Menu

Döntések után I.

2008.03.02.

Február 27-én volt a legutóbbi képviselő-testületi ülés. Az ülést követő nap a hagyományoknak megfelelően a kerület vezetői számoltak be a sajtó képviselőinek a legfontosabb döntésekről.

Először dr. Pálinszki Antal alpolgármester szólt az oktatás, kultúra, sport témakörébe tartozó határozatokról.
– Törvényi kötelezettségeink miatt kellett módosítanunk a Száraznád Nevelési-Oktatási Központ Alapító Okiratát, miután egy oktatási minisztériumi rendelet ugyanis 2008-ban megváltoztatta a szakmák TEÁOR és OKJ számát és megnevezését, amit nekünk az Alapító Okiratban is jelölnünk kellett. – mondta az alpolgármester. Ez természetesen nemcsak a Száraznád NOK esetében szükséges, ám azért volt fontos most hamarabb tárgyalni, mivel az intézmény egy lipcsei intézménnyel közösen egy EU-s projektben szeretne részt venni. A pályázat egyik alapfeltétele pedig az, hogy az Alapító Okirat a törvényeknek megfelelő adatokat tartalmazza. Ugyancsak adminisztratív jellegű volt a munkaerő-gazdálkodási rendszer kidolgozásának határidő-módosítása. A 2007.december 31-i időpont 2008. júniusára történő megváltoztatására azért volt szükség, mert időközben a testület a TISZK (Térségi Integrált Szakképző Központ) létrehozásáról is döntött. Mindez jelentősen befolyásolhatja a munkaerő-gazdálkodási rendszert.
Az alpolgármester szólt a költségvetésnek a szakterületét érintő hatásairól is.
-A kerület költségvetése az idei esztendőben is biztonságos működést biztosít az oktatás, a kultúra és a sport területén is. Megmaradtak azok a kedvezmények, amelyeket az önkormányzat immár évek óta biztosít az érintettek számára. Így 2008-ban is ingyenes lesz a tankönyv az iskolákban, a sikeres ECDL-vizsgát, a nyelvvizsgát és a jogosítványt is támogatja a kerület. Emellett folytatódik a tejakció, az ösztöndíj-rendszer is, valamint a közalkalmazottak juttatási rendszere is megmarad. Ám előrelépésnek számít, hogy a közalkalmazottak az étkezési csekken túl üdülési csekk formájában is kapnak támogatást. A költségvetésbe bekerült két fontos, oktatást érintő esemény is: az Ozmán utcai óvodából a Szent Korona úti ingatlanba költözhetnek át a gyerekek, illetve a Nevelési Tanácsadó a Kontyfa utcából a Hubay Jenő Zeneiskola korábbi helyére, a Hartyán közbe kerülhet át.