. o.) -„N 33”
Néri Szent Fülöp Katolikus Általános Iskola, Budapest
Felkészítő tanár: Simonyiné Zentai Mária
3. helyezett: Máriáss Anna (14 éves.) – „Találkozás”
Szent András Általános Iskola, Szentendre
Felkészítő tanár: Nagy Jánosné
Különdíj: Schultz Vera (7. a.) -„A megváltó”
Kazinczy Ferenc Általános Iskola és AMI, Encs
Felkészítő tanár: Ferencziné Hajdú Mónika

Plasztikai munkák:

1. helyezett: Wágner Nóra (8. o.) és Riczik Petra (7. o.) -„Noétól a XX. századig”
Nádasdy Kálmán Alapfokú Művészeti és Általános Iskola, Budapest,
Felkészítő tanár: Borsos Róbert
2. helyezett: Kabai Kitti (5. o.)-„Mózes a kőtáblákkal”
Vásárhelyi Iskola, Nyíregyháza
Felkészítő tanár: Eklerné Vass Mária
3. helyezett: Tábori Márk (7. b)-„Jónás és a cet”
Nádasdy Kálmán Alapfokú Művészeti és Általános Iskola, Budapest
Felkészítő tanár: Borsos Róbert

Egyéb-iparművészeti tárgyak:

1. helyezett: „Kapu”-7.-8. osztály
Nádasdy Kálmán Alapfokú Művészeti és Általános Iskola, Budapest,
Felkészítő tanár: Orient Enikő
2. helyezett: Bozóki Eszter (3. o.) -„Gesztenye”
Felsővárosi Általános Iskola, Kiskunhalas
Felkészítő tanár: Árendás Rozália

Kapcsolódó cikkek

Kapcsolódó linkek

Képes beszámoló